Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Kialo sai artistinimensä myrkyllisistä marjoista, joita laulaja söi lapsena ja nyt hän tekee tummanpuhuvaa tanssipoppia kuolemasta

YleX Nosteessa -artistin Kialon promokuva.
Pitkään musiikkiympyröissä mukana ollut Nelli Saarikoski tähtää nyt soolouralle Kialona. YleX Nosteessa -artistin Kialon promokuva. Kuva: Aleksi Villberg YleX,Nosteessa (YleX)

Uuden musiikin X -ohjelman Ida Karimaa ja Jani Kareinen valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Kialo.

Kialo tekee suomenkielistä tummanpuhuvaa poppia.

Uuden musiikin X:n toimittajat Jani Kareinen ja Ida Karimaa kommentoivat:

Nelli Saarikoski on pitkään musiikkiympyröissä marinoitunut laulaja-lauluntekijä ja tuottaja, joka pyrkii nyt esille sooloartistina nimellä Kialo. Kialon debyyttisinkku Jos kuolen nyt on tanssittavan melankolinen, haikea kuolemalla flirttaileva kappale, jota kuunnellessa tulee mieleen, että Kialo voisi olla Bessin ja Jenni Vartiaisen piirteitä omaava pikkusisko. Vielä debyyttisinglen perusteella tuntuu liian aikaiselta sanoa, mikä on nimenomaan Kialon juttu kotimaisen nykypopin kentällä, mutta toivomme tämän kirkastuvan seuraavien julkaisujen myötä.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Muutettuani pois kotoa tunnistin tarpeen päiväkirjamaiselle avautumiselle, omille tarinoille ja laulujen säveltämiselle. En ole koskaan ollut päiväkirjan kirjoittelija, mutta biisien rustaaminen tuntui helpolta tavalta purkaa ajatuksia.

Mistä artistinimesi tulee?

– Kun olin kaksivuotias, olimme juuri muuttaneet vanhempieni kanssa uuteen omakotitaloon, jonka isoa pihaa reunusti metsä. Olin lähdössä äitini kanssa ulos, kun hänen silmänsä petti hetkeksi ja juoksin metsän reunaan syömään puolukoita. Selvisi kuitenkin, että puolukat olivat myrkyllisiä kielon marjoja ja pienelle lapselle iso määrä voisi olla hengenvaarallinen. Muuton vuoksi talossamme ei ollut vielä toimivaa lankapuhelinta, jolla olisi voinut soittaa ambulanssin. Monien sattumusten kautta pääsin nopeasti sairaalaan ja vatsahuuhteluun. Yöllisten sydämen rytmihäiriöiden ja vanhempieni syvän järkytyksen jälkeen tästä selvittiin. Toisin kuin vanhempani, kerron tarinaa humoristiseen sävyyn.

Miten kuvailisit musiikkiasi?

– Sävellän harmonioiltaan ja melodioiltaan suhteellisen popahtavia lauluja. Sovitan kappaleeni itse ja biisien ympärille yleensä muodostuu synkkä ja mahtipontinen soundimaailma. Sanoitukset puolestaan ovat suoria ja naiiveja. Ne kertovat kolmekymppisen naisen siihen asti eletystä elämästä ja henkisistä kamppailuista. Kuvailen musiikkiani dark popiksi, jota tulevat kappaleet edustavat vielä enemmän.

Mikä musiikkiasi on inspiroinut?

– Tyypit, erilaiset paikat, elämäni miehet, taide, ihmissuhteet ja oman pään sisäinen myllerrys.

Mitä keikkaa olet jännittänyt eniten?

– Olen keikkaillut erilaisissa kokoonpanoissa ikuisuuden. Isommat keikat alkoivat vuonna 2009 Beats & Stylesin riveissä ja jatkuvat tällä hetkellä Pyhimys & Saimaa -kokoonpanossa. Olen kova jännittämään. Tähän asti pahin keikkajännitys on ollut Cheekin stadion keikalla, kun lauloin Kyyneleet-kappaleessa kuoron mukana. Ensimmäinen Kialo-keikka on ensi viikolla 18. syyskuuta Helsingissä, mitä odotan todella.

Mikä olisi unelmiesi keikkapaikka?

– Stadion ehdottomasti ja Flow Festival. Myös kirjakaupan nurkka olisi ihana kaikessa hämyisyydessään.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään?

Rammsteinia. Ei painita ihan samassa genressä, mutta se olisi silti mahtavaa. Heidän show’nsa on jotain, mitä kukaan muu ei ole tehnyt. Jos pitäisi valita joku lähempänä omaa genreäni, sanoisin St. Vincent, Ruusut tai Billie Eilish. Heidän musiikkinsa, tyylinsä ja meininkinsä on sellaista, mikä innoittaa paljolti myös omaa tekemistä.

Millaisessa kohtauksessa Jos kuolen nyt soisi elokuvassa?

– Se olisi Lena Dunhamin käsikirjoittama, ohjaama ja ehkä jopa näyttelemä kohtaus. Kolmekymppinen sinkkunainen kävelee sunnuntai-iltana lähikauppaan pitkän viikonlopun jälkeen. Hän on pukeutunut ketsupin koristelemiin maihareihin, reikäisiin pyjamahousuihin, punaiseen villapaitaan ja Karhun lippikseen. Kassajonossa naisen taakse astelee hänen eksänsä uuden mahtavan näköisen kumppaninsa kanssa. Viikonlopun ryydyttämä nuori nainen ei muista, miten tiedostaa oma arvonsa, vaan on vähällä kuolla häpeään ja sopertaa samalla selitystä tyylilleen ja rähjäiselle olemukselleen.

Miten biisi syntyi?

– Olin kesällä 2018 matkustamassa yksin Berliiniin säveltämään uusia biisejä. Minulle oli kehittynyt lentopelko, joka nykyään on onneksi hellittänyt. Lentokoneessa olin varma siitä, että kone hajoaa keskelle taivasta. Ajattelin, että jos niin tapahtuu, niin ei muuta kuin hyvästi ja kohti tuonpuoleista. Ajatus sai minut helpottuneeksi ja huvittuneeksi, jonka jälkeen loppumatka sujui rauhallisemmassa mielentilassa. Yksi säe painui mieleeni: ”Jos kuolen nyt”.

Minkälaisia suunnitelmia ja haaveita sinulla on artistiurallesi?

– Suunnitelmissani on julkaista lisää hyvää musiikkia ja keikkailla oman bändin kanssa. Haaveena on solmia levytyssopimus levy-yhtiön kanssa, joka on kiinnostunut Kialosta ja musiikistani.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!