Hyppää pääsisältöön

Mustan 1900-luvun musiikillinen testamentti

Natsi-Saksan juutalaisvainot ja antisemitismi, joka vaikutti laajemminkin Euroopassa, myös Stalinin Neuvostoliitossa, tuhosi ihmiselämien lisäksi suuren osan vuosisadan merkittävintä taidetta. Se esti teosten syntymisen joko suoraan tai muutti taiteen tekijöiden kokemusta maailmasta niin merkittävästi että myös taide ja sen reseptio muuttuivat. Tästä voi hyvällä syyllä puhua Mieczyslaw Weinbergin kohdalla. Omaisten menehtyminen natsien käsissä, pako Puolasta Valko-Venäjän kautta Moskovaan ja suoraan Stalinin syliin jätti lähtemättömän jäljen Weinbergiin.

Cd-levyn kansi
Cd-levyn kansi CD-levyt

Weinbergiä on Stalinin kuoleman jälkeen kutsuttu joskus myös Venäjän kolmanneksi suureksi säveltäjäksi Prokojfevin ja Shostakovitshin jälkeen, ja se onkin aivan oikein, jos ei pätkääkään itsestäänselvää, niin vähän hänen musiikkiaan on sittenkin esitetty. Häntä on pidetty Shostakovitshin apinoijana, vaikka kysymys on ennemminkin molemminpuolisesta vaikutteidenotosta. Lisäksi Weinbergin musiikille on ominaista monipuolinen muun musiikin kommentointi, lainailu ja parafraasit – mikä lienee ihan normaalia postmodernissa hengessä. Weinbergiä voisi yhtä hyvin pitää Mahlerin henkisenä perillisenä ja sinfonisen työn jatkana.

Jo useamman vuoden ajan käynnissä ollut Weinberg-renessanssi tuottaa hedelmää: Gidon Kremer ja Kremerata Baltica ovat lyöneet hynttyyt yhteen Liettuan nousevan tähden, kapellimestari Mirga Grazinyte-Tylan ja hänen orkesterinsa, Birminghamin sinfoniaorkesterin kanssa. Deutsche Grammophonin julkaisemalla yhteislevyllä he tekevät suurenmoisen työn Weinbergin musiikillisen testamentin tulkitsijoina: säveltäjän viimeinen sinfonia, vuonna 1991 valmistunut Sinfonia nro 21, lisänimeltään Kaddish, nousee tämän levyn myötä sinne minne se kuuluu, 1900-luvun musiikin kaanoniin.

Grazinyte-Tyla onnistuu Kremerata Baltican ja birminghamilaisten yhteisorkesterin kanssa tavoittamaan Weinbergin musiikin huikean syvyyden, muistojen, surun, tuskan suolaisuuden; Gidon Kremer esittää sooloviuluosuudet herkästi ja haavoittavasti, ja ylipäätään Sinfonian laajojen, runsaasti haavoittuvaa kamarimusiikkia sisältävien jaksojen yhteen punoutuminen tekee suuren vaikutuksen. Jokainen Sinfonian kuudesta osasta puhuttelee välittömästi ja kokonaisuus jättää yksinkertaisesti sanattomaksi. Julkaisun täydentää balttialaisten kanssa taltioitu, lähes puoli vuosisataa varhaisempi Toinen sinfonia jousille. Grazinyte-Tyla puhuu levytekstissä siitä, kuinka Weinbergin musiikki kasvaa sitä mukaa kun siihen paneudutaan yhä paremmin. Tällä levyllä kapellimestari tekee omistautuneine muusikkoineen juuri tuota työtä – ja laulaa itse viimeisen Sinfonian viimeisen osan sopraano-osuudet.

Mieczyslaw Weinberg: Sinfoniat nro 2, op. 30 ja nro 21 “Kaddish”, op. 152. Gidon Kremer, viulu, Kremerata Baltica, ja Birminghamin sinfoniaorkesteri, joht. Mirga Grazinyte-Tyla. Deutsche Grammophon. (483 6566)

Kuuntele Uudet levyt 10.9.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.

 • Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Pianisti Janne Oksanen jatkaa suomalaisen pianomusiikin taltioimista. Pari vuotta ilmestyneellä julkaisulla Oksanen tarttui kansallisesta sävel-aarteistostamme Toivo Kuulan suosittuihin pianokappaleisiin.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.