Hyppää pääsisältöön

Tuliko ennen luettua enemmän? – 5 vinkkiä, joilla vapaudut lukemisen tuskasta

Rapartistin urbaani lukunurkka
Räpättyä kirjallisuuskritiikkiä. illmari eli Ilja Lehtinen arvioi räppäämällä Finlandia-voittajat. Rapartistin urbaani lukunurkka Kuva: Minna Joenniemi lukeminen,lukutaito,Finlandia-palkinto,Ilja Lehtinen

Kangistuuko kätesi, kun yrität ojentaa sitä kohti kirjaa? Tässä vinkkejä rennompaan lukemiseen. Ensi sunnuntaina Read Hour haastaa koko Suomen pysähtymään lukemaan tunnin kello 19-20.

Nyt on syystä kiinnitetty huomiota lasten ja nuorten lukemiseen, lukutaidon ja lukuhalujen heikkenemiseen. Mutta mites me aikuiset? Kelpaammeko esikuviksi? Tuliko ennen luettua enemmän? Onko some houkuttavampi ja koukuttavampi kuin kirja. Jos kasa lukemattomia lahjakirjoja painaa mieltäsi, tässä lempeitä ehdotuksia, joilla ehkä pääset lukemiseen liittyvästä synnintunnosta:

1. Kaikkia kirjoja ei ole pakko lukea loppuun!

Lautanen on kohteliasta ja ekologista syödä tyhjäksi, mutta jokaista kirjaa ei ole pakko puurtaa läpi takakanteen asti.
illmari eli Kritiikin kannuksilla keväällä palkittu näytelmäkirjailija Ilja Lehtinen räppää yllä videossa arvioinsa kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajista. Hän myös tunnustaa, että parhaimmatkin niistä ovat usein jääneet kesken. Mutta:“ ei tää oikeesti oo mikään kansalaisvelvollisuus. Ilosta sen tekee, vaik jäiski kesken.

Kirjan kesken jättämistä vakavampaa on, että lukutuska kasvaa niin suureksi, että lukeminen unohtuu arjesta kokonaan. Ilja Lehtisen vastaus on: annostele oikein. Hän aikoo jatkaa lukemista:“ vaik tunnin päivässä”.

2. Kaikkia uutuuksia ei ole pakko ahmia heti

On ekoteko uida vastavirtaan eli lukea kirjasyksyn hittikirja tai edellisvuoden Finlandia-voittaja vasta myöhemmin. Kirjojen elinkaari on lyhentynyt. Uutuuskirjat ovat tarjolla kirjakaupan hyllyllä vain lyhyen ajan, mutta kirjastoissa ja antikvariaateissa niillä on onneksi vähän pidempi ikä.

Kuitenkin kirjastoissa uutuuksien varausjonot ovat tunnetusti pitkiä. Kirjastoilla on paineet palvella lukuahnaita heti, eli käyttää ostomäärärahat saman himotun kirjan useisiin kappaleisiin, kun rahoilla voisi ostaa laajemman valikoiman luettavaa.

Ole sinä se, joka pidentää kirjan elinkaarta. Malta odottaa hetki, pyydä kirja humun laannuttua kirjaston varastosta ja estä sen joutuminen poistolaariin.

Herätä keskustelua vanhoista kirjasta. Ehkä saat hyvän kirjan uudelleen ajankohtaiseksi niin kuin teatteriohjaaja-kirjailija Juha Hurme ja toimittaja Seppo Puttonen, heidän ylistäessään 101 kirjaa -hankkeessa Sally Salmisen vuonna 1936 julkaistua Katriinaa ja julistivat sen unohdetuksi klassikoksi.

3. Kaikkia klassikoita ei tarvitse lukea

Aika kuluu ja ymmärrys maailmankirjallisuuden mittakaavasta syvenee. Uusia klassikoita tulee koko ajan lisää.

Kaikkia klassikoita ei tarvitse lukea, mutta monet klassikoista on ihan hyvä tuntea. Yleissivistys tekee hyvää itsetunnolle.

Nauti ajatuksesta, että lukiessasi olet osa hitaampaa maailmanmenoa.

Lintsaaminen on sallittu. Klassikot voi kuunnella. Ne voi nauttia elokuvan tai sarjakuvan muodossa. Tai niistä tehtyjä sovituksia voi mennä katsomaan teatteriin. Esimerkiksi Kalevalasta on tehty versio Turun kaupunginteatteriin ja Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossusta Oulun teatteriin.

Koska klassikko-sana on kärsinyt inflaation, voit myös nimetä oman klassikkosi. Runoilija, kansanedustaja Tommy Tabermannilla oli tapana lukea samaa kirjaan säännöllisesti uudestaan. Hän halusi sitä kautta havainnoida, miten hän missäkin elämänvaiheessa teosta tulkitsee.

4. Sinun ei tarvitse lukea yksin

Jos kaipaat romantiikkaa, lue ääneen puolisolle. Jos tarvitset lukemiselle aikataulun, liity lukupiiriin tai perusta oma.

Ota mallia nuorista, jotka ovat kehittäneet sosiaalia tapoja lukea. Ehkä sinua motivoisi, jos voisit vaikuttaa romaanien juonen käänteisiin? Kokeile kirjoittaa fanifiktiota esimerkiksi lisäkohtauksia lukemaasi teokseen. Netistä löytyy alustoja, joissa voi julkaista fanifiktiota ja saada niistä palautetta.

5. Kevennä elämäntilanteen mukaan

Jos elämäntilanne on sellainen, että kauno- tai tietokirjallisuuden lukemiseen ei ole aikaa, ole itsellesi armollinen. Älä vertaa itseäsi Barack Obamaan, jolla oll aikaa lukea romaaneja ollessaan presidentti.

Jos vietät enemmän aikaa somessa kuin haluaisit, ja haluaisit lukea somettamisen sijaan, vie kännykkä ulos makuuhuoneesta ja aseta kirja saataville sängyn viereen.

Nauti ajatuksesta, että lukiessasi olet osa hitaampaa maailmanmenoa. Nautit tekstistä, joka on hautunut ja muotoutunut jan kanssa.

Arvosta monenlaista lukemista. Ruuhkavuosien keskellä muista, että iltasadun lukeminen lapselle on erityisen arvokas lukemisen muoto.

Kommentit