Hyppää pääsisältöön

Wolfin liedit ovat myöhäisromantiikan parasta antia

Myönnän auliisti, että on tiettyjä musiikinlajeja – ja ehkäpä jopa säveltäjiä – joita tuon häpeilemättä esiin aina kun voin. Romantiikan ajan laulumusiikki muun muassa kuuluu lemppareihini, myös musiikinhistoriallisen merkityksensä vuoksi: 1800-luvun musiikillista kieltä on melko mahdotonta irrottaa lauletuista sanoistaan silloinkaan kun se väittää olevansa Hanslickin sanoin “soiden liikkuvia muotoja” eli niin sanotusti absoluuttista musiikkia. Schubertin merkitys varhais- ja täysromantiikalle on yleisesti tunnustettua, mutta yhtä oivaltavasti voi myöhäisromantiikan Lied-mestarin Hugo Wolfin nähdä ilmentävän 1800-luvun lopun soivien merkitysten maailmaa.

Cd-levyn kansi
Cd-levyn kansi CD-levyt

Wolfia pidetään Wagnerin suurten linjojen tiivistäjänä Liedin miniatyyreiksi. Ehkäpä näin, mutta nähdäkseni Wolf on yksinkertaisesti ja omillaan hienointa laulutaidetta millä tahansa kielellä. Pistävän huumorin, huumavaan melodian, myöhäisromanttisten, jopa ekspressionististen harmonioiden ja pienten musiikillisten täkyjen mestarina Wolf on omaa luokkaansa. Wolfin kaksiosaisen Italialaisen laulukirjan liedit valmistuivat vuosien 1890 ja 96 välillä; italialaista niissä on tietty melodian korostuminen ja sikäli italialainen henki. Wolfia niissä ovat pienten, parin minuutin laulujen vahvat tunnelmakuvat; sarjan aloittavan laulun otsikon sanoin “Auch kleine Dinge”, myös pienet asiat voivat olla suuria ja merkityksellisiä.

Sopraano Diana Damrau, tenori Jonas Kaufman sekä pianisti Helmut Deutsch ovat rakentaneet Wolfin Italialaisen laulukirjan 46 Liedistä viihdyttävän ja hauskankin kokonaisuuden asettamalla vierekkäin lauluja, jotka joko keskustelevat keskenään tai kommentoivat toisiaan – usein naisen ja miehen sanoin – tai ovat keskenään herkullisesti ristiriidassa. Näin esimerkiksi laulua nro 11 ensimmäisestä kirjasta, “Kuinka olenkaan kaivannut muusikkoa minua rakastamaan”, seuraa toisen kirjan laulut nro 37 ja 32, “Kuinka paljon olenkaan hukannut aikaa sinua rakastamalla” ja “Miksi tämä raivo, rakkaani, joka sinua niin korventaa”. Ensin mainitun humoristisesta, ehkäpä itseironisesta kuvasta taiteilijasta rakastajana käydään rakkauden raadeltavaksi ja vielä wagneriaaniseen melodramaattisuuteen.

Hugo Wolf: Italianisches Liederbuch. Diana Damrau, sopraano, Jonas Kaufmann, tenori, ja Helmut Deutsch, piano. Erato. (0190295658663)

Kuuntele Uudet levyt 10.9.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.