Hyppää pääsisältöön

Turkulaisten hyvin öljytty oratoriolevy

Leif Segerstamin viime kevääseen päättynyt työ Turun filharmonisen orkesterin johdossa on tuottanut oivallisia ja palkittuja äänitteitä muun muassa Jean Sibeliuksen näyttämömusiikista sekä Brahmsin sinfonioista. Orkesterin ja sen nykyisen kunniakapellimestarin huolellinen paneutuminen itse asiaan paistaa myös tänä vuonna julkaistusta levystä Ludwig van Beethovenin oratoriosta Kristus öljymäellä.

Cd-levyn kansi
Cd-levyn kansi CD-levyt

Beethoven sävelsi oratorionsa Ensimmäisen ja Toisen sinfoniansa vanavedessä yhdessä uransa taitekohdista: työn alla oli niin Kreutzer-sonaatin kaltaisia näyttäviä virtuoositeoksia kuin ooppera Schikanederin Theater an der Wienille. Säveltäjän ainoaksi varsinaiseksi oratorioksi jäänyt Christus am Ölberge syntyi muutaman viikon aikana, epäilemättä osana samaa pyrkimystä suurten vokaaliteosten parissa kuin mu utamaa vuotta myöhemmin valmistunut ooppera Leonore, sittemmin paremmin Fideliona tunnettu.

Samalla tavoin kuin Fidelio, Kristus öljymäellä on musiikillisesti täysipainoista varhaisromantiikkaa. Se maalaa melko pastoraalisen kuvan Kristuksen viimeisen päivän puutarhakohtauksesta yhdistellen italialaistyylistä resitatiivia ja aariaa ranskalaisen vallankumousoopperan kaikuihin kuorokohtauksissa – epäilemättä juuri Fideliota ennakoiden. Tenori Jussi Myllys tekee inhimillisen koskettavan roolin Jeesuksena ja Hanna-Leena Haapamäki on virtuoottinen koloratuuriserafi; heidän tavoin tasaisen laadukas basso Niklas Spångberg Pietarina täydentää trion, jonka yhteisnumero oratorion loppupuolella on levyn parasta antia. Chorus Cathedralis Aboensis enkeleinä, sotilaina ja opetuslapsina tuo tähän ehkä hivenen epädramaattiseen oratorioon lisää pastoraalisävyjä tehden toki parhaansa ammattilaisten seurassa. Levyä täydentävä Elegischer Gesang sekä Christus am Ölberge muistuttavat yhtäältä Suomen hienosta kuorokulttuurista ja toisaalta siitä, kuinka tärkeää olisi laulajillekin tehdä mahdolliseksi samanlainen ammattiasema kuin orkesterisoittajilla – muuallakin kuin Kansallisoopperassa.

Ludwig van Beethoven: oratorio Christus am Ölberge; Elegischer Gesang. Hanna-Leena Haapamäki, sopraano, Jussi Myllys, tenori, ja Niklas Spångberg, basso, sekä Chorus Cathedralis Aboensis ja Turun filharmoninen orkesteri, joht. Leif Segerstam. Naxos. (8.573852)

Kuuntele Uudet levyt 10.9.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.