Hyppää pääsisältöön

Wolfin liedit ovat myöhäisromantiikan parasta antia

Myönnän auliisti, että on tiettyjä musiikinlajeja – ja ehkäpä jopa säveltäjiä – joita tuon häpeilemättä esiin aina kun voin. Romantiikan ajan laulumusiikki muun muassa kuuluu lemppareihini, myös musiikinhistoriallisen merkityksensä vuoksi: 1800-luvun musiikillista kieltä on melko mahdotonta irrottaa lauletuista sanoistaan silloinkaan kun se väittää olevansa Hanslickin sanoin “soiden liikkuvia muotoja” eli niin sanotusti absoluuttista musiikkia. Schubertin merkitys varhais- ja täysromantiikalle on yleisesti tunnustettua, mutta yhtä oivaltavasti voi myöhäisromantiikan Lied-mestarin Hugo Wolfin nähdä ilmentävän 1800-luvun lopun soivien merkitysten maailmaa.

Cd-levyn kansi
Cd-levyn kansi CD-levyt

Wolfia pidetään Wagnerin suurten linjojen tiivistäjänä Liedin miniatyyreiksi. Ehkäpä näin, mutta nähdäkseni Wolf on yksinkertaisesti ja omillaan hienointa laulutaidetta millä tahansa kielellä. Pistävän huumorin, huumavaan melodian, myöhäisromanttisten, jopa ekspressionististen harmonioiden ja pienten musiikillisten täkyjen mestarina Wolf on omaa luokkaansa. Wolfin kaksiosaisen Italialaisen laulukirjan liedit valmistuivat vuosien 1890 ja 96 välillä; italialaista niissä on tietty melodian korostuminen ja sikäli italialainen henki. Wolfia niissä ovat pienten, parin minuutin laulujen vahvat tunnelmakuvat; sarjan aloittavan laulun otsikon sanoin “Auch kleine Dinge”, myös pienet asiat voivat olla suuria ja merkityksellisiä.

Sopraano Diana Damrau, tenori Jonas Kaufman sekä pianisti Helmut Deutsch ovat rakentaneet Wolfin Italialaisen laulukirjan 46 Liedistä viihdyttävän ja hauskankin kokonaisuuden asettamalla vierekkäin lauluja, jotka joko keskustelevat keskenään tai kommentoivat toisiaan – usein naisen ja miehen sanoin – tai ovat keskenään herkullisesti ristiriidassa. Näin esimerkiksi laulua nro 11 ensimmäisestä kirjasta, “Kuinka olenkaan kaivannut muusikkoa minua rakastamaan”, seuraa toisen kirjan laulut nro 37 ja 32, “Kuinka paljon olenkaan hukannut aikaa sinua rakastamalla” ja “Miksi tämä raivo, rakkaani, joka sinua niin korventaa”. Ensin mainitun humoristisesta, ehkäpä itseironisesta kuvasta taiteilijasta rakastajana käydään rakkauden raadeltavaksi ja vielä wagneriaaniseen melodramaattisuuteen.

Hugo Wolf: Italianisches Liederbuch. Diana Damrau, sopraano, Jonas Kaufmann, tenori, ja Helmut Deutsch, piano. Erato. (0190295658663)

Kuuntele Uudet levyt 10.9.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.