Hyppää pääsisältöön

Speed Dating kirjojen kanssa – ja viisi muuta tapaa koukuttua lukemiseen

Nuori nainen kuuntelee kuulokkeilla
Nuori nainen kuuntelee kuulokkeilla Kuva: Pixabay: Luisella Planeta Leoni kuunteleminen

Lähtisitkö pikatreffeille kirjan kanssa? Tässä äidinkieltä ja kirjallisuutta yläasteella ja lukiossa opettavan Katri Karvosen vinkit, joiden avulla pääsee helposti kiinni tarinan imuun.

Speed Dating kirjojen kanssa

Tarvitaan: Kolme kirjaa, ajastin.

Jokaista kirjaa luetaan kymmenen minuuttia. Pikatreffien jälkeen valitaan yksi, joka otetaan luettavaksi.
– Jokainen löytää näistä kolmesta jonkun, moni ei haluaisi jättää sitä ensimmäistä käsistään, vakuuttaa äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Katri Karvonen.

Kirjatrailerit

Tarvitaan: Nettiyhteys, Youtube

Katsotaan trailerivideoita kirjoista. Ne muistuttavat elokuvatrailereita, mutta esittelevät kirjoja. Osa niistä on kotikutoisia ja osa ammattimaisia, sillä niitä tekevät joskus lukijat, joskus kirjailijat tai kustantamot.

Äänikirjat

Tarvitaan: Kuulokkeet, äänikirja

Istutaan alas tai kävellään, laitetaan luurit korville ja kuunnellaan. Äänikirjoja voi ladata ilmaiseksi kirjastojen verkkosivuilta. Maksullisia palveluita ovat esimerkiksi Storytel ja BookBeat. Äänikirjasta saa äidinkielenopettaja Katri Karvosen mukaan runsaasti kaunokirjallisuuden hyötyjä; väriä kieleen, samaistumiskohteen ja uppoutumisen tarinaan.

Mini-kirjamessut

Tarvitaan: Kirjasto, mukava kirjaston henkilö

Pyydetään lähimmän kirjaston työntekijää etsimään ja esittelemään kirjoja, jotka voisivat kiinnostaa kokemattomampaakin lukijaa. Tutustutaan uteliaasti eri kirjallisuuden lajeihin, fantasiasta elämäkertoihin.

Koukutus ääneen lukemalla

Tarvitaan: Kirja, livelukija

On viehättävän vanhanaikaista lukea kirjaa ääneen, kertoo äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Katri Karvonen. Se voittaa joissakin hänen oppilasryhmissään jopa videon. Karvonen lukee toisinaan kirjan alusta 30-50 sivua ääneen auttaakseen teinit alkuun. – En ole sellaista porukkaa vielä tavannut, joka ei jaksa kuunnella.

Kirjablogit

Tarvitaan: Nettiyhteys

Googleta sana kirjablogi, ja saat tuhansia ja tuhansia hakutuloksia. Nuoren lukijan innostunut blogiteksti voi olla tehokas houkutin. Kirjalistoja ja kirjavinkkejä löytyy pilvin pimein, niin suomalaisia kuin ulkomaisiakin.

Muokkaukset:
20.10.21: Geek Girl -kirjan trailerin toimimaton linkki poistettu.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.