Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Pakotettu tunnustus – Yhdysvaltain poliisin kuulustelukeinot vievät syyttömiäkin vankilaan

Yhdysvaltain poliisin karkeilla kuulustelumenetelmilla saadaan epäilty tunnustamaan rikos, jota hän ei ole tehnyt.
Asianajaja Jane Fisher-Byrialsen ja Korey Wise, joka tuomittiin väärin perustein osallisuudesta lenkkeilijän raiskaukseen Central Parkissa vuonna 1989. Syytön mies istui vankilassa 13 vuotta. Yhdysvaltain poliisin karkeilla kuulustelumenetelmilla saadaan epäilty tunnustamaan rikos, jota hän ei ole tehnyt. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: pakotettu tunnustus

TV1 torstaina 12.9.2019 klo 19.00 - 20.00, uusinta sunnuntaina 15.9. klo 11.45, Areenassa

Tunnustaisitko rikoksen, jota et ole tehnyt?

Joka vuosi lukemattomat rikoksista epäillyt, mutta syyttömät amerikkalaiset tunnustavat. Mielen asiantuntijat sanovat, että koulutetut kuulustelijat saavat kenet hyvänsä tunnustamaan – mitä hyvänsä.

Yhdysvalloissa poliisi käyttää kuulusteluissa usein Reidin tekniikkaa, monimutkaista psykologista taktiikkaa. Siinä epäillylle voidaan valehdella poliisin hallussa olevista todisteista, jotta hänet saataisiin tunnustamaan rikos.

Suljettujen ovien takana, tuntikausia kestävissä kuulusteluissa epäilty saadaan monesti tunnustamaan rikoksia, joita he eivät ole tehneet. Monet syyttömistä tuomitaan vuosien, jopa elinkautiseen vankeuteen.

Yhdysvalloissa yli 25 prosenttia kumotuista tuomioista perustuu siihen, että rikoksesta epäilty on tehnyt tunnustuksen pakotettuna ja painostettuna.

Juristi väärien tuomioiden kimpussa

Puolustusasianajaja Jane Fisher-Byrialsen on noussut puolustamaan syyttöminä tuomittuja. Hän on pakotettuihin tunnustuksiin erikoistunut juristi.

Fisher-Byrialsen on päättänyt tehdä kaikkensa, jotta poliisi luopuisi kyseenalaisista kuulustelumenetelmistä. Karkeat keinot johtavat liian usein siihen, että kuulusteltava tekee väärän tunnustuksen ja joutuu syyttömänä vankilaan.

Tanskalainen dokumentti Pakotettu tunnustus (12) kertoo neljästä syyttömänä vankilaan joutuneen tapauksesta, joita asianajaja Jane Fisher-Byrialsen hoitaa.

Miksi syyttömät päätyvät tunnustamaan teon, jota he eivät ole tehneet? Mitä tunnistuksista on seurannut syyttömille, heidän läheisilleen ja koko amerikkalaiselle yhteiskunnalle sekä kansalaisoikeuksille? Kuinka helposti ihminen voi jäädä taitavan kuulustelijan valheiden vietäväksi?

False Confessions. Ohjaus: Katrine Philp. Tuotanto: Good Company Pictures/Danish Film Institute, Tanska, 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.