Hyppää pääsisältöön

Teema ♥ Rakkautta & Anarkiaa 2019

Kollaasi Teeman Rakkautta & Anarkiaa -elokuvista 2019
Vasemmalta ylhäältä myötäpäivään: Withnail and I, Westwood, Kasvot, kylät, Nile Hiltonin tapaus Kollaasi Teeman Rakkautta & Anarkiaa -elokuvista 2019 Rakkautta ja anarkiaa,teeman elokuvat

Elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa järjestetään Helsingissä taas 19.–29.9.2019. Yhteisestä rakkaudesta elokuviin Teema ja R&A mm. juhlivat legendaarista brittiläistä HandMade Films -tuotantoyhtiötä, monen kulttielokuvan rahoittajaa.

Tänä vuonna Teeman ja R&A:n yhteistyö alkaa jo ennen varsinaista festivaalia: viikonloppuna 6.–8.9. R&A esittää kolme maksutonta ulkoilmanäytöstä Helsingin Lasipalatsin aukiolla. Sunnuntain elokuva on yhteisnäytös: Agnès Vardan (1928–2019) toiseksi viimeinen työ, hurmaava ja leikkimielinen Ranskan maaseudun halki vievä road movie -dokumentti Kasvot, kylät (2017), jossa Vardan matkakumppanina on katutaiteilija JR. Kasvot, kylät on katsottavana Yle Areenassa 7.10.2019 asti! Lisää festivaalin sivuilla!

Yksi Teeman syksyn elokuvateemoista on tuotantoyhtiö HandMade Films, joka George Harrisonin rahoituksen turvin tuotti monimuotoisen joukon brittiläisen elokuvan 1970–80-lukujen omaperäisimpiä ja kestävimpiä teoksia.

Yksi niistä on todellinen kulttielokuva Withnail and I (Suomessa esitetty myös nimellä Onnen kiertolaiset), Bruce Robinsonin kirjoittama ja ohjaama tragikoominen kuvaus kahden työttömän nuoren näyttelijän (Richard E. Grant ja Paul McGann) viikonloppuodysseiasta Lontoossa ja maaseudulla. Withnail and I nähdään Teeman elokuvafestivaalilla (27.11.–1.12.), ja R&A osallistuu teemaan esittämällä sen 21.9.

Paul McGann ("I") ja Richard E. Grant (Withnail) maalaismaisemassa elokuvassa Withnail and I (Onnen kiertolaiset)
Withnail and I Paul McGann ("I") ja Richard E. Grant (Withnail) maalaismaisemassa elokuvassa Withnail and I (Onnen kiertolaiset) Kuva: Handmade Films Onnen kiertolaiset,Teeman elokuvafestivaali,Teemalauantai,Withnail and i,teeman elokuvat

HandMade Films perustettiin Monty Python -elokuvan Brianin elämä pelastamiseksi, ja niinpä sama elokuvasarja juhlii Teemalla myös Pythonin 50-vuotisia. Pythonin ja HandMade Filmsin elokuvat esitetään Kino Klassikossa ja Teemalauantaissa 19.9.–31.10.: dokumentti HandMade Films – satunnainen studio Monty Pythonin hullu maailma (Monty Python and the Holy Grail), Brianin elämä, Monty Python Hollywoodissa, Pitkä pitkäperjantai, Mona Lisa, Rosvoja rosvoja sekä Brazil – tämän hetken tuolla puolen.

Syys–lokakuussa Teeman keskiviikon ja perjantain elokuvina nähdään aikaisempien vuosien R&A -ohjelmistoa.

Perjantai 13. ja 20.9.: Stéphane Brizén Kaupan laki (La loi du marché, 2015) ja Ken Loachin Minä, Daniel Blake (I, Daniel Blake, 2016) ovat realistisia kuvauksia työttömyydestä. Molemmissa keski-ikäinen ammattimies menettää työpaikkansa. Brizén draaman päähenkilö päätyy myymäläetsiväksi, vaanimaan kaltaisiaan vähäosaisia. Loachin nimihenkilö katoaa työvoimaviranomaisten byrokratian sokkeloiseen koneistoon.

Perjantai 27.9.: Michael Showalterin The Big Sick (2017) on tosipohjainen draamakomedia, jonka pääosassa on tapahtumien alkuperäinen kokija, pakistanilaissyntyinen standup-koomikko Kumail Nanjiani. Elokuva on kulttuurieroilla leikkivä rakkaustarina, joka saa kuitenkin myös vakavan käänteen.

Teemalauantai 28.9.: Lorna Tuckerin ohjaama Westwood: punkkari, ikoni, aktivisti (Westwood: Punk, Icon, Activist, 2018) ja Ian Bohôten McQueen: muodin kauhukakara (McQueen, 2018) nähtiin molemmat R&A:ssa viime vuonna. Komeat dokumenttielokuvat kertovat kahdesta muotisuunnittelijasta, jotka eivät kumartaneet kuvia eivätkä noudattaneet sovinnaisia tapoja.

Keskiviikko 2.10. ja perjantai 4.10: ruotsalaisen Tarik Salehin Nile Hiltonin tapaus (The Nile Hilton Incident, 2017) ja Mohamed Diabin Kahakka (Eshtebak/Clash, 2016) sijoittuvat Egyptiin. Nile Hiltonin tapaus on tosipohjainen trilleri, jossa korruptoitunut rikospoliisi joutuu vielä suuremman korruption jäljille tutkiessaan nuoren naismuusikon murhaa. Kahakka kertoo tapahtumista vuoden 2013 levottomuuksissa, missä sekalainen joukko ihmisiä joutuu teljetyiksi armeijan kuljetusautoon ja matkalle kohti tuntematonta päämäärää.

Vuoden 2019 Rakkautta & Anarkiaa -elokuvista kattava valikoima on tulossa myöhemmin Ylen tv-kanaville. Katso lista elokuvista täältä!

Lue lisää:

Rakkautta & Anarkiaa 2019

Festivaalin omat sivut täällä.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa