Hyppää pääsisältöön

Seksuaaliterapeutti objektiseksuaalisuudesta: "Ei ole luonnotonta, eikä kyseessä ole sairaus"

Anne ihastelee tatuointia peilin edessä.
Anne halusi vahvistaa suhdettaan WTC-torneihin tatuoinnilla. Anne ihastelee tatuointia peilin edessä. objektiseksuaalisuus,World Trade Center (New York),Docstop,dokumenttiohjelmat

Seinäjoella asuva Anne kertoo Ylen tuoreessa dokumentissa Rakkaani WTC harvinaisesta suuntautumisestaan. Hän on tuntenut lapsesta saakka vetovoimaa esineisiin. Nykyään kolmikymppinen nainen seurustelee WTC-tornien kanssa. Hän kokee tornien kanssa rakkautta ja intiimejä hetkiä.

Sexpon seksuaaliterapeutin Henriikka Sundellin mukaan objektiseksuaalisuus haastaa rakkauden ja seksuaalisuuden nykykäsityksen. Hän on perehtynyt objektiseksuaalisuuteen yleisellä tasolla. Objektiseksuaalisuudella tarkoitetaan romanttisen ja seksuaalisen kiinnostuksen kohdistumista esineisiin tai kohteisiin.

– Kiinnostus voi kohdistua yleisesti johonkin kohderyhmään, tai erityisesti johonkin tiettyyn, määriteltyyn kohteeseen, kuten esimerkiksi Annen rakkaussuhteen tapauksessa. Objektiseksuaalisuus ei ole tämän hetkisen tiedon mukaan kovin yleistä, mutta sitä esiintyy kyllä ihmisten parissa sekä Suomessa että maailmalla. Häpeä ja huoli siitä, että olisi jotenkin poikkeava tai outo, voi estää ihmisiä kertomasta ja puhumasta avoimesti kiinnostuksistaan. Objektiseksuaalisuus voikin täten olla yleisempää kuin luullaankaan, Henriikka Sundell paljastaa.

Harvinaista, mutta ei sairasta

Anne on ensimmäinen suomalainen, joka on avoimesti kertonut olevansa objektiseksuaali. Muita maailmalla tunnettuja objektiseksuaaleja ovat muun muassa Berliinin muurin vaimo Eija-Riitta Eklöf sekä Eiffel-tornin kanssa avioitunut Erika Eiffel. Eiffelin perustamassaan kansainvälisessä objektiseksuaalien yhteisössä on tällä hetkellä noin 400 ihmistä ympäri maailman.

– Objektiseksuaalisuus on erilainen ja hiukan harvinaisempi seksuaalisuuden muoto, mutta ei poikkeavaa tai luonnotonta, eikä kyseessä ole sairaus. Objektiseksuaalisuus ei ole vahingollista kokijalle tai muille ihmisille, kunhan omasta turvallisuudesta huolehditaan, muiden ihmisten rajoja kunnioitetaan ja yleistä lainsäädäntöä noudatetaan, Sundell kertoo.

Punatukkainen objektiseksuaali Anne kahden WTC-tornin pienoismallin kanssa. Kuva ohjelmasta Rakkaani WTC.
Anne pitää yhteyttä yllä kaksoistornien pienoismallin sekä julistekuvan aulla. Punatukkainen objektiseksuaali Anne kahden WTC-tornin pienoismallin kanssa. Kuva ohjelmasta Rakkaani WTC. Kuva: Jyrki Lehtonen / Yle Docstop,dokumenttiohjelmat,World Trade Center (New York),objektiseksuaalisuus,Rakkaani WTC

Hänen mukaansa esineisiin kohdistuva rakkaus ei eroa välttämättä kovin paljoa rakkaudesta, jota tunnetaan esimerkiksi ihmisiä kohtaan.

– Rakkaus on rakkautta, ja aina yksilöllistä. Objekteihin kohdistuva rakkaus voi olla himokasta, lämmintä, kaipaavaa, toverillista, hellää, mustasukkaista tai platonista - tunteidemme kirjo on laaja ja värikäs. Esineeseen tai objektiin kiintynyt tai rakastunut henkilö voi tosin kokea myös yksinäisyyden ja erilaisuuden tunteita, sillä objektiseksuaalisuus haastaa normeja ja tottumuksia siitä, mikä on normaalia ja tavallista rakkautta Sundell toteaa.

Seksuaalisuuden kehittyminen monen tekijän summa

Seksuaalisuuden kehittymiseen ja muotoutumiseen vaikuttaa hyvin moni asia elämämme aikana. Sundellin mukaan näin on paitsi objektiseksuaalisuuden kohdalla, myös esimerkiksi heteroseksuaalisuuden tai fetissien kohdalla. Ihmisen seksuaalisuuteen vaikuttavat muun muassa lapsuuden kokemukset, palkitsevat ja nautinnolliset elämykset myöhäisemmällä iällä, ympäristön asenneilmapiiri ja sallivuus. Avoin keskustelu ja rohkeat ulostulot ovat omiaan lisäämään ymmärrystä seksuaalisuudesta.

– Sen sijaan, että käytetään paljon aikaa ja energiaa sen miettimiseen, mistä jokin asia johtuu tai miksi ihmiset ovat sellaisia kuin ovat, voisi olla hedelmällistä kääntää huomio siihen, kuinka seksuaalinen potentiaalimme voisikin tehdä elämästämme rikkaampaa ja onnellisempaa, Sundell rohkaisee.

Katso Annen tarina Yle Areenasta.