Hyppää pääsisältöön

Pitkään elävä mummo auttaa lapsenlapsia selviämään elämässä – evoluutiobiologin johtopäätös syntyi Myanmarin norsujen ja pölyisten kirkonkirjojen avulla

Paula Jokimies ja Virpi Lummaa hymyilevät koristenorsut käsissään.
Isoäideillä on sekä norsujen että ihmisten sukupolvissa erityinen merkitys. Paula Jokimies ja akatemiaprofessori Virpi Lummaa (oikealla) pitelevät käsissään koristenorsuja. Paula Jokimies ja Virpi Lummaa hymyilevät koristenorsut käsissään. Kuva: Inkeri Kuisma / Yle Ohjelmat (Yle Radio Suomi),Virpi Lummaa,evoluutiobiologia,paula jokimies

Myanmarin norsut auttoivat akatemiaprofessori, evoluutiobiologi Virpi Lummaata "mummohypoteesin" sorvaamisessa. Norsut osoittavat, ettei ihminen olekaan ainutlaatuinen nisäkäs. Lummaa oli ensimmäinen vieras uudistuneessa Radio Suomen tiistai-illassa.

Akatemiaprofessori, evoluutiobiologi Virpi Lummaa on löytänyt hämmästyttävän yhteyden norsujen ja ihmisten välillä. Myös norsuilla mummot pitävät huolta jälkipolvista ja auttavat siten niiden selviämisessä. Tämä saattaa evoluution kannalta selittää, miksi naiset jäävät henkiin menopaussin eli vaihdevuosien jälkeen, vaikka lisääntymiskyky katoaa.

Vanhojen naisten rooli on siis merkittävä, kun puhutaan ylisukupolvisesta hoivaamisesta. Vastaavaa yhteyttä pappojen suhteen ei ole löytynyt.

Biologian opiskelijan toiveet seikkailuista vaihtuivat kirkonkirjojen ahkeraan selailuun

Lummaa opiskeli biologiaa Turussa ja hänen silloinen käsityksensä tulevasta urasta poikkeaa melkoisesti siitä, mitä oikeasti tapahtui.

Opiskelija haaveili seikkailuista ja villieläinten tutkimuksesta, mutta iso osa arvokkaasta tiedosta löytyikin pölyisten kirjojen välissä.

– Kirkonkirjat ovat olleet kultakaivos evoluutiotutkimuksessa, hän hehkuttaa.

Hän on tutkinut kirkonkirjoja 1700-luvulta lähtien etsien tietoa, kuinka monta lasta syntyi, mihin kuoltiin ja kuka selvisi pisimpään hengissä. Tietokannassa on tiedot 10 000 suomalaisesta.

Selvityksen perusteella voidaan sanoa, että sukulinjoissa, joissa isoäiti on elänyt pitkään, lapsenlapset selviävät muita paremmin.

Myanmarin norsujen vertailuaineisto tuli käyttöön sattumalta

Norsututkimus tuli tutkimushypoteesin tueksi sattumalta.

– Olin ollut puhumassa ihmistutkimuksestani Lontoossa, kun eturivissä istuva rouva sanoi, että hänellä on aika samantapaista aineistoa 8000 myanmarilaisesta norsusta kuin minun ihmistutkimuksessani. Nainen tunki samaan taksiin ja kertoi lisää norsuaineistoistaan.

– Kirjoitimme äkkiä apuraha-anomuksen ja saimmekin apurahan projektillemme.

Keskustelu Virpi Lummaan kanssa evoluutiobiologista kuunneltavissa Areenassa.

Paula Jokimies ja Markus Turunen ovat juontajina tiistai-iltojen tuttu kaksikko. Mutta vaikka Tunteiden tiistai on historiaa, aiheet ovat edelleen suuria kuten evoluutio, josta he keskustelivat 3.9. Virpi Lummaan kanssa.

Jatkossakin luvassa on uusia näkökulmia ja yllättäviä aiheita sekä vieraita, joista et tiennyt olevasi kiinnostunut.

Tiistaina 10.9. vieraana on kauppaneuvos, toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen. Hänen kanssaan puhutaan mm. urasta, sijoittamisesta ja taiteen keräilystä.

Kuuntele tiistaisin Radio Suomessa klo 18.05-20.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi