Hyppää pääsisältöön

Miten eläimiä pitäisi mielestäsi kohdella? Kerro meille

Mitä eläimet merkitsevät sinulle?
Mitä eläimet merkitsevät sinulle? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle eläimet,eläinten oikeudet

Onko sinun mielestäsi eettisesti oikein käyttää rottaa koe-eläimenä tai tehdä siasta jauhelihaa? Onko eläin vain väline tai resurssi, jota ihminen voi hyödyntää vai ei? Miksi? Oletko muuttanut ruokavaliota tai elämäntapojasi eläinten hyvinvoinnin vuoksi? Millainen merkitys lemmikkieläimellä on sinulle perheenjäsenenä tai ystävänä? Onko lemmikin menetys aiheuttanut sinulle surua?

Länsimaisessa ajattelussa eläimet on perinteisesti luokiteltu eri kategorioihin niistä saatavan hyödyn perusteella. Kuten esimerkiksi tuotantoeläimet, koe-eläimet ja lemmikkieläimet. Kategoriat vaikuttavat siihen miten suhtaudumme esimerkiksi lehmiin, rottiin tai koiriin.

“Tuotantoeläimen mielen kyvyt määritellään eri tavalla verrattuna lemmikkieläimeen. Moni on halukas näkemään mielen kykyjä koirissa ja kissoissa, mutta kun puhutaan lehmistä tai sioista, ei mielen kykyjä haluta tunnistaa”, kertoo tutkija Elisa Aaltola.

Perustelemme eläinten hyödyntämisen sillä, ettei eläimillä ole mielen kykyjä samalla tavalla kuin ihmisillä. Suomessa tehdyn empiirisen tutkimuksen mukaan ihmisistä on epämukavaa ajatella, että esimerkiksi sian mieli todettaisiin ja hyväksyttäisiin.

“Sian mielen hyväksyminen asettaa haastavaan valoon sen, että sikoja kohdellaan pelkkänä resurssina ja tavalla joka aiheuttaa niille huomattavaa kärsimystä”, sanoo tutkija Elisa Aaltola.

Ideaalissa tilanteessa eläin voi elää hyvää elämää ja sen lajityypilliset taipumukset otetaan laajasti huomioon. Eläimen itseisarvoa kunnioitetaan myös siinä, ettei sen elämää ennenaikaisesti katkaista.

“Me olemme kaikkiruokaisia ja luonnostaan moraalisia. Voimme valita mitä me syömme. Meidän ei ole pakko syödä muita eläimiä”, sanoo Aaltola.

Tutkija Elisa Aaltolan mukaan eläimen ja ihmisen kumppanuudessa voisi molempien osapuolten hyvä elämä olla mahdollista.

“Parhaimmillaan koiran ja ihmisen suhde on mahdollistava molemmille. Oksitosiinitasot nousevat hulppeasti myös koirien aivoissa. Oksitosiini liittyy mielihyvään ja kiintymykseen. Koirat ovat ihastuneita meihin ei romanttisessa mielessä”, kertoo Aaltola.

Kerro kokemuksistasi ja ajatuksistasi 10.9. mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa.

Havaintoja ihmisestä -ohjelma käsittelee ihmisen ja eläimen suhdetta torstaina 10.10. kello 12.10. Yle Radio 1:ssä. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.