Hyppää pääsisältöön

Näyttelijä Ilmari Saarelainen on näytellyt itkun partaalla, kaktus kurkussa sekä tutinanaurun vallassa

Tampereen Työväen Teatteri on ollut näyttelijä Ilmari Saarelaiselle toinen koti ja työ on ollut hänen toinen minänsä. Nälkä näyttelemiseen jatkuu, vaikka näyttelijän työtä on mittarissa peräti 50 vuotta.

Nopea sanataituri ja tilannetajun mestari rakastaa naurua, mutta tärkeitä ovat olleet myös monet vakavat ja koskettavat roolit.

Suuren yleisön sydämiin Ilmari "Immu" Saarelainen jäi television komediasarjoista Tankki täyteen sekä Sisko ja sen veli.

Hauskan miehen maine tarttui Ilmari Saarelaiseen juuri tv-rooleista. Viimeiset 10 vuotta Ilmari Saarelainen on esittänyt monologia Parasta ennen, jonka menestys on todiste hänen hulvattomasta tilannetajustaan ja pikantista sarkasmistaan.

Nuoruuden kesät Uudenkaupungin saaristossa

Merellä vietetyistä kesistä on jäänyt Ilmari Saarelaiselle positiiviset muistot. Hän vietti kesät serkkujensa kanssa Vähä Vilissalon saaressa sekä merellä purjeveneessä.

– Meidät opetettiin 3-vuotiaina uimaan niin, että meidät pudotettiin ison laiturin päästä veteen ja sanottiin, että ui kaislikkoon päin.

Purjehdus kuului keskeisesti lapsuuden kesiin ja teini-ikäiset serkukset osallistuivat mm. Rauman, Hangon ja Turun regattoihin, joissa myös vanhemmat olivat mukana.

Merellä liikkumista opittiin veljen paatilla

– Ei kesää, ettei haluaisi muutaman suolaisen pärskeen turvalleen, nauraa Saarelainen, jolle meri on edelleen valtavan tärkeä.

Uudenkaupungin kesät ovat jättäneet mieheen pysyvän jäljen länsirannikon intonaatiosta, vaikka Saarelainen on toiminut Tampereella koko työikänsä.

Monipuolinen kulttuurikoti

Ilmari Saarelaisen vanhemmista tuli teatterin suurkuluttajia, kun perhe muutti Valkeakoskelta Tampereelle.

Koko perhe kävi ahkerasti katsomassa teatteriesityksiä, joista Saarelaisella on monia hyviä muistoja.

Myös lukeminen, radiokuunnelmat ja musiikki kuuluivat lapsuudenkodin kulttuuriharrastuksiin.

– Lukeminen vei mielikuvitustani kuin haukikoukku kalaa. En pystynyt pistämään hyville kirjoille yhtään hanttiin. Nyt olen lähes kuivunut lukemisen suhteen, suree Saarelainen.

Tampereen Työväen Teatterissa koko ura

Tampereen Työväen Teatterin pesti alkoi vuonna 1969. Mallia ja oppia näyttelemiseen Ilmari Saarelainen sai mm. kollegoiltaan Sylvi Saloselta, Raili Veivolta ja Veijo Pasaselta, joita hän arvostaa paljon.

Myös ohjaaja Neil Hardwick on ollut tärkeä henkilö Saarelaisen uralla.

– Sitä on oppinut rakastamaan näyttelijän hommaa monella tavalla, varsinkin kun olen ollut koko ikäni saman talon palveluksessa.

Työuransa alussa Saarelainen koki Tampereen Työväen Teatterissa poliittista vastakkainasettelua, josta hänellä on vain rumia muistoja.

Hän joutui poliittiseen paitsioon, sai halveksuntaa ja ylenkatsomista osakseen, koska ei ollut poliittisesti "sopiva". Häneltä evättiin myös työtilaisuuksia.

Onnenkantamoinen oli saada rooli televisiosta, missä häntä arvostettiin. Esimerkiksi Tankki täyteen -sarjassa esiintynyt näyttelijä Tenho Saurén oli laajakatseinen ja antoi Saarelaisen hengittää.

"Vähän tumpeloa Juhanaa oli helppo näytellä", nauraa Saarelainen roolilleen.

Saarelainen vertaa tilannettaan toisen maailmansodan aikana näytelleen Zarah Leanderin saamaan kylmäkiskoiseen kohteluun.

– Kun Leander pääsi sveitsiläiseen radioon, tuntui siltä kuin joku olisi tehnyt jäiseen ikkunaan pienen reiän, josta saattoi katsella ulos.

Tankki täyteen sekä Sisko ja sen veli

Ilmari Saarelainen sanoo, että ohjaaja Neil Hardwick on pelastanut hänen elämänsä, sillä pääsy Hardwickin talliin oli todellinen onnenpotku.

Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen käsikirjoittamassa tv-sarjassa Tankki täyteen Saarelainen näyttelee Juhana Viléniä. Vähän yksinkertainen peräkammarin poika on naisten seurassa täysi tumpula.

Toinen menestyssarja oli Sisko ja sen veli. Sarjan teksti soljuu vitsistä vitsiin.

– Voisin kuristaa Neil Hardwickin niistä ihanista repliikeistä, joista riitti hupia koko tuotantotiimille taltiointitilanteissa. Koin sisäistä hysteriaa aina tutinanauruun asti.

Sisko ja sen veli -sarjan näyttelijäparina toiminut näyttelijä Tuija Ernamo on Saarelaisen mielestä salamannopea ja tekstin terävä analysoija.

– Tv-ohjelman ansiosta ystävyytemme pääsi ihan uudelle tasolle, sillä vietimme paljon aikaa yhdessä. Kohtaukset olivat upeita ja työ oli juhlaa.

Katsottavissa Yle Areenassa

Sisko ja sen veli - 6 jaksoa

Tankki täyteen - 11 jaksoa