Hyppää pääsisältöön

Muutoksen matkaopas: Jokainen joutuu kohtaamaan tuskaa tuottavia muutoksia – kriiseistä selviytymistä helpottavat läheisten tuki ja konkreettinen apu

Marika Ketola MJieli ry:stä ja toimittaja Maria Jyrkäs.
Marika Ketola Mieli ry:stä ja Maria Jyrkäs pohtivat elämän kriiseistä selviytymistä. Marika Ketola MJieli ry:stä ja toimittaja Maria Jyrkäs. Kuva: Inkeri Kuisma / Yle Muutoksen matkaopas,mielenterveysongelmat,MIELI Suomen Mielenterveys,Mieli ry

Kriisi tulee aina yllättäen, pysäyttää kaiken, eikä siihen pysty valmistautumaan. Muutoksen matkaoppaan vieraana käynyt Mieli ry:n psykologi Marika Ketola sanoo, että kriiseistä voi selviytyä. Selviytymistapoja on monia.

Voimme joutua elämämme aikana tilanteisiin, joissa meidät pakotetaan lupaa kysymättä luopumaan rakkaistamme, terveydestä, työstä tai jostain muusta tärkeästä asiasta. Tuntuu kuin elämä pysähtyisi. Sitä on vaikea hyväksyä, mieli pyristelee väkisinkin maailman epäoikeudenmukaisuutta vastaan.

– Jokainen joutuu kohtaamaan tuskaa tuottavia muutoksia, sanoo vieraani Marika Ketola, joka on psykologin työssään tavannut paljon ihmisiä, jotka elävät kriisien jälkeen hyvää elämää.

Kriisiin liittyy mm. kipua, surua, epäuskoa, epätoivoa, vihaa. Kriisejä tutkineet sanovat, että kriisit etenevät yleensä kolmen kehitysvaiheen kautta: sokkivaihe, käsittelyvaihe ja uudelleen orientoituminen.

Kriisiin joutuneelle on valtavan tärkeää käydä läpi tapahtunutta uudelleen ja uudelleen. Se vie häntä eteenpäin.

Marikan mukaan kriiseistä selviytymiseen ei ole yhtä tietä eikä tapaa. Joinakin hetkinä auttaa muille puhuminen, joinakin voimia keräävä käpertyminen.

– Ei kannata ajatella, että suree väärin.

Marikan mukaan kuunteleva läheinen on erittäin tärkeä tuki. Kriisiin joutuneelle on valtavan tärkeää käydä läpi tapahtunutta uudestaan ja uudestaan, kuulla itsensä kertovan ja huomata toisen kuuntelevan. Se vie häntä eteenpäin.

Myös konkreettinen tuki auttaa. Voi tehdä ruokaa, viedä koiraa ulos. Kerroin Marikalle, että minua helpotti vuosia sitten kokemassani kriisissä tuki ystävältä, joka kävi hakemassa ulos lenkille. Ystävä pyysi tulemaan edes ovelle asti eikä pakottanut puhumaan, jos en tahtonut.

Marika haluaa rohkaista jokaista, joka tuntee itsensä yksinäiseksi kriisinsä keskellä.

– Vaikka se tunne voi olla sellainen, että on yksin ja vailla yhteyttä muihin ihmisiin, niin tukea kannattaa tavoitella. Et ole yksin.

Tukea ja apua kriiseissä tarjoavat mm. Mieli ry:n kriisipuhelin sekä kriisikeskusverkosto.

Haluatko tietää lisää? Kuuntele keskustelumme kokonaisuudessaan Areenassa: Miten elämä rakennetaan uudelleen, kun kriisi pakottaa muuttumaan?

Muutoksen matkaopas Radio Suomessa ja Areenassa joka maanantai klo 19.05.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi