Hyppää pääsisältöön

Hippejä Manhattanilla, Tampereella ja Suomen-kiertueella: Teemalauantai kulkee valoon ja aurinkoon

Hippejä puistossa. Kuva Milos Formanin elokuvasta Hair (1979).
Hippejä New Yorkin Keskuspuistossa. Kuva elokuvasta Hair (1979). Hippejä puistossa. Kuva Milos Formanin elokuvasta Hair (1979). Kuva: MGM Hair,hipit,Teemalauantai,Miloš Forman,Hair (elokuva)

Teemalauantait palaavat vesimiehen aikaan. Ensin nähdään Milos Formanin elokuvaversio 1960-luvun hippimusikaalista Hair. Elokuvan jälkeen lähdetään Tampereen Popteatterin seurassa aikamatkalle Suomeen puoli vuosisataa sitten.
Teemalauantai 7.9. klo 21–24.

Sanomalehti Uusi Suomi raportoi Tampereen teatterikesästä 50 vuotta sitten:

”Tampereen ensimmäinen teatterikesä vuonna 1969 alkoi poikkeuksellisella menestyksellä. Hiukset on tullut Suomeen Tampereen Popteatterin esittämänä. Hairin jälkeen Reijo Paukku on ohjaaja, johon on syytä kiinnittää mitä vakavinta huomiota ja joka olisi ehdottomasti ja pikaisesti saatava vaikuttamaan ammattiteatterimme hyväksi.” (US 16.8.1969)

Kaksi vuotta aiemmin New Yorkissa ensi-iltansa saanut maailmanmenestysmusikaali Hair oli saapunut Suomeen nuorten tamperelaisten harrastajien voimin.

Tampereen Popteatteri esittää Hair-musikaalia
Tampereen Popteatteri esittää Hair-musikaalia Hair,musikaali,hippiliike
Se on yksinkertaisesti täynnä elämää.”― HS 1969

Reijo Paukun ohjaama esitys valloitti teatteriväen sydämet. Helsingin Sanomat kirjoitti näin:

Gerome Ragnin ja James Radon hippiemusical on ottanut katsomonsa ehdoitta kaikkialla. Eikä suinkaan kuuluisan alastomuuskohtauksen takia eikä näyttämöllä ristiin rastiin rakastelun vuoksi. Se on yksinkertaisesti täynnä elämää.” (HS 18.8.1969)

Tampereen Popteatteri esitti menestysmusikaaliaan kahden vuoden aikana peräti 250 kertaa. Ruotsinkielinen Hår sai puolestaan ensi-iltansa Svenska Teaternissa Helsingissä marraskuussa 1969.

Me käymme aikaan, jonka tunnus on vesimies, sen tunnus on vesimies. Aquarius!”

Amerikassa suurta hippikesää oli vietetty jo kaksi vuotta aiemmin. Elokuun 1969 suuria hippeihin liittyviä uutisia Amerikassa olivat toisaalta Charles Mansonin johtaman "perheen" tekemät raa'at murhat, toisaalta Woodstock-festivaalin valtava väenpaljous. Edellistä pidettiin koko 1960-luvun hippioptimismin loppuna, jälkimmäistä taas hippien suurena voimanosoituksena.

Kymmenen vuotta myöhemmin hipit olivat kadonneet. Kun tšekkiemigrantti Milos Forman (1932–2018) ohjasi oman elokuvaversionsa Hairista, hanke tuntui etukäteen pahasti vanhentuneelta.

Forman olisi halunnut tehdä elokuvan Hairistä jo vuonna 1967, jolloin hän näki musikaalin off-Broadwaylla. ”Hippien vapauden aate tietysti vetosi minuun, kommunistisen maan kasvattiin”, Forman on muistellut.

Milos Formanin Hair toteutui kuitenkin vasta vuonna 1979, jolloin vesimiehen aika oli unohdettu.

Vai oliko sittenkään? Elokuvasta tuli menestys. Se oli nostalgisen huvittunut kuvaus aikaudesta, jossa hipit hallitsivat – jos eivät ihan maailmaa niin ainakin – New Yorkin Keskuspuistoa. Musiikki ja tanssi veivät mukanaan.

Eikä tarina päättynyt siihen. Hippiaatetta kestävämmäksi osoittautunutta Hair-musikaalia esitetään yhä ympäri maailmaa – myös Tampereen teatterikesässä elokuussa 2019.

Teemalauantai 7.9.2019 klo 21.00–24.00: Hipit 50

Tampereen Popteatterin Hair sai ensi-iltansa elokuussa 1969, ja siitä kasvoi Suomessakin suuri teatteri- ja kulttuuri-ilmiö. Teemalauantai palaa kesätauolta Hairin tunnelmissa. Aquarius soi niin Manhattanilla kuin Tampereella.
Klo 21 Hair (12) Areena 7 vrk
(USA 1979) Maailmankuulun hippimusikaalin elokuvaversiossa maalaispoika matkustaa New Yorkiin ennen lähtöä Vietnamin sotaan. Keskuspuistossa hän törmää varakkaan perheen tyttöön sekä värikkääseen hippijoukkoon. Tšekkoslovakiasta kotoisin olevan Milos Formanin innostunut elokuvatulkinta on ylistys 1960-luvun myrskyisälle ja vapaalle hengelle, täynnä villiä energiaa, intohimoa ja musiikkia. Twyla Tharpin tekemät koreografiat antavat lisäpotkua muutenkin meneviin musiikkinumeroihin. Pääosissa John Savage, Treat Williams ja Beverly D'Angelo.
Klo 23 Supertähti Areena 6 kk
Arkistojen aarre vuodelta 1971: seurantadokumentti Tampereen Popteatterista kiertämässä Suomea Hair-musikaalin kanssa toukokuusta 1970 helmikuuhun 1971. Esko Favénin ohjaamassa dokumentissa haastatellaan esiintyjiä ja yleisöä sekä näytetään katkelmia kohutusta esityksestä. Lopussa päästään harjoittelemaan myös tulevia musikaaleja.
Reijo Paukun ohjaama Hair sai ensi-iltansa Tampereen teatterikesässä elokuussa 1969. Mukana oli nuoria harrastajanäyttelijöitä sekä Matthews-yhtye. Mukana muun muassa Juha Räsänen, Rauli Koivisto, Pirkko Saanakorpi, Aila Heikkilä, Hannele Virta ja Lauluyhtye Sirut eli Jukka Siikavire, Aila Halminen ja Leo Airaksinen. Matthews-yhtyeeseen kuuluivat Seppo Alajoki, kitara, Markku Lindfors, basso ja Kaj Martin, rummut. Orkesterin vahvistuksena soittivat lisäksi Risto Hiltunen, urut, ja Risto Tanner, saksofoni.

Skivkonvolutet
Skivkonvolutet Kuva: Yle/Peter Lüttge

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa