Hyppää pääsisältöön

Ikä on maailman vanhimmalle lentopalloilijalle vain numero – Jaakko Estolalle, 100, laji tarjoaa elämän eliksiiriä

Kolmen kuvan kollaasi veteraanilentopallojoukkue Sikariportaasta pelikentällä.
"Sikariporras - lentopallon ikinuoret " on dokumentti ystävyydestä, energiasta ja lentopallosta Kolmen kuvan kollaasi veteraanilentopallojoukkue Sikariportaasta pelikentällä. Kuva: Filmus Oy lentopallo,satavuotias

Sikariporras on lentopalloseura, joka on perustettu jo 1970-luvulla. Yksi joukkueen kantaviin voimiin lukeutuvista pelaajista on viime joulukuussa 100 vuotta täyttänyt Jaakko Estola. Hän on tiettävästi maailman vanhin aktiivilentopalloilija.

Suomessa pelataan vuosittain kymmeniä lentopalloturnauksia, joissa on mukana sarjoja varttuneimmillekin lentopallosenioreille. Viime helmikuussa Estolan kaulaan pujotettiin SM-hopeamitali, kun Sikariporras sijoittui toiseksi SM-turnauksen 84-vuotiaiden sarjassa.

Satavuotias Jaakko Estola poseeraa hopeisten syntymäpäiväilmapallojen edessä
Jaakko Estola juhli satavuotispäiväänsä ystävien ja joukkuetovereiden seurassa. Satavuotias Jaakko Estola poseeraa hopeisten syntymäpäiväilmapallojen edessä Kuva: Filmus Oy lentopallo,satavuotias

Ei ollut kaukana, etteivätkö Estolan pelit olisi loppuneet lyhyeen sodan aikana. Estola haavoittui vakavasti, eikä hengenlähtökään ollut kaukana.

– Vihollinen ampui minua kaulaan. Luoti meni solisluun yli selkärangan ja lapaluun välistä osuen neljänteen kylkiluuhun. Luoti repäisi kylkiluun rikki ja repi asetakkini. Loppuajan jouduin käyttämään samaa takkia, jossa selkämys oli huonosti paikattuna ikään kuin ristiksi. Minulla olikin sanonta, että ei se ole minun tekemäni, vaan naapurin muisto minulle, Estola hymähtää.

Estola on kuitenkin elämäniloinen veteraani, joka on tottunut siihen, ettei turhista valiteta. Lentopallo tarjoaa elämään tarvittavaa sisältöä, mikä auttaa jaksamaan.

– Viime kesänä oli vähän sellaisia oireita, jotka eivät tuntuneet kivalta. Ne johtuivat verenpaineesta. Miehen pitää päästä kuitenkin liikkeelle. Enköhän saa verenpaineet aisoihin ja pääse syksyllä taas aloittamaan mielihommaani, Estola sanoo.

Syksyn koittaessa Estola oli jälleen aktiivisesti joukkueen vahvuudessa mukana.

Veteraanilentopallojoukkue Sikariporras pelikentällä pelissä.
Sikariporras pelaa ja kilpailee säännöllisesti pelaajien korkeasta iästä huolimatta. Veteraanilentopallojoukkue Sikariporras pelikentällä pelissä. Kuva: Filmus Oy lentopallo

Presidentti mukana joukkueessa

Sikariportaan tunnetuin jäsen oli presidentti Mauno Koivisto, joka pelasi joukkueessa seuran perustamisesta lähtien. Viime helmikuussa niin Koiviston pelinumero 1 kuin Estolan numero 9 jäädytettiin Pasilan urheiluhallissa juhlallisin menoin. Presidentin leski, rouva Tellervo Koivisto kunnioitti tapahtumaa läsnäolollaan ollen edustamassa edesmennyttä aviomiestään.

– Kiitospuhe jäi nyt pitämättä. Onhan se kuitenkin ollut hienoa päästä pelaamaan vuosien saatossa niin hienoissa halleissa, Estola tuumaa.

Pääministeri Mauno KOIVISTO pelaa lentopalloa Suomen Pankin urheiluhallissa Liisankadulla. 13.9.1981.
Myös Mauno Koivisto pelasi Sikariportaassa. Pääministeri Mauno KOIVISTO pelaa lentopalloa Suomen Pankin urheiluhallissa Liisankadulla. 13.9.1981. lentopallo,Mauno Koivisto

Estola kertoo ”Manun” olleen Sikariportaassa yksi pelaajista. Koivisto pelasi joukkueessa jo ennen tuloaan presidentiksi. Toki presidentin läsnäolo joukkueessa herätti 1980-luvulla kiivasta keskustelua mediassa, mutta toisaalta se toi myös Sikariportaalle lisää tunnettavuutta.

– Toki presidenttinä katsoimme häntä ylöspäin, mutta kun näki saman miehen kaksi kertaa viikossa saunassa, ehkä se presidenttiys alkoi siitä hävitä. Totta kai kaikella kunnioituksella joka paikassa, mutta vapautuneesti. Ei keskusteluita hänen kanssaan tarvinnut jännittää, Estola kertoo.

Ikä ei hidasta teräsmiestä

Joulukuussa Estolan täytettyä täydet 100 vuotta muistivat joukkuekaverit häntä harjoitusten jälkeen syntymäpäiväkakulla ja juhlapuheilla. Kunnioittavissa puheissa korostettiin sitä elämäniloa, mitä Estola läsnäolollaan kaikille tarjoaa.

– Tässä kun nyt tuli täytettyä vuosia, tuli mietittyä elämää. Siinä on iloa, siinä on surullisiakin kohtia. Ajatukseni tiivistyivät yhteen lauseeseen: pilvisenäkin päivänä aurinko nousee, Estola sanoo.

Satavuotias Jaakko Estola poseeraa pelaa lentopalloa.
Jaakko Estola haavoittui sodassa, mutta pelaa edelleen aktiivisesti lentopalloa. Satavuotias Jaakko Estola poseeraa pelaa lentopalloa. Kuva: Filmus Oy lentopallo

Ajokortin uusiminen ei sujunut täysin mutkitta 100-vuotiaalta herrasmieheltä. Hankaluudet eivät suinkaan johtuneet terveydellisistä syistä, vaan Estola erehtyi vitsailemaan muistitestin yhteydessä ja se tuotti muutaman ylimääräisen mutkan halutun ajoluvan saamiseen.

Estola joutui jännittämään tovin, miten hänen ajokorttihakemuksensa kanssa lopulta käy. Saatuaan ajoluvan hymyili Estola kilpaa auringon kanssa.

– Kattokaas pojat. Tällä kortilla ajetaan taas ja nyt on taas mukavaa, ikinuori Estola hymyilee.

Teksti: Kimmo Muttilainen

Sikariporras - lentopallon ikinuoret
Yle Areenassa su 8.9., Yle Teema Fem ma 16.9.2019 klo 20.30.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua