Hyppää pääsisältöön

Miksi fiksut ja reilut ihmiset eivät ole superrikkaita?

Rikas makaa rahaa täynnä olevassa kylpyammeessa.
Rikas makaa rahaa täynnä olevassa kylpyammeessa. Kuva: Shutterstock / Peshkova rikkaat

Kansainvälisten tutkimusten mukaan rikkaat ovat itsekkäitä, kilpailuhenkisiä ja tyytymättömiä.

Jos maailma olisi hiekkalaatikko, jossa olisi kymmenen lasta, kaappaisi kaksi lasta kukin neljä lelua itselleen. Lopuille kahdeksalle lapselle jäisi kaksi lelua, joilla leikkiä yhdessä.

Miksi maailman varat kasautuvat niin harvoille? Kansainvälisten tutkimusten mukaan rikastuminen ei vaadi älykkyyttä tai moraalista oikeudenmukaisuutta. Se vaatii lähinnä vain suurta halua saada paljon rahaa.

1. Epäpätevät, mutta rikkaat ihmiset menestyvät todennäköisemmin kuin fiksut, joilla ei ole rahaa

Stanfordin yliopistossa tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan sosioekonominen tausta määrittelee pitkälti, millaiseen asemaan ihmiset yhteiskunnassa päätyvät. Eräät käyttäytyvät kuin he olisivat syntyneet maailmanomistajiksi, toiset alistuvat aivan suotta hierarkian alimpiin asemiin.

Tutkijaryhmän neljässä isossa tutkimuksessa oli mukana yhteensä yli 150 000 ihmistä. Työhönottohaastattelukokeessa he huomasivat, että ihmiset, joilla on korkeampi sosioekonominen tausta olivat helpommin yli-itsevarmoja. Tämä sai heidät vaikuttamaan pätevimmiltä ja siksi heidät myös todennäköisimmin palkattiin.

Rikkaat saavat tutkimuksen mukaan samasta työstä myös enemmän rahaa. Työläistaustaisista perheistä tulevat ihmiset, jotka työskentelevät korkeissa asemissa tienaavat keskimäärin 17% vähemmän kuin ne, joilla on korkeamman sosiaaliluokan tausta.

2. Rikkaille rahan saaminen merkitsee todella paljon

Siinä missä tavalliset ihmiset suostuvat ilmaiseksi auttamaan tieteilijöitä, joutui rikkaiden tutkija Norton maksamaan miljonääreille 46 euroa jokaisesta täytetystä kyselylomakkeesta.

Upporikkaiden tärkeä motiivi tehdä lisää rahaa on se jännitys, jonka rahan saaminen tuo. Tämä käy ilmi Jeffrey Wintersin teoksesta Oligarkit. Rahan ansaitseminen ei ole heille pelkkää toimeentuloa, vaan jännittävä oman statuksen nostamisen prosessi.

3. Rikkaat ovat itsekkäitä

Vuonna 2012 tehdyssä tutkimuksessa rikkaat kokivat liikenteessä olevansa etuajo-oikeutettuja sellaisissakin risteyksissä, joissa he eivät sitä ole. Samaisessa tutkimuksessa luksusautoilla ajavat jättivät useammin väistämättä jalankulkijaa, joka on astumassa suojatielle.

Tutkimuksen toisessa osassa koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään ja heitä pyydettiin kuvittelemaan jonkin aikaa, että he joko olisivat yhteiskunnan rikkaimpia tai köyhimpiä.

Sen jälkeen heille tarjottiin karkkeja ja he heille kerrottiin, että he saisivat ottaa niin paljon kuin halusivat. Loput karkit annettaisiin läheisen sairaalan lapsille.
Ne, jotka olivat kuvitelleet itsensä rikkaiksi ottivat huomattavasti enemmän itselleen – jättäen lapsille vähemmän.

4. Rikkaat ovat epäempaattisia

Luokka-asemaa ja myötätuntoa testaavassa tutkimuksessa vuodelta 2012 koehenkilöitä pyydettiin katsomaan kaksi videota. Samaan aikaan heidän sydämen sykettään mitattiin. Toisen kärsimysten myötäeläminen laskee sydämen sykettä.

Ensimmäisessä videossa mies selitti, miten rakennetaan terassi. Toisessa videossa näytettiin lapsia, joilla oli pahanlaatuinen syöpä. Videoiden jälkeen koehenkilöt saivat kertoa, kuinka paljon myötätuntoa he kokivat videoiden henkilöitä kohtaan. Sen jälkeen he vastasivat sosioekonomista taustaansa, koulutustaansa ja vuositulojaansa koskeviin kysymyksiin.

Ne koehenkilöt, joilla oli korkein sosioekonominen status olivat vähemmän empaattisia syöpää sairastavia lapsia kohtaan. Tämä näkyi myös heidän sydämen sykkeessään. Toisin kuin empatiaa tuntevilla vähävaraisemmilla koehenkilöillä, rikkaiden sydämen syke ei laskenut lasten kohtaloita katsoessa.

5. Rikkaat ovat kilpailuhenkisiä

Rikkaille ei menestymisen tunne tarkoita tanskalaistutkijan mukaan sitä, että he saavat vihdoin ostettua unelmiensa purjeveneen, vaan sitä, että he voivat ostaa kalleimman luksusveneen noustakseen omassa verrokkiryhmässään pykälän verran ylemmäs. Rikkaat eivät kysy itseltään, onko minulla jo tarpeeksi rahaa, että voin hankkia sen, mitä haluan? Sen sijaan he ajattelevat: Onko minulla enemmän rahaa kuin näillä ihmisillä, joihin itseäni vertaan?

Rikkaat pelaavat ultrarikkaita tutkineen Shteyngartin mukaan helposti koko pitkän päivän. Ensin pörssissä, ja sen sulkeuduttua pokeria. Kysyttäessä pelaamisen tärkeydestä hänelle oli vastattu: “Meillä ei ole best-seller-listoja tai kirjapalkintoja (kuten kirjoja kirjoittavalla tutkijalla). Meillä on päivän lopussa tämä summa, joka jää viivan alle."

6. Rikkaat ovat onnettomia

Kaiken päätteeksi voisi kuvitella, että ne kaksi hiekkalaatikolla, joilla on syli täynnä leluja olisivat edes onnellisia. Näin ei kuitenkaan ole.

Rikastuminen saattaa olla kiinni silkasta hyvästä onnesta, kuten italialaisessa mallinnuksessa kävi ilmi.

Mutta edes maailman rikkaimpia raha ei ole tehnyt onnelliseksi. Viime vuonna ilmestyneessä yhdysvaltalaistutkimuksessa, joka kattoi yli 2000 superrikasta, käytännössä kaikki sanoivat tutkija Nortonille, että he tarvitsisivat kaksi tai kolme kertaa enemmän rahaa, että olisivat tyytyväisiä.

 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.

 • Pidä varasi, Elon – kiinalaiset lähettävät sähköauton Marsin pinnalle nyt kesällä

  Kuusipyöräinen kiinalaisrooveri suuntaa Marsiin heinäkuussa

  Avaruusyhtiö SpaceX sinkosi näyttävästi kaksi vuotta sitten punaisen urheiluauton avaruuteen radalle, jolla se käy kääntymässä Marsin radan tienoilla. Temppu oli upea suoritus, ja niin ovat Elon Muskin avaruusyhtiön muutkin avaruustoimet, mutta niiden varjoon on kuitenkin jäänyt se, mitä Kiinassa tapahtuu parhaillaan.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?