Hyppää pääsisältöön

Koukkua tiskiriepu, virkkaa pesulappuja ja maalaa säilytyspurkkeja

Pieniä yksinkertaisia asioita, jotka piristävät arkea ja joita on helppo tehdä itse. Uusiokäytä muutama peltipurkki ja tee pikkujuttuja langanlopuista.

En ole varmastikaan ainoa, joka pitää järjestyksestä. Erityisen siistiltä minusta näyttää lisäksi, jos pikkutavaroiden väriskaala on yhtenäinen. Spraymaalaa muutama ruma peltipurkki lempivärilläsi ja paina niihin sopiva teksti. Niin saat fiksut, halvat ja siistit säilytysastiat keittiöön ja kylpyhuoneeseen.

On vähän mukavampi pyyhkiä pöytiä ja tuoleja käsintehdyllä tiskirievulla, joka on lisäksi helppo pestä pesukoneessa. Silloin säästää ympäristöä, samalla kun piristää arkea.

Langanlopuista voi nopeasti virkata kokonaisen pinon kasvojenpuhdistuslappuja. Ne voi hyvin pestä pesukoneessa pienessä pesupussissa.

Koukuttu tiskiriepu, jossa on virkattu koristereuna.

Tästä löydät koukkuamisohjeet sisältävän videon ruotsiksi.

Tarvikkeet:

 • 30 cm:n koukkuamisneula, joka sopii langan paksuuteen. Käytin numeroa 3.
 • Puuvilla- tai bambulangan loppuja.
 • Langan paksuuteen sopiva virkkuukoukku. Käytin numeroa 3.

Tee näin:

 1. Virkkaa 31 ketjusilmukkaa.
 2. Työnnä koukku toiseen silmukkaan koukusta lukien ja vedä lanka koukkuamisneulalle silmukaksi. Poimi samalla tavalla jokaisesta ketjusilmukasta silmukka neulalle.
 3. Nyt sinulla on 30 silmukkaa koukkuamisneulalla. On päättelykerroksen aika. Poimi lanka ja vedä se ensimmäisen silmukan läpi. *Poimi lanka ja vedä se kahden silmukan läpi.* Toista tähtien väliä kerroksen loppuun.
 4. Nyt on poimimiskerroksen vuoro. Koukkaa neulalla alla olevan kerroksen pystysuoran silmukan ympäri lanka neulalle. Poimi samalla tavalla silmukoita koko kerroksen matkalta niin, että koukkuamisneulalla on taas 30 silmukkaa. Muista poimia silmukka myös alla olevan kerroksen viimeisen silmukan läpi.
 5. Toista kohtia 3 ja 4 vuorotellen niin, että joka toisella kerroksella poimit silmukoita ja joka toisella päättelet niitä.
 6. Jatka kunnes työ on haluamasi pituinen tai kunnes lappu on neliön muotoinen.
 7. Hand som håller i en lapp som krokas
  Luontikerros Hand som håller i en lapp som krokas Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),Koukkuaminen
 8. Työ päätellään piilosilmukkakerroksella. Se tehdään kuten poimimiskerros, mutta sen sijaan, että silmukka jätettäisiin neulalle, se vedetään saman tien takana olevan silmukan läpi. Näin tehdään kerroksen loppuun.
 9. Katkaise lanka ja vedä se viimeisen silmukan läpi.
 10. Päättele langat.
krokad ruta
krokad ruta Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),Koukkuaminen

Virkkaa viuhkaboordi koukutun lapun reunojen ympäri

 1. Virkkaa joka sivulle 30 kiinteää silmukkaa.
 2. Krokad rutig lapp som håller på att få en virkad kant
  Krokad rutig lapp som håller på att få en virkad kant Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),Koukkuaminen,virkkaus
 3. Tee kaksi piilosilmukkaa niin, että pääset kolmanteen silmukkaan kulmasta lukien. Tee pylväs kolmanteen silmukkaan siitä silmukasta lukien, johon teit piilosilmukan. Tee yhteensä 10 pylvästä samaan silmukkaan.
 4. Krokad lapp med kant som virkas med virknål
  Krokad lapp med kant som virkas med virknål Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),virkkaus,käsityöt (tuote)
 5. Tee piilosilmukka kolmanteen silmukkaan. Nyt sinulla on 10 pylvään kaari, joka näyttää viuhkalta. Toista samaa niin, että peräkkäin tulee yhteensä 4 kaarta/viuhkaa.
 6. Krokad lapp med kant som virkas med virknål
  Krokad lapp med kant som virkas med virknål Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),käsityö,virkkaus
 7. Nyt olet tullut kulmaan, ja se tehdään samalla tavalla, mutta pylväät tehdään edellisen kerroksen kulmasilmukkaan ja viuhka asettuu kulman ympärille niin, että toinen pää kiinnitetään piilosilmukalla kolmanteen silmukkaan kulmasilmukasta.
 8. Jatka samaan tapaan ympäri koko lapun, katkaise sitten lanka ja vedä se viimeisen silmukan läpi ja päättele se.
Virkade tvättlappar, krokad disktrasa och förvaringsburkar.
Virkade tvättlappar, krokad disktrasa och förvaringsburkar. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),Tee se itse,virkkaus

Virkatut pyöreät pesulaput meikinpoistoon

 1. Virkkaa 4 kjs (ketjusilmukkaa) ja yhdistä ne renkaaksi piilosilmukalla.
 2. Virkkaa 2 kjs (vastaa pylvästä) ja tee sitten 11 pylvästä renkaaseen. Päätä kerros piilosilmukalla ensimmäisen pylvään yläreunaan.
 3. Virkkaa 2 kjs ja virkkaa sitten niin monta pylvästä kuin kerroksen kiertäminen vaatii niin, että työ pysyy litteänä alkamatta taipua reunoilta. Pylväitä tarvitaan noin 24. Päätä kerros piilosilmukalla.
 4. Virkkaa vielä yksi kerros pylväitä samalla tavalla ja lopeta katkaisemalla lanka, vetämällä se silmukan läpi ja päättelemällä langanpäät.

Säilytyspurkit, joissa on teksti

Tarvikkeet:

 • Vanhoja peltipurkkeja, joita löytyy yleensä kirpputoreilta.
 • Spraymaalia
 • Kirjainleimasimia
 • Maalia (kalkkimaalia/akryylimaalia/maalinloppuja)
 • Sanomalehtiä
 • Sivellin
tidningspapper med plåtburkar på
tidningspapper med plåtburkar på Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma)

Tee näin:

 1. Puhdista purkit.
 2. Levitä lehtiä ulos ja spraymaalaa purkit. Anna kuivua.
 3. Spraymålade plåtburkar på tidningspapper
  Spraymålade plåtburkar på tidningspapper Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma)
 4. Sivele maalia kirjainleimasimiin ja paina teksti purkkeihin.

Esim. hiuspinnejä, laastareita, pumpulipuikkoja, pesulappuja ja konetiskiainetta voi hyvin säilyttää purkeissa.

Plåtburkar med text, krokad disktrasa och virkade tvättlappar på en bänk utomhus.
Plåtburkar med text, krokad disktrasa och virkade tvättlappar på en bänk utomhus. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),Tee se itse,virkkaus,Koukkuaminen

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Tee aitoja tortilloita ja tarjoa ne uppopaistetun kotimaisen kalan kanssa

  Helppotekoista ja niin hyvää

  Valmiita tortilloita on kätevä pitää varalla kaapissa, mutta niillä ei ole paljon tekemistä aitojen tortillojen kanssa. Me teemme tortillat masa harina -maissijauhosta, josta ne perinteisesti valmistetaan. Tarjoamme ne meksikolaisen salsan, avokadotahnan ja uppopaistetun kalan kanssa. Täytettyä tortillaa kutsutaan muuten tacoksi. Nyt tiedät senkin.

 • Leimaa metallia – kuusi vinkkiä

  Monipuolinen harrastus

  Tee oma teksti erilaisiin metalliesineisiin. Käytä uudelleen metallia, kuten säilykepurkkeja ja vanhoja lusikoita, käytä eri muotoisia valmiita metallilaattoja tai leikkaa omia alumiinilevystä. Voit tehdä esimerkiksi koruja, kilpiä, viljelytikkuja ja avainrenkaita.

 • Tee oma deodorantti ihan tavallisista aineksista

  Tässä on kaksi ohjetta, joita kannattaa kokeilla.

  Antiperspirantti estää hien tunkeutumisen ulos huokosista ja on bakteereja tappavaa, kun taas deodorantti on vain bakteereja tappavaa. Deodorantteja on helpoin tehdä itse.

 • Hapankaali ja muut hapantuotteet ovat balsamia vatsalle

  Näin hyödynnät valkokaalia ja lanttua

  Hapankaali on arkiruokien moniottelija. Sitä voi käyttää kaikkeen pataruoista ja keitoista salaatteihin tai vaikkapa hampurilaisen täytteenä. Hapankaali sisältää sekä C-vitamiinia että maitohappobakteereja, kuin myös Andersin lanttukimchi. Voit lukea lisää maitohapatuksesta täältä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 5

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Vegevalinnan viimeisellä viikolla tarjolla on erinomainen vegepihvi kotimaisista härkäpavuista. Pihvi sopii mainiosti vegeburgeriin. Kiitos Anna-Karin Alménille, Linda Råholmille ja Anne Kiurulle resepteistä.

 • Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä

  Nelivuotiaani lempiruoka.

  [[section color=white&image=39-5972845d9b320ae4423 &type=foreground]] Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä Tässä yksinkertainen, nopea ja halpa keitto.

 • Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan

  Monikäyttöinen ja helposti muunneltava muhennos.

  Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan Helposti hyvää kauden raaka-aineista. Muhennos on monikäyttöinen, sopii myös esimerkiksi paistetun lohen seuraksi ( korvaa kasvisfondi kalafondilla ja lisää vielä 1/4 tl hienoa merisuolaa muhennokseen) Mutta toimii erinomaisesti sellaisenaan juuri perunan ja parsakaalin kaverina. Itse kehittelemä ohjeeni "simppelisti hyvää" periaatteella.

 • Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä

  Tämä versio on lisäksi gluteeniton.

  Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä Hyvä ja helppo resepti! Yleensä keitän ison erän papuja ja pakastan niitä sopiviin pusseihin. Käyttämäni härkäpavut ovat kotimaisia, mikä mielestäni on iso plussa. Olen itse kehitellyt reseptin ja valmistan pihvit aina hieman soveltaen, joten mitat ovat ohjeelliset.

 • Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla

  Intialaista sormiruokaa Anders Samuelssonin tapaan.

  Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla Tässä muodossa et ole vielä koskaan maistanut perunaa. Nämä rapeat uppopaistetut pakorat ovat alkujaan peräisin Intiasta. Perunapakoroiden kanssa voi tarjota mieleisiään lisukkeita. Tässä niiden lisänä on maukasta vihreää chutneyta ja mangoldimuhennosta.

 • Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla

  Tästä on potentiaalia uudeksi arkiruokasuosikiksi.

  Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla Jos perheesi tykkää lasagnesta, taidatte myöskin pitää tästä. Tämä on oivallinen tapa käyttää munakoisoa arjessa.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain

  Täyteläinen ja helppo piirakka.

  Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain Piirakka on täyteläinen, suht helppo tehdä ja punaviini tuo siihen kivan värin mausta puhumattakaan. Marianna Tiensuu Ainekset Pohja: 3 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 100 g voita 1 dl kylmää vettä.

 • Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla

  Proteiinit saat kaupan päälle.

  Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla Monet puhuvat siitä, että uudet lihakorvikkeet (oumph, kaura ja muut vastaavat) ovat tehneet kasvisruokaan siirtymisen helpommaksi. Oman kasvisruokavalioni mullisti kuitenkin papupasta, joka ilmestyi kauppoihin muutama vuosi sitten.

 • Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera

  Ja muita vinkkejä itujen käyttöön.

  Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera Ranskalainen hernekeitto saa uutta twistiä, kun herneet korvataan rouskuvilla iduilla ja raikkailla versoilla. Tämä toimii viikonlopun luksuskeittona uppomunien tai graavilohen kanssa tarjottuna, mutta jättämällä pois kuohuviinin saat myös uuden klassikon hernekeittotorstaihin. Samuli Laurikain

 • Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta

  Tässä myös gluteenittomana versiona.

  [[section color=white&image=39-5958495d959e681beae &type=foreground]] Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta Resepti on helppo, mutta kuitenkin melkoisen juhlava, tätä on kiva tarjota vaikka alkupalaksi vieraille tai sitten juhlavanpana arkiruokana perheelle. Olen itse harrastaja ruokabloggari, joka kokeilee mielellään aina uutta.

 • Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja

  Perheklassikko uudessa asussa.

  [[section color=white&image=39-5958455d959e676c3a9 &type=foreground]] Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja Vegevalinta tarjoaa lapsiperheiden suosikkiruoan kasvisversiona. Minusta on hauskaa tehdä kokeiluja muissa ruokakulttuureissa hyväksi havaituilla konsepteilla ja tuoda niitä pohjoismaiseen keittiöön.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 3

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Olkaa hyvä - tässä Strömsön Vegevalintakampanjan kolmas viikkomenu, jossa tarjolla valikoima teidän parhaista arjen ruokaohjeista. Kiitos resepteistä Harriet Tuominen, Juuso Nurmi, Karin Ljung-Hägert ja Markku Nurminen.

 • Vegevalinta – viikkomenu 2

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  Vegevalinnan toisen viikon herkkuihin kuuluu kaksi perhesuosikkia vegevaihtoehtoina. Suuret kiitokset Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo ja Johannes Djupsjöbacka. Jaettu syömisen ilo on kaksinkertainen ilo.

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Vuohenjuustolla ja hunajalla gratinoidut perunat

  Helppotekoinen ruokalaji eilispäivän keitetyistä perunoista.

  Tämä helppotekoinen perunaruoka maistuu hyvältä sellaisenaan tai esimerkiksi lohen tai lampaanlihan lisukkeena. Jos haluat pitäytyä kasvislinjalla, voit tarjota sen myös juurikkaiden tai linssipihvien kera.

 • Peruna carbonara – arkiruokaklassikon uudet kuviot

  Tämä versio valmistetaan pelkistä kasviksista.

  Tee pastaa perunoista ja pekonia uppopaistetuista perunankuorista. Niistä syntyy uusi ruokalaji, joka maistuu lähes samalta kuin alkuperäinen. Mutta kuormittaa vähemmän ilmastoa ja herättää enemmän ihastusta.

 • Tee vaikutus gubbröra deluxella – edullisen ruokaklassikon uudella muunnoksella

  Sopii brunssille, lounaalle ja alkuruoaksi.

  Ruskistetun voin karamellimainen maku on taianomainen, ja oikein valmistettuna se tekee mistä tahansa yksinkertaisesta ruoasta parempaa. Gubbröramme tarjoillaan kauniisti ruokaisana salaattina, ja sen määrä on helppo mukauttaa monille lounasvieraille. Tällä tavalla tasapainotetaan anjoviksen hallitsevaa makua ja kaikki raaka-aineet pääsevät esiin.

 • Kanelilla maustettu karviaismarmeladi

  Raikas marmeladi juustotarjottimelle.

  Karviaiset ovat raikkaita ja hyviä syötäviä sellaisenaan, mutta jos haluaa säilöä niitä, karviaismarmeladi on valtavan hyvää varsinkin, jos sen keittää kanelitangon kanssa.

 • Näin teet trendijuoma kombuchaa: “Puhu sienelle lempeästi”

  Fermentoitua teejuomaa on helppo tehdä itse.

  Kombucha on fermentoitu teejuoma, joka on valloittanut maailman rytinällä. Tämä perinteikäs juoma on lyönyt itsensä läpi muun muassa siksi, että se sisältää maitohappobakteereja ja vähemmän sokeria kuin virvoitusjuomat. Jos noudatat Strömsön ohjeita, voit tarjota kombuchaa muutaman viikon kuluttua.

 • Kudo kaulahuivi, jossa loimen väri vaihtuu

  Niina Hiltunen näyttää erikoisen kudontamallin

  Niina Hiltunen on suunnitellut ja kutonut kaulahuiveja, joiden innoituksena on ollut Ashfordin The Wheel -lehden n:o 29. Heidän luvallaan olemme kääntäneet ohjeen niin, että kaikki voivat opetella kutomaan väriä vaihtavilla loimilangoilla.

 • 30 vinkkiä vauvakutsujen järjestäjälle

  Vinkkejä, jotka sopivat muidenkin juhlien järjestämiseen.

  Tarjolla on monia vinkkejä juhlien järjestäjälle. Voit saada niistä inspiraatiota järjestitpä sitten tavallisia juhlia, ristiäisiä tai valmistujaisia. Meillä on teemana vauvakutsut, juhlat tulevalle äidille. Tässä on koristelu-, askartelu-, leikki- ja lahjavinkkejä ja paljon muutakin, mitä voit tehdä itse.

 • Kirjo oma Strömsö-sitaattisi ristipistoin

  Tämän hetken kuumin käsityötekniikka käy kuin leikiten.

  Lee esittelee uuden ristipistomallin, jossa on Strömsö-sitaatti. Inspiroidu siitä ja Pernilla Vikströmin nykyaikaisista kirjontatöistä ja tee oma poliittinen, feministinen tai humoristinen huoneentaulu.

 • Vaihda kertakäyttömuovi kestävään mehiläisvahaliinaan

  Tee mehiläisvahaliina itse kankaasta ja mehiläisvahasta.

  Mehiläisvahaliina on pala luomupuuvillakangasta, joka on kyllästetty mehiläisvahalta ja josta tulee täysin vesitiivis. Käytä liinaa muovikelmun sijaan voileipien kääreenä tai peittämässä kulhoa, jossa on ruoantähteitä.

 • Neulo Tanja Majavan Suomi-sukat

  Uusi sukkamalli Strömsön katsojalta.

  Tanja Majava suunnitteli oman sukkamallinsa. Inspiraatio löytyi Strömsön katsojien lähettämistä kuvioista.Nyt voimme kaikki neuloa Tanjan mahtavat sukat, koska hän päätti jakaa neuleohjeen kanssamme.

 • Strömsövideo 5

  Särkeekö niskaa tai päätä? Saatat kärsiä someniskasta.