Hyppää pääsisältöön

Nämä linnut lähtevät nyt – Viikon muuttolintu seuraa syksyn muuttajia

kurki lähikuvassa
Kurjen päämuutto on syyskuun kolmannella viikolla. kurki lähikuvassa Kuva: Juha Laaksonen / Yle Kurki

Katse taivaalle. Esittelemme syksyn somevideosarjassa joka viikko yhden linnun, jonka päämuutto on Hangon lintuaseman tutkimustulosten mukaan juuri nyt. Tutustu syksyn muuttajiin Haahka -muuttolintuselaimessa. Sieltä löydät mielenkiintoista tietoa linnuista ja myös omasta lempimuuttajastasi.

Syyskuu

Kurki

Kurkien syysmuutto on käynnissä syyskuun lopulla. Pohjoisen Suomen linnut lähtevät liikkeelle aamulla sopivilla myötätuulilla. Ne saavuttavat etelärannikon yleensä puolenpäivän jälkeen ja parhaimpina muuttopäivinä matkanteko jatkuu pimeään asti. Osa linnuista ylittää Suomenlahden siis pimeässä, joten yötaivaaltakin voi kuulua kurkien ääniä. Reitti vaihtelee tuulten mukaan. Pohjoistuulella kurjet tulevat Hangon yli, länsituulet painavat lintuja idemmäksi kohti pääkaupunkiseutua. Hangon lintuaseman kautta muuttaa Länsi-, Keski- ja Pohjois-Suomessa pesiviä kurkia, lisäksi todennäköisesti osa pohjoisen Ruotsin pesimäkannasta. Nämä kurjet levähtävät mm. Unkarissa, ja talvehtivat Luoteis-Afrikassa ja Iberian niemimaalla.
Viikon luontoääni: kurki

Syyskuun toinen viikko: varpushaukka

Varpushaukka lennossa
Varpushaukka Varpushaukka lennossa Kuva: Juha Laaksonen varpushaukka

Hangon lintuaseman tutkimusaineiston perusteella varpushaukan päämuutto on syyskuun toisella viikolla. Parhaina päivinä voi nähdä satoja lintuja matkalla lounaaseen. Parhaita paikkoja tarkkailla varpushaukkoja ovat korkeat kalliot, peltoaukeat ja rannikolla niemen kärjet.
Viikon muuttolintu -somevideo: varpushaukka
Viikon luontoääni: varpushaukka

Syyskuun ensimmäinen viikko: haarapääsky

Haarapääsky taivaalla
Haarapääsky Haarapääsky taivaalla Kuva: Juha Laaksonen / Yle Haarapääsky

Haarapääskyn päämuutto on Hangon lintuaseman tutkimustulosten mukaan syyskuun ensimmäisellä viikolla. Matka talvehtimisalueille Afrikan eteläosiin on pitkä. Syyskuun alussa kannattaa suunnata ruovikkolahdille tai meren rannoille kiikaroimaan.
Viikon muuttolintu -somevideo: haarapääsky
Viikon luontoääni: haarapääsky

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto