Hyppää pääsisältöön

Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

Baskimiehet pelaavat korttia baskerit päässä ja huivit kaulassa
Baskimiehet pelaavat korttia baskerit päässä ja huivit kaulassa Kuva: AOP/Robert Fried/Alamy Stock Photo baskit,baskeri,pelikortit

Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.

Baskien
Baskien Kuva: Yle Baskimaa,kartat

Aristoteleen kantapää kysyi emeritusprofessori Timo Riiholta, miten on mahdollista, että Euroopassa on kieli, joka ei ole sukua millekään toiselle kielelle. Riiho kertoo, miten monella tavalla kielitieteilijät ovat yrittäneet sovittaa baskin kieltä eri kieliperheisiin, ja miltä näyttää kielen tulevaisuus.

Baskit sanovat ylpeinä olevansa Euroopan vanhin kansa, jonka tuhansia vuosia vanhalle kulttuurille ei ole vertaa

Baskimaan kuuluisin tuote lienee baskeri, klassinen pyöreä, litteä villamyssy, jossa on keskellä lyhyt napa. Baskit kutsuvat itse päähinettä txapelaksi, mutta useimmissa muissa kielissä asusteen nimi viittaa baskeihin.

Baski päässään baskeri, taustalla Pohjois-Espanjalainen kaupunkinäkymä
Baski päässään baskeri, taustalla Pohjois-Espanjalainen kaupunkinäkymä Kuva: AOP/REX/Siepmann/imageBROKER baskit,baskeri

Ruokakulttuurissa Baskimaa tunnetaan baaritiskillä juoman ohessa tarjoiltavista suupaloista, pintxoteista, jotka muistuttavat espanjalaisia tapaksia. Juomapuolen paikallinen erikoisuus on hapokkaan kupliva txakoli-valkoviini.

Kulttuurin kuluttajille Baskimaa on tunnettu Guggenheimin nykytaidetta esittelevästä museosta Bilbaossa, sekä San Sebastianin filmifestivaaleista. Pamplonassa San Fermínin juhlien aikana vuosisatoja toistunut härkäjuoksujen perinne ylittää kansainvälisen uutiskynnyksen lähes joka vuosi.

Män försöker springa undan tjurarna längs en gata i Pamplona.
Män försöker springa undan tjurarna längs en gata i Pamplona. Kuva: AOP/EPA/Villar Lopez San Fermín,Härkäjuoksu,härkätaistelut,Pamplona

Baskit ovat kovia haastamaan itsensä ja muut, oli kyse sitten kivien kantamisesta, perinteisillä kanooteilla melomisesta tai kirveenkäsittelytaidoista. Edellä mainituissa ja monissa muissakin perinteisissä lajeissa kilpaillaan Euskal Jaijak -festivaaleilla.

Baski seisoo tukin päällä, jota katkaisee kirveellä. Ympärillä katsojia.
Baski seisoo tukin päällä, jota katkaisee kirveellä. Ympärillä katsojia. Kuva: AOP/REX/Patrick Frilet baskit,kirveet

Bertsolari on baskien battle

Tärkeimmät mittelöt tapahtuvat kuitenkin laulaen. Bertsolari on kilpalaulantatraditio, jossa improvisoidaan riimimitassa annettujen aiheiden mukaan.

Kilpalaulanta kuulunee kaikkiin kulttuureihin, kun mennään tarpeeksi kauas historiassa. Ihminen on laulanut jo ennen kuin oppi puhumaan, samoin kilpaillut. Kalevalassa kokenut Väinämöinen laulaa taitavilla säkeillään nuoren Joukahaisen suohon. Nykyajan esimerkki, hip hop -kulttuurista tunnettu battle, eli kilvoittelu rap-improvisaatiolla on selkeästi sukua bertsolarille.

Bertsolari on kova ponnistus aivoille. On keksittävä koskettavaa sanottavaa hetkeä aiemmin annetusta aiheesta, sovitettava se runomitassa perinteiseen säveleen. Oman osuuden on pysyttävä teemassa ja kommentoitava edellä laulettua. Tämä kaikki vaativan yleisön edessä.

Bertsolari näkyy muuallakin kuin vuosittaisissa mestaruuskilpailussa; sen hallitsemisella arjessa ja juhlassa voi viihdyttää muita ja osoittaa nokkeluutensa. Bertsolari yhdistää baskeja ja on tapa jakaa ajatuksia ja arvoja. Kilpailut käydään hyvässä hengessä toinen toistaan kannustaen ja onnistumisista yhdessä riemuiten.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri