Hyppää pääsisältöön

Mustan kaihon juurilla – Monochrome on dokumentti bluesin ja vapaustaistelun historiasta

Muistomerkki valtateiden 61 ja 49 risteyksessä Mississippissä, missä legendan mukaan blueslaulaja Robert Johnson möi sielunsa paholaiselle
Mississippin Clarksdalessa, valtateiden 61 ja 49 risteyksessä, kerrotaan blueslaulaja Robert Johnsonin myyneen sielunsa paholaiselle. Muistomerkki valtateiden 61 ja 49 risteyksessä Mississippissä, missä legendan mukaan blueslaulaja Robert Johnson möi sielunsa paholaiselle Kuva: Content Media blues,teeman rockdokumentit

Monochrome kertoo Amerinan mustien historiasta: kolmesataa vuotta taistelua ja vapauden kaihoa, joka soi bluesissa.
Teema lauantaisin 7.9.2019 alkaen klo 20.00. Jaksot Areenassa kuukauden

Kolmeosaisessa dokumentissa Monochrome: mustan musiikin tarina ohjaaja Jon Brewer (jolta on Teemalla nähty myös dokumentti B. B. King: The Life of Riley) avaa bluesin sekä Amerikan syvän etelän mustan väestön historiaa. Monochrome kertoo bluesista ja elämästä haastattelujen, livemusiikin ja upeiden maisemakuvien avulla.

Kertomassa on artisteja kuten Morgan Freeman, Chuck Berry (Jon Brewerin upouusi dokumentti Berrystä nähdään Teemalla 12.10.), Bill Wyman, B. B. King, Carlos Santana, Eric Clapton sekä monia muita.

Brewer piirtää kuvaa bluesin kehityksestä syvästä etelästä Detroitiin ja New Yorkiin Amerikan historian avainhetkien kautta. Joskus kauan sitten, ennen bluesia, oli vain sorrettujen tarve purkaa tuskaansa, tuskaa josta musiikki tarjosi vapautuksen edes hetkeksi.

Osa 1: 1762–1865

"Meidät tuotiin tänne vastoin tahtoamme", tiivistää Myrlie Evers, kansalaisoikeusaktivisti Medgar Eversin (1925–1963) leski. Dokumentin ensimmäinen osa kertoo vuosisatoja kestäneen vapaustaistelun lähtökohdista, siitä maaperästä, josta kasvoivat voodoo, gospel sekä kaihoisa musiikkiperinne nimeltä the blues.

Dokumentti palaa aikaan, jolloin orjat raatoivat puuvillapelloilla toisten rikastuttamiseksi. Mustat työläiset loivat tuolloin keskuudessaan erilaisia salakieliä. Yksi niistä oli field holler, jonka pohjalta vuorostaan syntyi omintakeista, ilmaisuvoimaista musiikkia. Sitä soitettiin ja laulettiin Mississippin suiston juke jointeissa, mustien omissa kapakoissa, joissa raskaan työn uuvuttamat ihmiset saattoivat hukuttaa murheitaan musiikkiin ja pontikkaan.

Osa 2: 1865–1968

Toinen jakso vie USA:n sisällissodasta Storyvillen ja New Orleansin jazz-huuman kautta aikaan, jona mustien kansalaisoikeudet lopulta kirjattiin lakiin – ja joka sai järkyttävän päätöksensä, kun Martin Luther King murhattiin.

1930–40-luvuilla USA:n mustat muuttivat joukoittain etelästä pohjoiseen ja veivät mukanaan bluesin, joka omaksuttiin myös osaksi big band -jazzin repertoaaria. Toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä bluesperinteen keskeisiä jatkajia olivat artistit kuten Muddy Waters, Willie Dixon, John Lee Hooker, Howlin' Wolf, Elmore James ja B. B. King. Chicago, Detroit ja New York olivat bluesin tärkeimpiä keskuksia, kun radio ja sähkökitara uudistivat traditiota.

Osa 3: 1940–2015

Päätösjakso keskittyy USA:n sodanjälkeiseen historiaan. Näiden vuosikymmenten aikana amerikkalainen rasismi on muuttanut muotoaan. Maan presidentiksi on valittu musta mies, mutta samaan aikaan poliisit surmaavat nuoria mustia miehiä kaduilla kenenkään pysäyttämättä.

Lopuksi nähdään myös, kuinka blues teki matkan Atlantin yli ja sieltä takaisin: uuden polven brittiläiset artistit kuten The Rolling Stones, Cream ja Led Zeppelin rakensivat musiikkinsa klassisten blueslevytysten pohjalle ja opettivat myös amerikkalaiset – valkoiset – arvostamaan oman maansa musiikkiperintöä.

  • Monochrome: mustan musiikin historia (Monochrome: Black White & Blue), USA 2016. Ohjaus Jon Brewer

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa