Hyppää pääsisältöön

Hyvät katsojat -visailuohjelma tekee kunniaa televisiolle – suosikkijuontaja Marco Bjurström: “Ilman televisiota en minäkään olisi tässä!”

Hyvät katsojat palaa syksyllä ruutuun.
Hyvät katsojat palaa syksyllä ruutuun. Kuva: Numi Nummelin Yle TV1,Marco Bjurström,Hyvät katsojat

Elävä arkisto tapasi Hyvät katsojat -visailuohjelman juontajan, Marco Bjurströmin, kuullakseen muistoja ohjelman kuvauksista ja televisiosta sekä pohdintaa televisiotaiteen voimasta. "Ilman televisiota, olisin tuskin koskaan kiinnostunut tanssista", Bjurström pohtii uransa alkusysäystä. Uraan on liittynyt vahvasti omana itsenä oleminen, heittäytyminen ja palo esiintymiseen.

Katso Hyvät katsojat Areenassa.

"Keskeytä minut, jos puhun liikaa!" Naurahtaa suosikkijuontaja Marco Bjurström ennen haastattelua Kaivopuiston laitamilla olevan kahvilan terassilla.

Haastatteluhetkellä hyväntuulinen Bjurström on saanut viettää kesälomaa ja hän on palannut hiljattain töihin. Tarkoituksena on puhua Hyvistä katsojista, visailuohjelmasta, jonka toinen kausi alkaa syksyllä 2019, sekä tv:n historiasta.

Hyvissä katsojissa tv:stä tutut vieraat kilpailevat tv-tietämyksestään joukkueittain. Kilpailu sisältää niin tietovisakysymyksiä, tunnareiden tunnistamista kuin miimikointiakin.

Televisio toimi porttina toiseen maailmaan

Hyvät katsojat tekee kunniaa televisiolle ja televisiotaiteelle. Ennen kuin puhutaan itse ohjelmasta, on perusteltua pohtia televisiota ilmiönä. Mitä televisiotaide on antanut Marcolle itselleen?

"No nyt on pieni ja helppo kysymys!" Hän naurahtaa sarkastisesti.

Bjurström on syntynyt vuonna 1966, joten lapsuudessa hänelle tuli tutuksi mustavalkotelevision ja kahden kanavan arki. Televisio tuntui portaalilta toiseen maailmaan.

"Se oli sellainen portti toiseen maailmaan, että vau!" Muistelee Bjurström ja jatkaa:

"Kun ei ollut internettiä, niin mehän näimme arjessa vain mitä kodissa, koulussa ja lähiympäristössä tapahtuu. Portti siihen kaikkeen muuhun ympäröivään oli televisio ja lehdet."

Konkreettisesti Bjurströmin elämä muuttui 70-luvun lopussa, kun "A-studio tai sen kaltainen ohjelma" käsitteli osiossaan elokuvaa, joka vei katsojaa discokulttuurin ihmeelliseen maailmaan. Kyseessä oli Saturday Night Fever ja sen päätähtenä oli John Travolta.

"Tuon tapahtuman jälkeen innostuin discopallon kimalteesta, joraamisesta ja tällaisesta. Ilmoitin, että haluan päästä Aira Samulinin tanssikouluun. Se oli vain jotenkin niin hienoa", Bjurström hymyilee ja vakavoituu:

"Ilman televisiota en minäkään olisi tässä sinun kanssasi juttelemassa."

Diskon kimallusta Iltatähdessä vuonna 1982

Iltatähden Disko-erikoisohjelmassa (1982) juontaja Mikko Alatalo johdatteli katsojan diskokulttuurin maailmaan.

Toki televisiolla on ollut myös merkityksensä negatiivisiemmissakin asioissa. Bjurström itse muistaa varsinkin lapsuudesta uutiskuvat vesikauhuepidemiasta.

"Television kautta sai kuvan maailmasta ja ymmärryksen maailman moninaisuudesta. Nykyään informaatio tulee netistä ja siihen asemaan televisio ei voi enää päätyä. Onko se hyvä vai huono asia – siihen en ota kantaa", hän toteaa.

Näköradiosta tutuksi tulivat myös musikaalielokuvat. Niiden kautta Bjurström päätyi katsomaan musikaaleja teatteriin. Kipinä teatterimusikaaleihin on säilynyt läpi elämän ja Bjurström on ohjannut urallaan useita musikaaleja.

Hyvät katsojat -ohjelman juontaja Marco Bjurström hymyilee kameralle ohjelman lavasteissa.
Hyvät katsojat -ohjelman juontaja Marco Bjurström hymyilee kameralle ohjelman lavasteissa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Marco Bjurström,Hyvät katsojat

Bumtsibum! toi mukanaan kansansuosion

Marco Bjurström muistetaan eritoten juontopestistään huippusuositusta Bumtsibum! -ohjelmasta. Alkuperäistä ohjelmaa tehtiin yli 230 jaksoa MTV3:lla vuosina 1997–2005.

Toimittaja Saska Saarikoski (silloin Snellmann) sanoi Suomen kuvalehden haastattelussa (joulukuu 1998) Bumtsibum!:n olleen "Suomiheimon leirinuotio, jonka ääreen keräännytään muistelemaan vanhoja lauluja".

Vielä tänä päivänäkin Bumtsibum! on monen huulilla Bjurströmin nähdessään.

"Kyllähän se muokkasi elämäni siinä mielessä, että monet tuntevat ja tunnistavat. Jos menen mihin tahansa Suomessa, missä on aikuisia ihmisiä, niin kyllä minä ne katseet ja supinat huomaan heti. Ja sehän on ihan hauskaa", hän toteaa.

Kansansuosio poiki juontajalle paljon. Uusia työtarjouksia, mahdollisuuksia ja palkintoja alkoi sadella.

"Kyllä se mahdollisti minulle ihan hirveästi. Kaikkea ihanaa ja ihmeellistä ja se oli aika sekopäistä elämää."

Toki Bjurström on tullut tutuksi televisiossa muissakin pesteissä. Hän on juontanut viihdeohjelmia ja toiminut uutisankkurina. Viimeisinpänä mainittu ei ollut Bjurströmin juttu ollenkaan.

"Kaikki kunnia uutisankkureille. Minulle se työ oli vaikeaa, kun ennen kaikkea olen spontaani esiintyjä. Ja aiheiden prioriteetit tuntuivat itselleni vaikeilta, kun iloisista tapahtumista ei juuri tehty juttuja", hän sanoo.

Kokeilu osottautui kuitenkin myös suunnannäyttäjäksi. Jatkossa Bjurström halusi keskittyä vielä paremmin töihin, joissa hän voi olla oma hersyvä itsensä. Hän toteaa olevansa kiitollinen erilaisista kokemuksista.

"Olen aika paljon televisiolle, televisiotyölle ja -työntekijöille velkaa."

Monet televisio-ohjelmat ovat jääneet sukupolvikokemuksiksi, jotka muovaavat maailmaa. Siksi Hyvät katsojat -ohjelma haluaa kunnioittaa tv-ohjelmia kautta aikain ja kannustaa muistelemaan niitä.

"Jos miettii esimerkiksi Dynastiaa, niin ohjelmalla oli valtava merkitys sen ajan muotiin ja miltä esimerkiksi 80-luvun muoti meidän silmissä vielä nykyään näyttää", Bjurström toteaa.

Miten minusta tuli minä, Marco Bjurström

Ohjelma on täysin suomalainen formaatti ja se ansaitsee sen, että sitä voidaan kehittää.― Marco Bjurström Hyvistä katsojista

Hyvät katsojat 2. kausi: jotain uutta, jotain vanhaa

Hyvät katsojat -ohjelman toinen kausi kuvattiin toukokuussa 2019. Bjurström kertoo toisen kauden tulemisen olleen erittäin iloinen uutinen, sillä hänen mielestään ohjelma ansaitsee jatkoa.

"Kun tuli viesti, että tehdään toinen kausi, se tuntui hirveän hyvältä. Ohjelma on täysin suomalainen formaatti ja se ansaitsee sen, että sitä voidaan kehittää. Ensimmäinen kausi sai paljon hyvää palautetta ja itse asiassa todella hyviä kehitysideoita. Kakkoskaudessa niitä ideoita on huomioitu."

Toisella kaudella visailuohjelman rakennetta on muokattu ja selkeytetty. Joitain osioita, kuten "Kysymyksiä kotisohvalta" -osio, on jäänyt kokonaan pois. Jokaisen jakson tehtävät kulkevat samassa järjestyksessä finaalitehtävään asti.

Aivan uutena osiona on sanaselitys- ja miimikointitehtävän rinnalle kehitetty Kylli-täti -osio, jossa kilpailijat piirtävät teemaan kuuluvia ohjelmia.

Parhaimmillaan televisio on sitä, että se vie omaa ajattelua ja elämää johonkin suuntaan.― Marco Bjurström

Monissa Bjurströmin korviin kantautuneissa palautteissa katsojat olivat heltyneet muistelemaan televisio-ohjelmia ja -esiintyjiä.

"Monet kertoivat katsoneensa porukalla Hyviä katsojia, jolloin ne omat muistot lähtevät viemään. Eli ohjelma toimii sellaisena portinavaajana, mitä haluttiinkin saavuttaa", Bjurström toteaa ja jatkaa:

"Mielestäni televisio on parhaimmillaan sitä, että se vie omaa ajattelua ja elämää johonkin suuntaan, eikä katsoja vain passiivisesti tuijota, mitä muut tekee."

Vaikkei Bjurström tunnusta olevansa jännittäjätyyppiä, niin hän myöntää tuttuun studioon astumisen olleen helpompaa. Kuin kotiin olisi tullut. Hän myös kehaisee tuotantotiimin tehneen työtä hyvällä ilmapiirillä.

"Olen aika intuitiivinen ja herkkä sille, mitä ympäristössä tapahtuu. Se on kauhean tärkeää, että kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Jos ympäristö olisi vihamielinen tai kompleksinen, niin se vaikuttaisi työhöni. Minulla oli hirveän helppo olla siinä ja uskon, että se välittyy ohjelmaan", Bjurström kehuu.

Kuvassa Wilma Schlizewski, Wallu Valpio ja Cristal Snow.
Television rämäpäät Wilma Schlizewski (vas.), Wallu Valpio ja Cristal Snow nähdään myös Hyvien katsojien toisella kaudella. Kuvassa Wilma Schlizewski, Wallu Valpio ja Cristal Snow. Kuva: Numi Nummelin / Yle Kuvapalvelu Cristal Snow,Wilma Schlizewski,Wallu Valpio,Hyvät katsojat
Kuvassa Sauli Koskinen, Niko Saarinen ja Kari ”Kaki” Hautoniemi.
Big Brother -joukkue: Sauli Koskinen (vas.), Niko Saarinen ja Kari "Kaki" Hautoniemi. Kuvassa Sauli Koskinen, Niko Saarinen ja Kari ”Kaki” Hautoniemi. Kuva: Numi Nummelin / Yle Kuvapalvelu Hyvät katsojat,Niko Saarinen,Sauli Koskinen,kaki
"Koko ohjelman tekeminen on tuntunut mulle luontevalta ja helpolta, kun ei tarvitse puristaa. Sellainen työ on parasta maailmassa, kun kokee olevansa oikea tyyppi oikeassa paikassa."― Marco Bjurström

Televisiolla on pitkä historiansa, joten Hyvissä katsojissa nähdään luonnollisesti niin vanhoja kuin uusia TV-esiintyjiä. Bjurström muistelee lämmöllä esimerkiksi legendaaristen Kivikasvojen osallistumista ohjelmaan.

"Tässä ohjelmassa on hienoa, miten rinnakkain voi asettua samaan studioon eri sukupolvien tekijöitä ja he tuovat mukanaan historiaa ja tarinoita ilmi", pohtii Bjurström.

Hän painottaa kuitenkin, että kyseessä on nykypäivän ohjelma ja ajankohtaisella tekniikalla tehtyä sisältöä. Ohjelma tekee kunniaa television eri vuosikymmenille ja sen kautta voidaan kautta nähdä, miten vaikkapa muodit ovat muuttuneet.

Terveiset ohjelman katsojille: Ihmetelkää, naureskelkaa, kauhistelkaa ja muistelkaa!

Lopuksi – minkälaisia terveisiä Bjurström haluaa lähettää ohjelman katsojille?

"Herätkää muistelemaan ja jakamaan omia kokemuksia! Antakaa ohjelman stimuloida. Ihmetelkää, naureskelkaa, kauhistelkaa, muistelkaa!"

Bjurström kannustaa ihmisiä kerääntymään yhteen katsomaan ohjelmaa. Aivan kuten jo mainitussa leirinuotioviittauksessa.

"Minusta se on hieno termi. Kokoonnutaan koko kylä siihen nuotion ympärille kertomaan tarinoita. Vaikka maailma menee eteenpäin, niin jokin meidän sielussa kaipaa sitä leirinuotiota edelleen. Halutaan yhteisiä kokemuksia, jotta me ollaan samaa heimoa", Bjurström pohtii ja päättää:

"On tärkeää luoda yhteisiä heimokokemuksia, eikä työntää ihmisiä kauemmaksi toisistaan. Mitä enemmän me saadaan niitä yhteisiä kokemuksia, sitä paremmin tää maailma toimii."

Kuvassa Anne Lainto, Ville "Viki" Eerikkälä ja Juuso "Köpi" Kallio.
YleX:n joukkue: Anne Lainto (vas.), Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio Kuvassa Anne Lainto, Ville "Viki" Eerikkälä ja Juuso "Köpi" Kallio. Kuva: Numi Nummelin / Yle Kuvapalvelu Ville Eerikkilä,Juuso Kallio,Hyvät katsojat,Anne Lainto
Kuvassa Ina Mikkola, Jenny Lehtinen ja Marja Hintikka.
Tv-toimittajat: Ina Mikkola (vas.), Jenny Lehtinen, Maria Hintikka. Kuvassa Ina Mikkola, Jenny Lehtinen ja Marja Hintikka. Kuva: Numi Nummelin / Yle Kuvapalvelu Ina Mikkola,Jenny Lehtinen,Marja Hintikka,Hyvät katsojat

Hyvät katsojat on Yleisradion ja tuotantoyhtiö Endemol Shine Finlandin yhdessä kehittämä formaatti.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto