Hyppää pääsisältöön

Ompele kori matonkuteista

Ompele erikokoisia koreja eri tarkoituksiin tai tee tällä tekniikalla pannunalustoja tai laukkuja. Ajatus on yksinkertainen, mutta tekniikka vaatii hiukan ompelukoneen käyttötaitoa, koska korit muotoillaan samalla, kun niitä ommellaan. Pieni varoitus on silti paikallaan. Kun tähän tekniikkaan on päässyt sisään, siihen jää helposti koukkuun, ja alkaa nähdä kaikkea mahdollista, mihin tekniikkaa voisi käyttää.

Tee säilytyskoreja ompelunurkkaan, lankakerille, lapasille ja myssyille, kylpyhuonetuotteille tai leluille. Tekniikka toimii hyvin myös matoissa, pannunalusissa ja istuinalustoissa ja myös erilaisissa laukuissa.

Anna persoonallinen leimasi tuotteille valitsemalla erivärisiä- ja kuvioisia kangaskaistaleita. Kaistaleiden väriä on helppo vaihtaa ja tehdä erilevyisiä ja -värisiä raitoja. Itse pidän väreistä, jotka ovat lähellä toisiaan, mutta yhtä hauskaa voi olla leikkitellä suuremmilla kontrasteilla. Ompelulanka antaa myös oman värinsä ja kuvionsa kokonaisuuteen, jos valitset huomaamattoman sijaan selkeästi erottuvan ompelulangan.

Tre handgjorda korgar av mattväft
Tre handgjorda korgar av mattväft Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö,Korg,käsityöt (tuote)

Aloita muotoilemalla pohja. Sen voi muotoilla pyöreäksi tai soikeaksi. Jatka muotoilemalla laidat nostamalla työtä ja kiristämällä matonkudetta hiukan samalla, kun ompelet ensimmäisen laitakerroksen. Oikean otteen löytäminen voi vaatia hiukan harjoittelua.

Tarvikkeet:

 • Valmiita matonkuteita tai kankaita, joita haluat käyttää uudelleen.
 • Puuvillanyöriä tai matonkudetta, joka ei veny ja joka on läpimitaltaan noin 0,5 cm. Käytin neulottua matonkudetta, jonka laitoin kaksin kerroin, jotta sain siitä oikeanpaksuisen.
 • Ompelukone
 • Sakset
 • Silitysrauta

On helpointa työskennellä noin 1,5 cm leveiden ja sileiden kangaskaistaleiden kanssa, mutta kapeammatkin kangaskaistaleet ja valmiiksi revitty ja kerällä oleva materiaalikin käy.

Stickad mattväft i nystan och rivna remsor av tyg
Korin ompelemiseen tarvittava materiaali. Stickad mattväft i nystan och rivna remsor av tyg Kuva: Yle/Lee Esselström tekstiilit,Strömsö

Tee näin:

 • Leikkaa pieni lovi kankaaseen noin 1,5 cm:n päähän reunasta ja revi kaistaleita, jotka ovat noin 40 cm pitkiä.
 • Silitä kaistaleet sileiksi, jotta niiden työstäminen on helpompaa.
 • Ota nyt materiaali, jonka olet valinnut ”sydämeksi”, jonka ympärille kiedot kangaskaistaleet. Jos käytät neulottua matonkudetta, se on pantava kaksin kerroin, jotta saa paksuudeksi 0,5 cm. Vedä sitä muutama metri rullasta/kerästä ja taita kaksin kerroin (älä katkaise, sillä on vaikea tietää, paljonko sitä tarvitaan).
 • Kiedo ensimmäistä kangaskaistaletta muutama cm ”sydämen” ympärille ja taita päätä vähän kaksin kerroin aloittaaksesi kerrosten ompelemisen.
 • Aseta työ ompelukoneeseen ja ompele noin 5 mm leveää siksakkia niin, että kerrokset kiinnittyvät toisiinsa. Ompele niin, että työ kasvaa ompelukoneen ulkopuolelle.
 • Kiedo kangaskaistaletta ”sydämen” ympärille muutama cm kerrallaan. Pidä kangasta paikoillaan ja kierrä alkupäätä työn edetessä niin, että ompelet kerroksen toisensa jälkeen kierteeksi.
Cirkel som sys på maskin
Cirkel som sys på maskin Kuva: Yle/Lee Esselström käsityö,Strömsö,ompelu
 • Näin teet pyöreän pohjan. Jos haluat tehdä soikion, tee alkuun pitempi taitos esimerkiksi 10–15 cm. Yritä pitää työ litteänä ja tasaisena niin, että sauma tulee ihan keskelle kerroksia ja kiinnittää ne toisiinsa. Pidä kerroksia yhdessä ja tee seuraava kerros tiiviisti kiinni edelliseen, kun ompelet. Ompele muutama cm kerralla, kiedo lisää kangasta, ompele vähän lisää, kunnes pohja on haluamasi kokoinen.
 • Kun haluat vaihtaa väriä, katkaiset vain revityn kaistaleen ja jatkat toisella värillä.
Cirkel som sys på maskin
Cirkel som sys på maskin Kuva: Yle/Lee Esselström ompelu,Ympyrä,Strömsö
 • Kun haluat alkaa tehdä laitoja, mieti, haluatko tehdä kulhomaisen vai suoralaitaisen korin. Mitä suoremmat laidat haluat, sitä tiukemmin saat kiristää kudetta, jonka taitat jyrkästi ylös pohjaosasta ja ompelet kiinni ensimmäisen laitakerroksen. Voi vaatia pari kerrosta saada laidat nousemaan. Sen jälkeen voit valita, haluatko laidan jatkuvan koko matkan suorana vai haluatko laitojen taipuvan sisään- tai ulospäin. Jos haluat jatkaa suoraan, sinun ei tarvitse kiristää jatkossa yhtä paljon, vaan voit syöttää kudetta koko ajan tasaisesti.
Korg som sys på maskin
Korg som sys på maskin Kuva: Yle/Lee Esselström ompelu,käsityö,Strömsö
 • ”Sydämen” jatkamiseksi laitat uuden alun vanhan perään ja kiedot kangaskaistaleet niiden ympärille.
Mattväft som skarvas ihop
Mattväft som skarvas ihop Kuva: Yle/Lee Esselström käsityö,ompelu,Strömsö
 • Ompele kori haluamasi muotoiseksi ja kokoiseksi.
Korg som sys på maskin
Korg som sys på maskin Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö,ompelu,Korg
 • Irrota kori koneesta, että näet, onko se tarpeeksi korkea. Katkaise ”sydän" haluamastasi paikasta ja kiedo kangas pään ympärille. Kiinnitä pää sisäpuolelle ja siksakkaa pää niin, että se pysyy varmasti kiinni.
Korg sydd av mattväft
Korg sydd av mattväft Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö,käsityö,Korg
 • Varmista, ettei missään ole reikää kerrosten välissä. Jos on, niin siksakkaa vähän lisää.
Tre handgjorda korgar av mattväft
Kolme erimuotoista koria. Tre handgjorda korgar av mattväft Kuva: Yle/Lee Esselström Korg,käsityöt (tuote),Strömsö

Lisää ohjelmasta