Hyppää pääsisältöön

Rakenna pieni, monikäyttöinen talo – siitä voi tulla vaatekaappi

Pieni puutalo
Pieni puutalo Kuva: Svenska Yle / Carina Ahlskog Jim Björni,Strömsö (tv-ohjelma),asuinrakennus

Ruuanlaitossa on tapana sanoa, että annoksen ulkonäkö on puolet makuelämyksestä. Pienessä talossa, joka voi olla vaatekaappi, on puolet toiminnallisuutta ja puolet ulkonäköä.

Jos jaettavana olisi vielä kolmas puolikas, se olisi itse rakentamisen iloa.

Talonmuoto on sympaattinen ja toki ulkonäölläkin on merkitystä.

Rakenna pieni, monikäyttöinen talo

Syvyys, leveys ja pituus riippuvat talon käyttötarkoituksesta. Tällä rakenteella voi tehdä vaatekaapin, kuten me, mutta myös leikkimökin, kasvikaapin tai kenkien säilytyspaikan. Vain mielikuvitus on rajana.

Jos talo seisoo ulkona taivasalla, se on hyvä huomioida materiaalien valinnassa. Silloin ehkä vesitiivis vaneri sopii hyvin ulkopinnalle. Yksinkertainen huopakatto, joka naulataan valmiiseen kattoon, suojaa myös hyvin.

Ruosteinen metalli näyttää hyvältä puutarhassa, ja silloin toimii sama rakenne, mutta se tehdään hiukan eri työkaluilla.

Vaikea osuus on saada rakenteesta tukeva. Talomallissa ei ole etu- eikä takaseinää, joka tukee sivusuunnassa, ja siksi kehys on tehtävä tarpeeksi paksusta puutavarasta.

Levyt sekä sisä- että ulkopuolella vahvistavat lisäksi hyvin. Rakenteesta tulee eräänlainen voileipärakenne tai kerros kerroksen päälle, jossa osat tukevat toisiaan.

Tee näin:

 1. Tee kaksi kehystä lankuista tai paksummasta puutavarasta.
 2. Kehys muodostuu viidestä osasta. 1 pohjaosa, 2 sivuosaa ja 2 katto-osaa + 6 tukiosaa, jotka ruuvataan kiinni kehysosien väliin.
 3. Katonharjalla katon osat sahataan 90 asteen jiiriin, mikä tarkoittaa 45 astetta yhteen ja 45 astetta toiseen osaan.
 4. En träkonstruktion
  Katonharja sahataan 90 asteen jiiriin. En träkonstruktion Kuva: Yle/Strömsö Jim Björni,Strömsö (tv-ohjelma),puuntyöstö
 5. Sivuosien ja katto-osan liitoskohta tulee 45 asteen jiiriin, eli 22,5 astetta sivuosiin ja 22,5 astetta katto-osiin.
 6. Pohja-osa sahataan suoraan. Pohja-osa on helpointa kohdentaa, kun muut jiirit on sahattu ja ruuvattu kokoon.
 7. Ruuvaa kehykset kokoon. Ota tukikapuloita ja ruuvipuristimet avuksi niin, että saat osat pysymään paikoilla, kun ruuvaat ne kiinni, sillä jiirit luistavat helposti erilleen.
 8. En träkonstruktion med skruvtvingar
  Käytä apuna tukikapuloita ja ruuvipuristimia. En träkonstruktion med skruvtvingar Kuva: YLE/Strömsö Jim Björni,Strömsö (tv-ohjelma),puuntyöstö
 9. Jotta kehykset saa helpommin kokoon, voi ruuvata kiinni muutamia tukia. Kolme tukea sivua kohti pitää kehykset hyvin koossa. Periaatteessa tukia ei tarvita, koska vanerilevyt sitovat kehykset yhteen sekä sisä- että ulkopuolelta, mutta on helpompi työskennellä, jos kehykset tukee tukikapuloilla tässä vaiheessa.
 10. Jim Björni bygger ett litet hus.
  Vanerilevyt sitovat kehykset kokoon. Jim Björni bygger ett litet hus. Kuva: Yle/Strömsö Jim Björni,Strömsö (tv-ohjelma),puuntyöstö
 11. Mittaa ja sahaa kaikki vanerilevyt. Niihin tulee samat jiirit kuin kehyksiin, 45 astetta vastakkain katonharjalle ja 22,5 astetta toisiaan vasten sivun ja katon liitoskohdassa.
 12. Ruuvaa levyt hyvin kiinni.

Kaappi voisi toki myös näyttää kaapilta eikä pieneltä talolta, mutta on mukavampi leikkiä muodoilla. Miten olisi, jos kalankin pitäisi aina näyttää kokonaiselta kalalta, silloinkin kun se on lautasella.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa