
TV1 torstaina 12.9.2019 klo 19.00 - 20.00, uusinta sunnuntaina 15.9. klo 11.45, Areenassa
Tunnustaisitko rikoksen, jota et ole tehnyt?
Joka vuosi lukemattomat rikoksista epäillyt, mutta syyttömät amerikkalaiset tunnustavat. Mielen asiantuntijat sanovat, että koulutetut kuulustelijat saavat kenet hyvänsä tunnustamaan – mitä hyvänsä.
Yhdysvalloissa poliisi käyttää kuulusteluissa usein Reidin tekniikkaa, monimutkaista psykologista taktiikkaa. Siinä epäillylle voidaan valehdella poliisin hallussa olevista todisteista, jotta hänet saataisiin tunnustamaan rikos.
Suljettujen ovien takana, tuntikausia kestävissä kuulusteluissa epäilty saadaan monesti tunnustamaan rikoksia, joita he eivät ole tehneet. Monet syyttömistä tuomitaan vuosien, jopa elinkautiseen vankeuteen.
Yhdysvalloissa yli 25 prosenttia kumotuista tuomioista perustuu siihen, että rikoksesta epäilty on tehnyt tunnustuksen pakotettuna ja painostettuna.
Juristi väärien tuomioiden kimpussa
Puolustusasianajaja Jane Fisher-Byrialsen on noussut puolustamaan syyttöminä tuomittuja. Hän on pakotettuihin tunnustuksiin erikoistunut juristi.
Fisher-Byrialsen on päättänyt tehdä kaikkensa, jotta poliisi luopuisi kyseenalaisista kuulustelumenetelmistä. Karkeat keinot johtavat liian usein siihen, että kuulusteltava tekee väärän tunnustuksen ja joutuu syyttömänä vankilaan.
Tanskalainen dokumentti Pakotettu tunnustus (12) kertoo neljästä syyttömänä vankilaan joutuneen tapauksesta, joita asianajaja Jane Fisher-Byrialsen hoitaa.
Miksi syyttömät päätyvät tunnustamaan teon, jota he eivät ole tehneet? Mitä tunnistuksista on seurannut syyttömille, heidän läheisilleen ja koko amerikkalaiselle yhteiskunnalle sekä kansalaisoikeuksille? Kuinka helposti ihminen voi jäädä taitavan kuulustelijan valheiden vietäväksi?
False Confessions. Ohjaus: Katrine Philp. Tuotanto: Good Company Pictures/Danish Film Institute, Tanska, 2018.