Hyppää pääsisältöön

Vastasyntyneen vauvan kuolema oli vain senteistä kiinni – hoitajat kertovat vakavista puutteista potilas­turvallisuudessa Uudessa lastensairaalassa

Vuosi sitten avatun Uuden lastensairaalan hoitajat ovat huolissaan potilasturvallisuudesta. MOT:n haastattelemat hoitajat kertovat henkilökunnan määrään ja itse sairaalarakennukseen liittyvistä vakavista ongelmista. Hoitajien huolen jakaa myös useampi vanhempi. Sairaalan johdon mukaan kaikkiin tarvittaviin toimiin on ryhdytty.

Vastasyntyneen vauvan kuolema oli vain muutamasta sentistä kiinni.

Vauva oli hoidettavana helmikuussa vakavien keuhko-ongelmien vuoksi Uudessa lastensairaalassa Helsingin Meilahdessa.

Vastasyntynyttä hoidettiin ECMO-laitteella, joka hapettaa potilaan veren kehon ulkopuolella. Kyseessä on tehohoitolaite, jonka avulla pelastetaan potilaan henki.

Kesken hoidon sairaalan katosta irtosi kattolevy. Se putosi ECMO-laitteen päälle.

– Jos se kattolevy olisi tippunut muutaman sentin sivuun, potilas olisi kuollut välittömästi. Siinä ei olisi ollut enää mitään tehtävissä, kertoo Uudessa lastensairaalassa työskentelevä hoitaja.

MOT on haastatellut pariakymmentä hoitajaa ja potilaiden vanhempaa, jotka kertovat olevansa huolestuneita potilasturvallisuuden vaarantumisesta Uudessa lastensairaalassa.

Ongelmia on paitsi hoitajien määrässä myös upouudessa sairaalarakennuksessa.

Hoitajien kuvaamia kuvia Uudesta lastensairaalasta: kipsilevy putosi katosta
Kattolevy tippui vastasyntyneen vauvan keuhkokoneen päälle Uuden lastensairaalaan teho-osastolla. Hoitajien kuvaamia kuvia Uudesta lastensairaalasta: kipsilevy putosi katosta Kuva: Lastensairaalan hoitajien kuvaamaa materiaalia MOT,Uusi lastensairaala,Uusi lastensairaala 2017 -hanke,rakennusvirheet,vaaratilanteet,minna knus-galán

Näin juttu tehtiin

  • MOT on haastatellut 19 hoitajaa ja pitkäaikaissairaiden lasten vanhempaa
  • MOT on antanut hoitajille lähdesuojan, sillä he pelkäävät työpaikkojensa puolesta kertoessaan epäkohdista
  • MOT yritti saada haastatteluja lääkäreiden kanssa, mutta he eivät suostuneet
  • Jutun materiaalina on käytetty viestejä, puheluja, sähköposteja ja kymmeniä valokuvia tai videoita eri osastoilta
  • Lisäksi MOT:n käytössä on ollut kirje Vuori-osaston hoitajilta, osastolla hoidetaan muun muassa sydänlapsia
  • MOT teki tietopyynnön sairaalan vaaratilanteista (eli ns. HaiPro-tapaukset) ja huoltotöistä
Jos ajattelen itseäni vanhempana niin en kyllä haluaisi että mun lapsi joutuu teho-osastolle. En tiedä onko se hoitaja siinä vieressä pätevä. Se saattaa olla joku, joka ei ole koskaan aikaisemmin esim. nähnyt hengityskonetta.― Uuden lastensairaalan hoitaja

Suomalaisten maksama lastensairaala

Uudessa lastensairaalassa hoidetaan Suomen haastavimmat lapsipotilaat, kuten sydän- ja syöpälapset sekä elinsiirtopotilaat.

Noin miljoona suomalaista osallistui sairaalan rakennuskustannuksiin. Kansalaiskeräys tuotti sairaalalle lähes 40 miljoonaa euroa. Loput rakentamisen 184,5 miljoonan euron kustannuksista katettiin julkisista varoista.

Sairaala avattiin Helsingin Meilahteen syyskuussa 2018. MOT sai ensimmäiset yhteydenotot sairaalan sisältä keväällä 2019.

Vuoden aikana upouudessa sairaalassa on ollut jo neljä vesivahinkoa.

Potilaille lisähappea ja lääkkeellistä ilmaa toimittava kaasujärjestelmä on pettänyt.

Vakavasti sairaiden potilaiden kuljetukseen käytettävä potilashissi on ollut rikki. Sen avulla potilaita siirretään kahdessa eri kerroksessa sijaitsevien teho-osaston ja leikkausosaston välillä. Hoitaja kertoo joutuneensa pulaan rikkoutuneen hissin vuoksi siirtäessään teho-osastolta ECMO-laitteessa olevaa potilasta. Siirrossa on hoitajan mukaan verenvuotoriski.

Hoitajien kuvaamia kuvia Uudesta lastensairaalasta: kosteusvaurio
Osa sairaalan tiloista on eristetty ja esimerkiksi leikkihuone on poissa käytöstä vesivahinkojen takia. Hoitajien kuvaamia kuvia Uudesta lastensairaalasta: kosteusvaurio Kuva: Lastensairaalan hoitajien kuvaamaa materiaalia MOT,Uusi lastensairaala,Uusi lastensairaala 2017 -hanke,minna knus-galán

Hoitajien kuvaamia kuvia Uudesta lastensairaalasta: kosteusvaurio
Uudessa lastensairaalassa on ollut jo neljä vesivahinkoa. Tiloja kuivatetaan eri osastoilla. Hoitajien kuvaamia kuvia Uudesta lastensairaalasta: kosteusvaurio Kuva: Lastensairaalan hoitajien kuvaamaa materiaalia MOT,Uusi lastensairaala,Uusi lastensairaala 2017 -hanke,minna knus-galán

Uuden lastensairaalan suunnittelusta ja rakennustyön valvonnasta on vastannut Haahtela Oy. Yrityksen perustajan, professori Yrjänä Haahtelan mukaan vaaratilanteet on analysoitu.

Haahtelan mukaan vastasyntyneen potilaan vaarantanut kattolevy pääsi irtoamaan, koska kiinnitys oli rikottu huollon yhteydessä. Haahtela kertoo, että kaksi kattolevyä on irronnut.

– Tällaisia ei saa oikeasti tapahtua. Jotta näin ei enää pääsisi tapahtumaan, olemme tehneet lisävarmistuksen: vaikka lista menisi rikki, niin levy ei jatkossa pääse putoamaan, Haahtela sanoo.

Kolmevuotiaalla Varjalla on vaikea luustosairaus ja hän kuuluu lastensairaalan vakioasiakkaisiin. Varjan äiti Maria Heikura on pettynyt sairaalan hoitajavajeeseen.

Vaikeasti sairaan Varjan viereen ei riittänyt hoitajaa

Kolmevuotiaan Varjan perhe on joutunut viettämään Uudessa lastensairaalassa paljon aikaa.

Varjalla on vaikea luustosairaus, jonka vuoksi hänelle on tehty lukuisia toimenpiteitä ja leikkauksia nyt jo suljetulla Lastenklinikalla ja Uudessa lastensairaalassa.

Varjan äiti Maria Heikura kertoo odottaneensa Uuden lastensairaalan avaamista innolla. Hän seurasi rakennustöiden etenemistä kulkiessaan kotiin Lastenklinikalta ja iloitsi nähdessään rakennuksen valmistuvan.

– Odotin sitä kuin kuuta nousevaa, Heikura muistelee.

Uuden lastensairaalan tilat ovat suuremmat kuin vanhan Lastenklinikan. Lapsipotilaiden perheillä on enemmän yksityisyyttä, sillä suurin osa sairaalan vuodeosaston huoneista on yhden hengen huoneita.

Lapset ovat oman onnensa varassa― Uuden lastensairaalan hoitaja

Vanhemmilla ei ole enää vierailuaikoja, kuten vanhalla Lastenklinikalla. Nyt vanhemmat saavat seurata lasten hoitoa jopa teho-osastolla.

Heikuran ilo uusista tiloista on himmentynyt hoitajapulan vuoksi.

– Vanhemmat kuitenkin tarvitsevat sairaalassa ollessaan tukea. Vanhemmille on annettu liian suuri vastuu, Heikura sanoo.

Hän kertoo, ettei Varjalle löytynyt huoneeseen vierihoitajaa, vaikka tällä oli trakeostomia eli henkitorviavanne. Se on hengitystieongelmien hoidon äärimuoto. Lapsi, jolla on trakeostomia, tarvitsee yleensä jatkuvaa valvontaa. Limaa pitää imeä kurkusta pois, etteivät hengitystiet tukkeudu.

– Sen pitäisi olla ihan itsestäänselvyys, että trakeostoomapotilaalla pitää olla vierihoitaja, Heikura sanoo.

Myös MOT:n haastattelemat hoitajat vahvistavat, että vuodeosastoilla ei riitä tarpeeksi vierihoitajia lapsipotilaille.

Varja sairaalassa
Varjan henkitorvikanyyli poistettiin viime maaliskuussa ja avanne kaulassa ommeltiin kiinni uudessa lastensairaalassa. Varja oli tuolloin kaksivuotias. Varja sairaalassa Kuva: Maria Heikura MOT,minna knus-galán

Hoitajien kirje: lapset yksin huoneissa

Hoitajat lähettivät kirjeen huolenaiheestaan jo maaliskuussa lastensairaalan johdolle ja valvovalle viranomaiselle Valviralle.

Kirjeen kirjoittaneet hoitajat työskentelevät reilun kolmenkymmenen potilaan vuodeosastolla, jossa hoidetaan esimerkiksi sydänlapsia.

MOT on saanut haltuunsa kirjeen, jossa hoitajat kertovat muun muassa sairaalan suunnittelussa tehdyistä virheistä.

Otteita lastensairaalan hoitajien kirjeestä.
Vuori-osaston hoitajat ovat lähettäneet kirjeen hoitohenkilökunnan riittämättömyydestä ja omasta huolesta potilasturvallisuudesta sekä sairaalan johdolle että valvovalle viranomaiselle. Otteita lastensairaalan hoitajien kirjeestä. Kuva: Riikka Kurki / Yle MOT,Uusi lastensairaala,Uusi lastensairaala 2017 -hanke,minna knus-galán

Hoitajat kirjoittavat kirjeessä:

”Lapset ovat yksin huoneissa, ovien takana. Tämä tarkoittaa myös pieniä vauvoja, joiden itku tai oksentaminen ja apneahälyttimen [itkuhälyttimen
ääni ei kuulu ovien takaa, eikä itkusta tule hälytyksiä hoitajien Myco-puhelimiin”]

Kirjeessä hoitajat sanovat, että lapsipotilaita joudutaan jopa sitomaan sänkyyn kiinni, koska hoitajia ei ole tarpeeksi.

– Teho-osastolla se on perusteltua koska potilailla on esimerkiksi hengitysputkia tai syvälaskimokanyyleitä, joita ei saa ottaa pois. Mutta jos joudutaan vuodeosastolla sitomaan potilas kiinni sen takia, että ei ole henkilökuntaa, niin onhan se väärin, yksi hoitajista kertoo MOT:lle.

Kaikki hoitajat halusivat antaa haastattelun nimettömänä, koska he pelkäävät työpaikkojensa puolesta.

Hoitajien mukaan lasten vanhemmat joutuvat paikkaamaan hoitajapulaa. Yksi haastatelluista hoitajista kuvailee tilannetta heitteillejätöksi.

– Kyllä mielestäni pitää henkilökuntaa olla niin paljon, että jos vanhempi käy ilmoittamassa, että hän olisi lähdössä nukkumaan, syömään tai tyhjentämään hotellihuonetta, niin hän voi tehdä sen turvallisin mielin, hoitaja kertoo.

Valvova viranomainen Valvira vahvistaa, että se on saanut kirjeen Uuden lastensairaalan hoitohenkilökunnan mitoituksesta.

Valvonta-asia on lähetetty eteenpäin Etelä-Suomen aluehallintovirastoon, jossa asian käsittely on kesken.

Sydänleikkauksia runnotaan läpi, vaikka tehohoitajia ei ole tarpeeksi.― Uuden lastensairaalan hoitaja

Sairaalan johtaja: Potilaita ei sidota resurssipulan takia

Eri osastojen hoitajat kertovat olleensa yhteydessä useita kertoja myös suoraan sairaalan johtoon. He ovat kertoneet huolistaan koskien potilasturvallisuutta ja omaa jaksamistaan.

Uuden lastensairaalan toimialajohtaja Jari Petäjä myöntää saaneensa hoitajien kirjeen maaliskuussa. Petäjän mukaan hoitajien huolenaiheet on kuultu.

– Niitä on laajasti pyritty käsittelemään ja löytämään yhdessä ratkaisuja, että tunne olisi toinen.

Onko tässä nyt kyseessä tunne?

– Varmasti on kyseessä tunne ja sitten on se keskustelu, että miten paljon siitä tunteessa on asioita, joita ratkotaan asia-asioinaan ja kuinka paljon on sellaista, josta pitää keskustella muutoin, Petäjä vastaa.

Petäjän mukaan potilaiden turvallisuus ei ole vaarantunut.

– Potilasturvallisuus toteutuu Uudessa lastensairaalassa kuten vanhalla klinikalla, aivan erinomaisesti.

Tarvitseeko oikeasti jollekin potilaalle tapahtua jotakin, että puututaan?― Ote Vuori-osaston hoitajien kirjeestä

Petäjä vahvistaa, että lapsia on sidottu sänkyyn Uudessa lastensairaalassa. Näin on johtajan mukaan toimittu kuitenkin vain lasten suojelemiseksi, eikä hoitajapulan vuoksi.

Petäjä ei ole kuullut kolmevuotiaan Varjan tapauksesta, mutta kommentoi vierihoitajien saatavuutta yleisesti.

– Vierihoitajan hankinta ja järjestely on päivittäistä toimintaa ja milloin vierihoitaja tarvitaan, vierihoitaja järjestetään.

Petäjän mukaan Uudessa lastensairaalassa on enemmän hoitajia potilaiden määrään suhteutettuna kuin muissa sairaaloissa.

MOT yritti selvittää miten Uuden lastensairaalan hoitajamitoitus poikkeaa muista sairaaloista.

Terveysalan ammattijärjestöllä Tehyllä ei ole tästä tarkempaa tietoa. Suomessa ei ole yhtä tapaa mitata erikoissairaanhoidon yksiköiden henkilöstömääriä eli niitä on sen takia vaikea verrata, Tehystä sanotaan.

Videolla toimialajohtaja Jari Petäjä sanoo, että hoitajien kirjeen perusteella ei ollut syytä ryhtyä juuri mihinkään toimenpiteisiin

Hoitajat: tämä on hätähuuto

Osastoilla on sijaisia ja keikkalaisilla, eikä kaikilla ole siellä vaadittua erityisosaamista. Esimerkiksi teho-osastolla on kuuden viikon perehdytysaika.

Hoitajien mukaan teho-osastolla on voinut olla töissä keikkalainen, joka ei osaa käyttää dialyysilaitetta tai ei ole koskaan nähnyt hengityskonetta.

Hoitajat sanovat tuovansa asian julkisuuteen tilanteen muuttamiseksi. Heidän mukaansa kyseessä on hätähuuto.

– Tämä on niiden vanhempien puolesta, jotka joutuvat olemaan osastolla vahtimassa lasta, kun he tietävät, että hoitaja ei yksinkertaisesti ehdi tulemaan. Tämä on niiden hoitajien puolesta, jotka joutuvat yksin olemaan se ainoa osaston vakituinen henkilökunta, yksi hoitajista sanoo.

– Tämä on hätähuuto niiden keikkalaisten puolesta, jotka joutuvat ihmettelemään miten tämä osasto toimii.

MOT: Hätähuutoja uudesta lastensairaalasta

Vuosi sitten avattu Uusi Lastensairaala on suomalaisille sydämen asia. Kauniin julkisivun takaa tihkuu kuitenkin viestejä ongelmista. Vanhemmat ja hoitajat ovat huolissaan jopa lasten turvallisuudesta.
Maanantaina 9.9.2019 Yle Areena klo 12 ja Yle TV1 klo 20.


A-studio jatkaa aiheesta Yle TV1 klo 21.