Hyppää pääsisältöön

Musikanttia Dussekia on hauska kuunnella

Jan Ladislav Dussek oli fortepianon virtuoosi, ensimmäisiä kiertäviä pianovirtuooseja jo Mozartin elinaikana, ensimmäisiä varhaisen romantiikan – tai myöhäisen klassismin pianovirtuooseja. Hän oli Beethovenin esikuva, jonka pianotekstuuri ennakoi Chopinia, jopa Schumannia ja Brahmsia. Dussek ei ollut näiden tapaan järjestelmällinen sävellystyönsä suhteen, ja hänen verraten laajaan tuotantoonsa on ollut melko vaikea päästä kiinni puutteellisten editioiden vuoksi.

Cd-levyn kansi
Cd-levyn kansi CD-levyt

Suomalainen barokkiorkesteri lyö Meta4:n johdolla hynttyyt yhteen fortepianon grand old manin Alexei Lubimovin sekä tämän entisen oppilaan, menestyksekästä uraa tekevän Olga Pashchenkon kanssa. Dussek kirjoitti laajan ja musikantin Kahden pianon konserton B-duuri vuosina 1805–06 Berliinissä itselleen ja yhdelle lahjakkaimmista oppilaistaan, Preussin prinssille Louis Ferdinandille, Beethoveninkin arvostamalle aristokraattivirtuoosille. Kaksikko tunnettiin yhteisistä improvisaatiosessioistaan, ja niinpä konsertto on melkoinen fantastisten ideoiden sekä kosketintaituruuden runsaudensarvi. Se on myös yllättävän sinfoninen, jopa brahmsmaisella tavalla arkkitehtoninen teos, ja kaikin tavoin selvästi varhaisen romantiikan suurimpia saavutuksia pianokonserton alalla heti Beethovenin konserttojen vanavedessä.

Hivenen metelöivä äänitys häiritsee herkkäkorvaista hifistiä, mutta mennee hyvin useimmissa kodeissa sekä autoradiossa. Kahden pianon konserttoa seuraavat kamarimusiikkiteokset kärsivät litistetystä sointikuvasta suurta kokoonpanoa vähemmän. Dussekin f-mollikvinteton Pashchenko ja fibolaiset esittävät miellyttävästi ja tasapainoisesti – kyseessä on muuten Schubertin Forellikvinteton ja sen esikuvateoksen, Hummelin Kvinteton tapaan kontrabassolle, sellolle, alttoviululle, viululle ja pianolle kirjoitettu teos, joka muuten edeltää äsken mainittuja, ja joka syntyi kontrabassotaituri Domenico Dragonettin innoittamana ja esittämänä. Seuraava Notturno concertant pianolle, viululle ja käyrätorvelle on musiikillisesti konventionaalista kvintettoa astetta värikkäämpi ja viattoman musikantti kappale, jota on hyvin hauska kuunnella Lubimovin, Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchin ja Tommi Hyytisen eloisana esityksenä.

Suolikielet, luonnontorvet tukittuine äänineen ja 1800-luvun alun fortepianot tekevät tästä musiikista ylipäätään hauskempaa kuunneltavaa.

Jan Ladislav Dussek: Konsertto kahdelle pianolle ja orkesterille B-duuri, op. 63; Pianokvintetto f-molli, op. 41; Notturno concertant Es-duuri, op. 68. Alexei Lubimov ja Olga Pashchenko, fortepiano, Suomalainen barokkiorkesteri, joht. Meta4-jousikvartetti. Alpha Classics. (Alpha 416)

Kuuntele Uudet levyt 10.9.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.