Hyppää pääsisältöön

Antti Holman suosikkipodcast Radio Sodoma jatkuu – helvetissä puhaltavat uudet tuulet

Kalevi Tuoninen (Antti Holma) istuu studiossaan jalat leveästi pöydällä tuijottaen kameraan.
Kalevi Tuoninen (Antti Holma) istuu studiossaan jalat leveästi pöydällä tuijottaen kameraan. Kuva: Yle / Jukka Lintinen & Tuuli Laukkanen Antti Holma,radio sodoma

Kauan odotettu ja Ylen suosituimpiin podcasteihin kuuluva Radio Sodoma saa 24.9. jatkoa kakkoskaudella! Uusi 15 helvetin hauskan jakson kokonaisuus tarjoaa kaikille sopimatonta kuultavaa ja parodioi radiokanavia tutuilla, mutta terästetyillä ohjelmilla. Kauhuelokuvilla ja Radio Sodomalla on yhteinen tekijä – kertoisitko lisää, Antti Holma?

Radio Sodoman toisella kaudella helvettiin virtaavat uudet tuulet. Saatana on saanut potkut ja kanava kärsii muistakin uudistuksista. Toisella kaudella kuullaan kuitenkin samoja ihastuttavia hahmoja ensimmäiseltä kaudelta, joita Holma tykkää kirjoittaa.

– Kompassissani on siis ollut lähinnä laiskuus. Mukana on toki uusiakin hahmoja, kuten Pertti Homo, jonka nimi jo kertookin, millä tasolla tässä taas liikutaan.

Jos suosikkeihisi kuuluu Risto-täti tai Kullipoliisit, tulet ilahtumaan. Uutena mukana on muun muassa Levyraati, jossa kuullaan Antti Holman Radio Sodomaa varten kirjoittamia biisejä. Kanavauudistusten mukana Radio Sodoma taipuu tietysti ajan mukaan myös kansainväliseksi. Jopa Kalevi Tuonisen on totuteltava puhumaan englantia, vaikka onkin lukenut pitkää saksaa.

Tilanne kanavalla eskaloituu ja työntekijöiden pitäessä lakkoa kuullaan Sodoman nostalginen lähetys vuodelta -91, ja Risto-tädin ensimmäinen työpäivä Lasten laivan kapteenina. Kausi huipentuu, kun Saatana on saanut uudistuksista tarpeekseen.

Ei kannata kuluttaa aikaansa järkyttävien asioiden parissa.― Antti Holma

Ensimmäisellä kaudella joku saattoi järkyttyä Risto-tädin satutuokioista tai ruohonleikkurilla toisten päältä ajelevasta Saatanasta. Julkaisualustana podcast on erityisen sopiva irtiotoille, koska yleisö saa valita juuri itselleen sopivaa sisältöä. Kun Radio Sodoma ensimmäisen kerran lanseerattiin, Holma mainitsi Ylen jutussa, että podcastinsa voi valita: “Ihan itse menit ja napsautit sen päälle”, hän kuittasi.

Entä jos joku “viaton” nyt eksyy Sodoman pariin ja loukkaantuu?

– Ei kannata kuluttaa aikaansa järkyttävien asioiden parissa. Kauhuelokuvat vaikuttavat minuun niin voimakkaasti, että en pysty nukkumaan ja elämäni menee pilalle ja pelkään aivan kaikkea. Olen ratkaissut asian sillä tavalla, että en katso kauhuelokuvia, Holma opastaa.

Radio Sodoma on saanut Areenassa ja Spotifyssä yhteensä yli puolitoista miljoonaa käynnistystä ja se onkin Ylen yksi suosituimmista podcasteista. Jotkut siis tuntuvat jopa nauttivan sisällöstä ja palaute on sen mukaista. Millaisia terveisiä Holma lähettää kuulijoilleen?

– Lukekaa naisten kirjoittamaa kirjallisuutta ja lopettakaa alkoholinkäyttö kokonaan.

Radio Sodoman käsikirjoituksia ylhäältä päin kuvattuna.
Varmasti kaikille joskus tuttu työn välttely tuotti lopulta Holman käsikirjoittamaa tekstiä lähes sata sivua. Kalevi Tuonisen tervehdykset aloittavat lähes kaikki uusista jaksoista. Radio Sodoman käsikirjoituksia ylhäältä päin kuvattuna. Kuva: Yle / Elina Ylä-Mononen käsikirjoitus,Antti Holma,radio sodoma

Holma ryhtyi toisen kauden kirjoittamiseen odotetulla tarmokkuudella, mutta prosessi osoittautuikin pirullisemmaksi kuin hän oli kuvitellut. Monella voi olla työssään niin sanotusti käynnistymisvaikeuksia tai taipumusta valehdella ainakin lomien jälkeen itselleen, niin myös Holmalla.

– Minä tietenkin ajattelin, että tämä olisi jotenkin helpompi tehdä, kun [Sodoman] maailma on jo olemassa, mutta sellainen on aina aivan harhaista ajattelua. Vähintään yhtä sietämätön tehtävä tämä oli kuin ensimmäinenkin, mutta juuri siksi tekemisen arvoinen, Holma aloittaa.

– Työskentelymetodini oli nousta noin kello kahdeksan ja pakoilla työtä neljästä viiteen tuntia. Iltapäivällä sitten avasin iltapäivä- ja muut juorulehdet ja kävin läpi kymmenen luetuinta artikkelia, joiden perusteella voi helposti arvioida, miten kansa makaa. Sen jälkeen kieltäydyin työnteosta noin neljän tai viiden tunnin ajan ja lopulta, alkuillasta vihaisena ja pettyneenä hakkasin kasaan puoli jaksoa ja huijasin itseäni lupaamalla, että seuraavana päivänä kirjoittaisin enemmän.

Toisella kaudellaan kuullaan siis entistä osaaottavampi ja kiukkuisempi Holma. Missä hahmossa kuullaan eniten Holmaa itseään?

– Kaikki hahmot ovat Holma, joten se siitä kysymyksestä.

Totta.

Radio Sodomaa koskevassa meemissä lukee: Selvisi, ettei ajaessa kannata kuunnella Radio Sodomaa.
Somen välityksellä saimme huumorin sävyttämää palautetta Sodoman kuuntelusta. Aiheesta tehtiin verkkoon meemejä. Radio Sodomaa koskevassa meemissä lukee: Selvisi, ettei ajaessa kannata kuunnella Radio Sodomaa. Kuva: Yle meemit

Monia tuntui ensimmäisellä kaudella pelottavan, että he ajavat nauraessaan ojaan kuunnellessaan Radio Sodomaa. Toisia hävetti oma virnistely julkisella paikalla. Millaisia riskejä toiselle kaudelle liittyy?

– Kaikki kuuntelijat joutuvat todennäköisesti helvettiin kuoltuaan tai mahdollisesti jopa ennen kuolemaansa, joten mikäli taivaspaikka kiinnostaa, kannattaa kuunnella muita lähetyksiä.

Onneksi Radio Sodoman taajuus kattaa myös helvetin!

Radio Sodoma 2 yksinoikeudella kokonaan Areenassa 24.9., kuuntele jo toisen kauden maistiainen! Ensimmäinen kausi loimottaa siellä myös ikuisesti.

Käsikirjoitus ja kaikki roolit: Antti Holma, äänisuunnittelu: Suvi-Tuuli Kataja, tuotanto: Elina Ylä-Mononen/Yle Draama

Artikkeliin täsmennetty 7.10., että kyseessä on podcastin puolitoista miljoona käynnistystä, ei kuuntelijaa.

Keskustele