Hyppää pääsisältöön

Objektiseksuaali Anne elää parisuhteessa WTC-tornien kanssa: " Tuskailin kauan, että saanko mä rakastaa niitä"

Objektiseksuaali Anne rakastaa WTC-torneja palavasti. Hän elää parisuhteessa tornien kanssa ja saa niiltä myös vastarakkautta. Suurimpana haaveena on päästä New Yorkiin tuhoutuneiden kaksoistornien muistomerkille.

Tuukka Hoikkalan ohjaama rohkea dokumenttielokuva Rakkaani WTC kertoo kolmikymppisestä suomalaisesta Annesta, joka seurustelee World Trade Centerin tuhoutuneiden kaksoistornien kanssa. Anne kertoo avoimesti, että hänen ja WTC-tornien välillä on rakkautta, huolenpitoa ja välittämistä, yhteisiä seikkailuja ja intiimejä hetkiä. Arjessa tornien metalliset pienoismallit seuraavat Annen matkassa lähes kaikkialle.

Anne on Suomen ensimmäinen avoimesti julkisuuteen tullut objektiseksuaali. Objektiseksuaalisuudessa on kyse harvinaisesta rakkauden ja seksuaalisuuden muodosta, jossa ihminen rakastuu ja sitoutuu erilaisiin esineisiin, kuten autoihin, koneisiin ja rakennuksiin, sekä kokee myös saavansa esineiltä vastarakkautta.

Esinerakkaudet alkoivat jo lapsena

Anne huomasi jo 7-vuotiaana olevansa voimakkaan kiinnostunut esineistä. Vuosien mittaan ihastuksen kohteina ovat olleet esimerkiksi Näsinneula, laskettelurinne, jyrsin, siskon sukset, sekä maitoauton perävaunu. Valtaosan nuoruuttaan Anne salasi esinerakkautensa muilta, mutta siskolle hän oli kertonut siitä jo lapsena. Pitkään Anne luuli olevansa yksin kummallisen kiinnostuksensa kanssa.

– Kerran isosisko lueskeli Seiskaa, kun se yhtäkkiä sanoi mulle, että "Hei Anne, kato täs on joku samanlainen, joka on kans ihastunu johonki esineeseen". Siinä oli juttu Eija-Riitta Eklöfistä, Berliinin muurin vaimosta. Olin melko hämmentyny ja epäuskoinenkin. Mietin vain että voiko olla totta, että on joku muuki samanlainen ku mä, Anne muistelee.

Maailmalla tunnettuja objektiseksuaaleja ovat Eklöfin lisäksi Eiffel-tornin kanssa avioitunut Erika Eiffel. Hänen perustamassaan kansainvälisessä objektiseksuaalien yhteisössä on tällä hetkellä noin 400 ihmistä ympäri maailman.

WTC-tornit ovat pitkäaikaisin esinesuhde

Ensimmäisen kerran Anne kertoo ihastuneensa WTC-torneihin vuonna 2002, ollessaan 14-vuotias. Siitä lähtien tornit ovat olleet hänellä mielessä vaihtelevasti.

– Mä ihastuin niihin vasta niiden vuoden 2001 iskujen jälkeen, enkä ollu edes tienny niitten olemassaolosta ennen sitä. Niimpä mä tuskailin aika kauan, että saanko mä rakastaa niitä? Voinko mä sanoa olevani niitten kans parisuhtees? Onko mun tunteet sallittuja, ku ei se oo "eläessään" edes nähny mua eikä tienny musta mitää, Anne paljastaa.

Tunteet kaksoistorneja kohtaan roihahtivat vasta kunnolla vuoden 2016 aikana. Tuolloin hän muutti erilleen ex-aviomiehestään ja alkoi seurustella tornien kanssa. Anne pitää suhdettaan yllä omistamansa julistekuvan, sekä tornin pienoismallien avulla. Suurimpana haaveena on päästä käymään New Yorkissa tuhoutuneiden tornien muistomerkillä.

Objektiseksuaali Anne nojaa WTC-torneja kuvaavaan julisteeseen.
Objektiseksuaali Anne nojaa WTC-torneja kuvaavaan julisteeseen. Kuva: Yle Docstop,dokumenttiohjelmat,objektiseksuaalisuus,seksuaalisuus,rakkaus

– Ajatuksena on saada suhteelle jonkinlaista konkretiaa. Nähtäväksi jää, minkälaisia tuntemuksia se herättää ja miten se vaikuttaa suhteeseemme.

Anne on suostunut kertomaan dokumentissa omasta suuntautumisestaan ja arjestaan kaksoistornien kanssa, koska haluaa rohkaista muitakin objektiseksuaaleja olemaan omia itsejään. Annea häpeä on seurannut läpi elämän, mutta nykyään se nostaa päätään yhä harvemmin.

– Me ollaan ihan tavallisia tuntevia ihmisiä. Käydään töissä ja opiskellaan, meillä on harrastuksia ja ihmissuhteita, ilot ja surut, haaveet ja menneisyys. Ja seksuaalinen suuntautuminen. Se on vain osa ihmistä, Anne muistuttaa.

Katso dokumentti Rakkaani WTC Yle Areenasta tai TV2 keskiviikkona 11.9 kello 22:30.