Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

Digitaalisen äänen äänikäyrä
Digitaalisen äänen äänikäyrä Digitaalinen media

Koneet kuuntelevat meitä. Siinä ei ole mitään uutta. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Puheentunnistus kehittyy huimaa vauhtia. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan?

Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Mikä on ihmisen puhuman kielen rooli ja mikä on koneen puhuman kielen rooli?

Vuonna 2017 Facebookin insinöörit keskeyttivät tekoälyllä tekemänsä kokeen, kun kaksi tekoälyrobottia alkoi keskustella keskenään kielellä, jota tutkijat eivät ymmärtäneet. Koneet olivat kehittäneet oman keskinäisen kielensä, josta ulkopuoliset eivät ymmärtäneet mitään.

Samana vuonna Google kertoi tekoälystä, jota yhtiö käyttää kielenkääntämispalveluissaan. Myös tuo tekoäly oli kehittänyt oman kielensä, jota se käytti apunaan kääntäessään maapallon eri kieliä. Google tutki hetken asiaa, pohti sitä ja antoi tekoälyn jatkaa oman kielensä käyttämistä ja kehittämistä.

Voiko tekoäly todella kehittää koneiden välisen kielen, jota ihminen ei enää ymmärrä? Kyllä, mitä ilmeisimmin näin voi tapahtua. Ja kuten sanottu, näin on jo pienessä mittakaavassa tapahtunut. Nyt vain odotellaan.

Oletteko kuulleet kielestä nimeltä darkvoice? Se on itävaltalaisen Jörg Piringerin kehittämä science fiction -henkinen ajatusleikki koneiden itselleen kehittämästä kielestä. Kielestä, jota me emme tajua.

Darkvoice on uuden maailmanjärjestyksen ääni, hän kuvailee. Se on verkon oma ja yksityinen kieli. Se on tekoälyjen ja koneiden oma kieli. Se on kieli, jota me emme ymmärrä.

Tässä eivät äänessä ole koneet, vaan ihmiset. Nimittäin kaksi norjalaista laulajatarta: Natali Abrahamsen Garner ja Ina Sagstuen. Silti voi olla, että me emme paljoakaan käsitä, mitä tässä sanotaan.

Propan käyttää ihmisen ääntä minimaalisena ja jopa ei-inhimillisenä elementtinä, ikään kuin fysikaalisena ilmiönä. Samanlaiseen fysikaalisuuteen pyrkii romanialainen artisti Minim, joka on julkaissut uutta musiikkiaan ei CD-kiekolla, ei c-kasetilla, ei vinyylilä, vaan SD-muistikortilla. Millaista musiikkia on SD-muistikortilla julkaistu musiikki? Onko se juuri sellaista, jota sen voisi olettaakin olevan? Sähkön ääntä? Bittien puhetta? No, tässä tapauksessa voi kyllä todeta, että väline on viesti:

Portugalilainen Goncalo F. Cardoso tekee musiikkiaan nimellä Gonzo, ja albumillaan Ruído(s) hän gonzoilee äänien maailmassa. Sattumanvaraisten, yllättävien ja kauniiden äänien maailmassa. Tai kuten hän itse asian määrittelee: tämä on satunnaisten äänien juhlaa. A celebration of random sound. Maailma on ihmeellinen ja sen äänet ovat ihmeellisiä.

Amerikkalainen Carl Stone on eräs elektronisen musiikin elävistä legendoista. Viime vuonna hän kokosi uraltaan kaksi kehuttua kokoelmaa: Electronic Music from Seventies and Eighties sekä Electronic Music from Eighties and Nineties. Ja koska hän on Carl Stone, myös uutta musiikkia on syntynyt. Albumi on nimeltään Himalaya ja sen nimiraidalla on mukana japanilainen vokalisti Akaihirume.

Sitten koneäänien ihmeelliseen maailmaan. Moog System 55 on modulaarinen analoginen syntesoija, joita on nykyään enää muutama toimintakuntoinen laite maailmassa. Se on haluttu soitin, ja sen hinta vapailla markkinoilla on nykyään sen mukainen. Pienellä googlailulla löytyi laitteelle hintakin: 35 000 dollaria.

Kun australialainen muusikko Todd Anderson-Kunert pääsi vierailulle Melbournen Electronic Sound -studioon ja löysi sieltä Moog 55:n, hän vietti aikaansa laitteen kanssa niin kauan, että musiikkia alkoi syntyä. Ja on kiinnostavaa, kuinka minimalistista ja rauhallista musiikkia tuo kunnioitusta herättävä laite synnytti.


AVARUUSROMUA 15.9.2019 - OHJELMAN MUSIIKKI:

JÖRG PIRINGER: peed - osa -(Darkvoice)
JÖRG PIRINGER: el sys (Darkvoice)
JÖRG PIRINGER: mmmma (Darkvoice)
PROPAN: Jupiter (Trending)
PROPAN: Heismusikk (Trending)
PROPAN: Ariel (Trending)
PROPAN: A Beauty (Trending)
MINIM: 6 (Construct)
MINIM: 8 (Construct)
GONZO: Sancho e Pingo (Ruído(s)
GONZO: Degredado(s) (Ruído(s)
GONZO: Santo(s) Laico(s) (Ruído(s)
GONZO: Brilhante Cortejo (Ruído(s)
CARL STONE: Himalaya (with Akaihirume) (Himalaya)
TODD ANDERSON-KUNERT: it Feels Right - osa - (Conjectures)

 • Kadonneet: kukko, kirjat, painolaatat ja Daniel Medelplanin maine

  Medelplanin puuaapinen edisti lukutaitoa 1700-luvulla.

  Suomessa oli 300 vuotta sitten samanlaisia huolia kuin tänäänkin: miten sivistää kansaa ja estää lukutaitoa katoamasta? Siksi on syytä muistaa Pälkäneen puuaapista. Käsi pystyyn kuka tietää Daniel Medelplanin? (s. noin 1657 Turku – k. 18. elokuuta 1737 Pälkäne) Pelkään ettei moni, vaikka syytä olisi. Katoavaista on maine ja kunnia?

 • Avaruusromua: Maailman vaarallisin olento!

  Homo sapiens on biologian historian tappavin laji.

  Noin miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto. Uhan alla olevien lajien määrä on suurempi kuin milloinkaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Noin miljoona eläin- ja kasvilajia, joita ei kohta enää ehkä ole. Eikä se siihen lopu. Lajien kuoleminen sukupuuttoon kiihtyy valtavaa vauhtia. Meillä ihmisillä on kyseenalainen kunnia olla biologian historian tappavin laji. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

  Kilpalaulanta on baskien omaperäisen kulttuurin kulmakivi.

  Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.

 • Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

  Voiko tekoäly kehittää oman koneiden välisen kielen?

  Koneet kuuntelevat meitä. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan? Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Oletko kuullut kielestä nimeltä darkvoice? Kielestä, jota me emme ymmärrä. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri