Hyppää pääsisältöön

Ompele kori matonkuteista

Ompele erikokoisia koreja eri tarkoituksiin tai tee tällä tekniikalla pannunalustoja tai laukkuja. Ajatus on yksinkertainen, mutta tekniikka vaatii hiukan ompelukoneen käyttötaitoa, koska korit muotoillaan samalla, kun niitä ommellaan. Pieni varoitus on silti paikallaan. Kun tähän tekniikkaan on päässyt sisään, siihen jää helposti koukkuun, ja alkaa nähdä kaikkea mahdollista, mihin tekniikkaa voisi käyttää.

Tee säilytyskoreja ompelunurkkaan, lankakerille, lapasille ja myssyille, kylpyhuonetuotteille tai leluille. Tekniikka toimii hyvin myös matoissa, pannunalusissa ja istuinalustoissa ja myös erilaisissa laukuissa.

Anna persoonallinen leimasi tuotteille valitsemalla erivärisiä- ja kuvioisia kangaskaistaleita. Kaistaleiden väriä on helppo vaihtaa ja tehdä erilevyisiä ja -värisiä raitoja. Itse pidän väreistä, jotka ovat lähellä toisiaan, mutta yhtä hauskaa voi olla leikkitellä suuremmilla kontrasteilla. Ompelulanka antaa myös oman värinsä ja kuvionsa kokonaisuuteen, jos valitset huomaamattoman sijaan selkeästi erottuvan ompelulangan.

Tre handgjorda korgar av mattväft
Tre handgjorda korgar av mattväft Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),Korg,käsityöt (tuote)

Aloita muotoilemalla pohja. Sen voi muotoilla pyöreäksi tai soikeaksi. Jatka muotoilemalla laidat nostamalla työtä ja kiristämällä matonkudetta hiukan samalla, kun ompelet ensimmäisen laitakerroksen. Oikean otteen löytäminen voi vaatia hiukan harjoittelua.

Tarvikkeet:

 • Valmiita matonkuteita tai kankaita, joita haluat käyttää uudelleen.
 • Puuvillanyöriä tai matonkudetta, joka ei veny ja joka on läpimitaltaan noin 0,5 cm. Käytin neulottua matonkudetta, jonka laitoin kaksin kerroin, jotta sain siitä oikeanpaksuisen.
 • Ompelukone
 • Sakset
 • Silitysrauta

On helpointa työskennellä noin 1,5 cm leveiden ja sileiden kangaskaistaleiden kanssa, mutta kapeammatkin kangaskaistaleet ja valmiiksi revitty ja kerällä oleva materiaalikin käy.

Stickad mattväft i nystan och rivna remsor av tyg
Korin ompelemiseen tarvittava materiaali. Stickad mattväft i nystan och rivna remsor av tyg Kuva: Yle/Lee Esselström tekstiilit,Strömsö (tv-ohjelma)

Tee näin:

 1. Leikkaa pieni lovi kankaaseen noin 1,5 cm:n päähän reunasta ja revi kaistaleita, jotka ovat noin 40 cm pitkiä.
 2. Silitä kaistaleet sileiksi, jotta niiden työstäminen on helpompaa.
 3. Ota nyt materiaali, jonka olet valinnut ”sydämeksi”, jonka ympärille kiedot kangaskaistaleet. Jos käytät neulottua matonkudetta, se on pantava kaksin kerroin, jotta saa paksuudeksi 0,5 cm. Vedä sitä muutama metri rullasta/kerästä ja taita kaksin kerroin (älä katkaise, sillä on vaikea tietää, paljonko sitä tarvitaan).
 4. Kiedo ensimmäistä kangaskaistaletta muutama cm ”sydämen” ympärille ja taita päätä vähän kaksin kerroin aloittaaksesi kerrosten ompelemisen.
 5. Aseta työ ompelukoneeseen ja ompele noin 5 mm leveää siksakkia niin, että kerrokset kiinnittyvät toisiinsa. Ompele niin, että työ kasvaa ompelukoneen ulkopuolelle.
 6. Kiedo kangaskaistaletta ”sydämen” ympärille muutama cm kerrallaan. Pidä kangasta paikoillaan ja kierrä alkupäätä työn edetessä niin, että ompelet kerroksen toisensa jälkeen kierteeksi.
 7. Cirkel som sys på maskin
  Cirkel som sys på maskin Kuva: Yle/Lee Esselström käsityö,Strömsö (tv-ohjelma),ompelu
 8. Näin teet pyöreän pohjan. Jos haluat tehdä soikion, tee alkuun pitempi taitos esimerkiksi 10–15 cm. Yritä pitää työ litteänä ja tasaisena niin, että sauma tulee ihan keskelle kerroksia ja kiinnittää ne toisiinsa. Pidä kerroksia yhdessä ja tee seuraava kerros tiiviisti kiinni edelliseen, kun ompelet. Ompele muutama cm kerralla, kiedo lisää kangasta, ompele vähän lisää, kunnes pohja on haluamasi kokoinen.
 9. Kun haluat vaihtaa väriä, katkaiset vain revityn kaistaleen ja jatkat toisella värillä.
 10. Cirkel som sys på maskin
  Cirkel som sys på maskin Kuva: Yle/Lee Esselström ompelu,Ympyrä,Strömsö (tv-ohjelma)
 11. Kun haluat alkaa tehdä laitoja, mieti, haluatko tehdä kulhomaisen vai suoralaitaisen korin. Mitä suoremmat laidat haluat, sitä tiukemmin saat kiristää kudetta, jonka taitat jyrkästi ylös pohjaosasta ja ompelet kiinni ensimmäisen laitakerroksen. Voi vaatia pari kerrosta saada laidat nousemaan. Sen jälkeen voit valita, haluatko laidan jatkuvan koko matkan suorana vai haluatko laitojen taipuvan sisään- tai ulospäin. Jos haluat jatkaa suoraan, sinun ei tarvitse kiristää jatkossa yhtä paljon, vaan voit syöttää kudetta koko ajan tasaisesti.
 12. Korg som sys på maskin
  Korg som sys på maskin Kuva: Yle/Lee Esselström ompelu,käsityö,Strömsö (tv-ohjelma)
 13. ”Sydämen” jatkamiseksi laitat uuden alun vanhan perään ja kiedot kangaskaistaleet niiden ympärille.
 14. Mattväft som skarvas ihop
  Mattväft som skarvas ihop Kuva: Yle/Lee Esselström käsityö,ompelu,Strömsö (tv-ohjelma)
 15. Ompele kori haluamasi muotoiseksi ja kokoiseksi.
 16. Korg som sys på maskin
  Korg som sys på maskin Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),ompelu,Korg
 17. Irrota kori koneesta, että näet, onko se tarpeeksi korkea. Katkaise ”sydän" haluamastasi paikasta ja kiedo kangas pään ympärille. Kiinnitä pää sisäpuolelle ja siksakkaa pää niin, että se pysyy varmasti kiinni.
 18. Korg sydd av mattväft
  Korg sydd av mattväft Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),käsityö,Korg
 19. Varmista, ettei missään ole reikää kerrosten välissä. Jos on, niin siksakkaa vähän lisää.
Tre handgjorda korgar av mattväft
Kolme erimuotoista koria. Tre handgjorda korgar av mattväft Kuva: Yle/Lee Esselström Korg,käsityöt (tuote),Strömsö (tv-ohjelma)

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Tee aitoja tortilloita ja tarjoa ne uppopaistetun kotimaisen kalan kanssa

  Helppotekoista ja niin hyvää

  Valmiita tortilloita on kätevä pitää varalla kaapissa, mutta niillä ei ole paljon tekemistä aitojen tortillojen kanssa. Me teemme tortillat masa harina -maissijauhosta, josta ne perinteisesti valmistetaan. Tarjoamme ne meksikolaisen salsan, avokadotahnan ja uppopaistetun kalan kanssa. Täytettyä tortillaa kutsutaan muuten tacoksi. Nyt tiedät senkin.

 • Leimaa metallia – kuusi vinkkiä

  Monipuolinen harrastus

  Tee oma teksti erilaisiin metalliesineisiin. Käytä uudelleen metallia, kuten säilykepurkkeja ja vanhoja lusikoita, käytä eri muotoisia valmiita metallilaattoja tai leikkaa omia alumiinilevystä. Voit tehdä esimerkiksi koruja, kilpiä, viljelytikkuja ja avainrenkaita.

 • Tee oma deodorantti ihan tavallisista aineksista

  Tässä on kaksi ohjetta, joita kannattaa kokeilla.

  Antiperspirantti estää hien tunkeutumisen ulos huokosista ja on bakteereja tappavaa, kun taas deodorantti on vain bakteereja tappavaa. Deodorantteja on helpoin tehdä itse.

 • Hapankaali ja muut hapantuotteet ovat balsamia vatsalle

  Näin hyödynnät valkokaalia ja lanttua

  Hapankaali on arkiruokien moniottelija. Sitä voi käyttää kaikkeen pataruoista ja keitoista salaatteihin tai vaikkapa hampurilaisen täytteenä. Hapankaali sisältää sekä C-vitamiinia että maitohappobakteereja, kuin myös Andersin lanttukimchi. Voit lukea lisää maitohapatuksesta täältä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 5

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Vegevalinnan viimeisellä viikolla tarjolla on erinomainen vegepihvi kotimaisista härkäpavuista. Pihvi sopii mainiosti vegeburgeriin. Kiitos Anna-Karin Alménille, Linda Råholmille ja Anne Kiurulle resepteistä.

 • Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä

  Nelivuotiaani lempiruoka.

  [[section color=white&image=39-5972845d9b320ae4423 &type=foreground]] Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä Tässä yksinkertainen, nopea ja halpa keitto.

 • Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan

  Monikäyttöinen ja helposti muunneltava muhennos.

  Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan Helposti hyvää kauden raaka-aineista. Muhennos on monikäyttöinen, sopii myös esimerkiksi paistetun lohen seuraksi ( korvaa kasvisfondi kalafondilla ja lisää vielä 1/4 tl hienoa merisuolaa muhennokseen) Mutta toimii erinomaisesti sellaisenaan juuri perunan ja parsakaalin kaverina. Itse kehittelemä ohjeeni "simppelisti hyvää" periaatteella.

 • Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä

  Tämä versio on lisäksi gluteeniton.

  Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä Hyvä ja helppo resepti! Yleensä keitän ison erän papuja ja pakastan niitä sopiviin pusseihin. Käyttämäni härkäpavut ovat kotimaisia, mikä mielestäni on iso plussa. Olen itse kehitellyt reseptin ja valmistan pihvit aina hieman soveltaen, joten mitat ovat ohjeelliset.

 • Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla

  Intialaista sormiruokaa Anders Samuelssonin tapaan.

  Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla Tässä muodossa et ole vielä koskaan maistanut perunaa. Nämä rapeat uppopaistetut pakorat ovat alkujaan peräisin Intiasta. Perunapakoroiden kanssa voi tarjota mieleisiään lisukkeita. Tässä niiden lisänä on maukasta vihreää chutneyta ja mangoldimuhennosta.

 • Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla

  Tästä on potentiaalia uudeksi arkiruokasuosikiksi.

  Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla Jos perheesi tykkää lasagnesta, taidatte myöskin pitää tästä. Tämä on oivallinen tapa käyttää munakoisoa arjessa.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain

  Täyteläinen ja helppo piirakka.

  Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain Piirakka on täyteläinen, suht helppo tehdä ja punaviini tuo siihen kivan värin mausta puhumattakaan. Marianna Tiensuu Ainekset Pohja: 3 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 100 g voita 1 dl kylmää vettä.

 • Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla

  Proteiinit saat kaupan päälle.

  Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla Monet puhuvat siitä, että uudet lihakorvikkeet (oumph, kaura ja muut vastaavat) ovat tehneet kasvisruokaan siirtymisen helpommaksi. Oman kasvisruokavalioni mullisti kuitenkin papupasta, joka ilmestyi kauppoihin muutama vuosi sitten.

 • Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera

  Ja muita vinkkejä itujen käyttöön.

  Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera Ranskalainen hernekeitto saa uutta twistiä, kun herneet korvataan rouskuvilla iduilla ja raikkailla versoilla. Tämä toimii viikonlopun luksuskeittona uppomunien tai graavilohen kanssa tarjottuna, mutta jättämällä pois kuohuviinin saat myös uuden klassikon hernekeittotorstaihin. Samuli Laurikain

 • Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta

  Tässä myös gluteenittomana versiona.

  [[section color=white&image=39-5958495d959e681beae &type=foreground]] Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta Resepti on helppo, mutta kuitenkin melkoisen juhlava, tätä on kiva tarjota vaikka alkupalaksi vieraille tai sitten juhlavanpana arkiruokana perheelle. Olen itse harrastaja ruokabloggari, joka kokeilee mielellään aina uutta.

 • Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja

  Perheklassikko uudessa asussa.

  [[section color=white&image=39-5958455d959e676c3a9 &type=foreground]] Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja Vegevalinta tarjoaa lapsiperheiden suosikkiruoan kasvisversiona. Minusta on hauskaa tehdä kokeiluja muissa ruokakulttuureissa hyväksi havaituilla konsepteilla ja tuoda niitä pohjoismaiseen keittiöön.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 3

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Olkaa hyvä - tässä Strömsön Vegevalintakampanjan kolmas viikkomenu, jossa tarjolla valikoima teidän parhaista arjen ruokaohjeista. Kiitos resepteistä Harriet Tuominen, Juuso Nurmi, Karin Ljung-Hägert ja Markku Nurminen.

 • Vegevalinta – viikkomenu 2

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  Vegevalinnan toisen viikon herkkuihin kuuluu kaksi perhesuosikkia vegevaihtoehtoina. Suuret kiitokset Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo ja Johannes Djupsjöbacka. Jaettu syömisen ilo on kaksinkertainen ilo.

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Vuohenjuustolla ja hunajalla gratinoidut perunat

  Helppotekoinen ruokalaji eilispäivän keitetyistä perunoista.

  Tämä helppotekoinen perunaruoka maistuu hyvältä sellaisenaan tai esimerkiksi lohen tai lampaanlihan lisukkeena. Jos haluat pitäytyä kasvislinjalla, voit tarjota sen myös juurikkaiden tai linssipihvien kera.

 • Peruna carbonara – arkiruokaklassikon uudet kuviot

  Tämä versio valmistetaan pelkistä kasviksista.

  Tee pastaa perunoista ja pekonia uppopaistetuista perunankuorista. Niistä syntyy uusi ruokalaji, joka maistuu lähes samalta kuin alkuperäinen. Mutta kuormittaa vähemmän ilmastoa ja herättää enemmän ihastusta.

 • Tee vaikutus gubbröra deluxella – edullisen ruokaklassikon uudella muunnoksella

  Sopii brunssille, lounaalle ja alkuruoaksi.

  Ruskistetun voin karamellimainen maku on taianomainen, ja oikein valmistettuna se tekee mistä tahansa yksinkertaisesta ruoasta parempaa. Gubbröramme tarjoillaan kauniisti ruokaisana salaattina, ja sen määrä on helppo mukauttaa monille lounasvieraille. Tällä tavalla tasapainotetaan anjoviksen hallitsevaa makua ja kaikki raaka-aineet pääsevät esiin.

 • Kanelilla maustettu karviaismarmeladi

  Raikas marmeladi juustotarjottimelle.

  Karviaiset ovat raikkaita ja hyviä syötäviä sellaisenaan, mutta jos haluaa säilöä niitä, karviaismarmeladi on valtavan hyvää varsinkin, jos sen keittää kanelitangon kanssa.

 • Näin teet trendijuoma kombuchaa: “Puhu sienelle lempeästi”

  Fermentoitua teejuomaa on helppo tehdä itse.

  Kombucha on fermentoitu teejuoma, joka on valloittanut maailman rytinällä. Tämä perinteikäs juoma on lyönyt itsensä läpi muun muassa siksi, että se sisältää maitohappobakteereja ja vähemmän sokeria kuin virvoitusjuomat. Jos noudatat Strömsön ohjeita, voit tarjota kombuchaa muutaman viikon kuluttua.

 • Kudo kaulahuivi, jossa loimen väri vaihtuu

  Niina Hiltunen näyttää erikoisen kudontamallin

  Niina Hiltunen on suunnitellut ja kutonut kaulahuiveja, joiden innoituksena on ollut Ashfordin The Wheel -lehden n:o 29. Heidän luvallaan olemme kääntäneet ohjeen niin, että kaikki voivat opetella kutomaan väriä vaihtavilla loimilangoilla.

 • 30 vinkkiä vauvakutsujen järjestäjälle

  Vinkkejä, jotka sopivat muidenkin juhlien järjestämiseen.

  Tarjolla on monia vinkkejä juhlien järjestäjälle. Voit saada niistä inspiraatiota järjestitpä sitten tavallisia juhlia, ristiäisiä tai valmistujaisia. Meillä on teemana vauvakutsut, juhlat tulevalle äidille. Tässä on koristelu-, askartelu-, leikki- ja lahjavinkkejä ja paljon muutakin, mitä voit tehdä itse.

 • Kirjo oma Strömsö-sitaattisi ristipistoin

  Tämän hetken kuumin käsityötekniikka käy kuin leikiten.

  Lee esittelee uuden ristipistomallin, jossa on Strömsö-sitaatti. Inspiroidu siitä ja Pernilla Vikströmin nykyaikaisista kirjontatöistä ja tee oma poliittinen, feministinen tai humoristinen huoneentaulu.

 • Vaihda kertakäyttömuovi kestävään mehiläisvahaliinaan

  Tee mehiläisvahaliina itse kankaasta ja mehiläisvahasta.

  Mehiläisvahaliina on pala luomupuuvillakangasta, joka on kyllästetty mehiläisvahalta ja josta tulee täysin vesitiivis. Käytä liinaa muovikelmun sijaan voileipien kääreenä tai peittämässä kulhoa, jossa on ruoantähteitä.

 • Neulo Tanja Majavan Suomi-sukat

  Uusi sukkamalli Strömsön katsojalta.

  Tanja Majava suunnitteli oman sukkamallinsa. Inspiraatio löytyi Strömsön katsojien lähettämistä kuvioista.Nyt voimme kaikki neuloa Tanjan mahtavat sukat, koska hän päätti jakaa neuleohjeen kanssamme.

 • Strömsövideo 5

  Särkeekö niskaa tai päätä? Saatat kärsiä someniskasta.