Hyppää pääsisältöön

Millainen tietokone lukioon? Ota nämä asiat huomioon

Nainen tietokoneen ääressä.
Milla Iso-Koivisto on auttanut monia saamaan Abitin toimimaan Oulun Lyseon lukion ylläpitoryhmässä. Nainen tietokoneen ääressä. Kuva: Anna Kervinen Abitreenit

Lukioon sopivan tietokoneen hankkiminen edessä? Ylioppilastutkintolautakunta antaa tarkat ohjeet siitä, millainen ylioppilaskokeissa käytettävän koneen pitää olla. Mutta mitä muuta läppärin ostamisessa pitäisi ottaa huomioon? Selvitimme!

Tärkein asia tietokoneen valinnassa on se, että yo-kokeissa käytettävä Abitti-järjestelmä käynnistyy. Abitissa ja ylioppilaskirjoituksissa kannettava käynnistetään Linux-pohjaiseen käyttöjärjestelmään erilliseltä USB-tikulta. Kaikki laitteet eivät ole yhteensopivia Abitin kanssa.

Yleensä yhteensopivuusongelmia on uusimmissa malleissa, joihin ei ole vielä kehitetty tarvittavia Linux-ajureita, mutta ongelmia voi olla myös vanhemmissa koneissa. Monet laitteita myyvät liikkeet testaavat Abitin toimivuuden, mutta se kannattaa testata myös itse ennen ostopäätöstä. Ylioppilastutkintolautakunta ylläpitää listaa malleista, joilla Abitti on käynnistetty onnistuneesti.

Milla Iso-Koivisto on auttanut monia saamaan Abitin toimimaan, sillä hän kuuluu Oulun Lyseon lukion ylläpitoryhmään. Opiskelijoista koostuva ylläpitoryhmä on auttanut muita opiskelijoita tietokoneiden kanssa Oulun Lyseon lukiossa jo 20 vuotta. Kirjoitusten sähköistymisen myötä ryhmä on alkanut auttaa myös Abitin kanssa sekä vetää kurssia, jolla opetetaan perustiedot Linux-käyttöjärjestelmästä ja Abitista. Vastaavia ryhmiä on muutamissa kouluissa ympäri Suomen.

Parhaat ja huonoimmat koneet lukioon?

Parin vuoden kokemuksen perusteella Milla kertoo, että parhaita koneita ovat olleet HP:n ja Lenovon koneet. Niissä on harvoin ongelmia Abitin kanssa ja ne ovat myös melko edullisia, noin 300 euron hintaluokkaa.

– Ehdottomasti huonoimpia lukioläppäreitä ovat olleet MacBookit, Acer Swiftit ja käytetyt yritystietokoneet. Ne ovat toki kevyitä ja sopivat tunnilla käytettäviksi, mutta Abitti ei toimi kunnolla missään kolmesta, Milla kertoo.

MacBookeissa järjestelmä käynnistyy, mutta mutta osassa läppärin kosketuslevy tai kuulokkeet lakkaavat toimimasta. Millan kokemuksen mukaan yritystietokoneissa ja Acer Swifteissä Abitti ei yleensä edes käynnisty. Käytetyt yritystietokoneet ovat siis yrityskäytöstä poistettuja koneita, joita monet liikkeet myyvät kuluttajille. Niitä on kuitenkin ollut Millan koulussa käytössä sen verran vähän, että yleistystä on vaikea tehdä.

Milla kertoo, että harva opiskelija on itse testannut Abitin toimivuuden tietokoneessa ennen ostopäätöstä ja on aika hukassa siinä, millainen koneen pitäisi olla.

– Olisi hyvä, jos koneita myyvillä liikkeillä olisi käytössä Abitti-tikku, jolla voisi yhdessä asiantuntijan kanssa testata yhteensopivuuden liikkeessä.

Kuinka paljon eri liitäntöjä tarvitsee?

Ylioppilastutkintolautakunnan minimivaatimukset erilaisiin liitäntöihin on yksi USB-portti Abitin käynnistämistä varten, mahdollisuus kuulokeliitäntään sekä Ethernet-liitäntä. Enemmän USB-portteja voi tarvita lisälaitteina käytettävien hiiren tai näppäimistön liittämiseen.

MacBookit ovat huonoja lukiokoneita myös siksi, että niissä on yleensä liian vähän USB-portteja. Erilaiset lisävarusteet, kuten adapterit erikseen ostettuina voivat olla kalliita.

– Mielestäni parhaiten lukioon sopii perusläppäri, jossa on 2–3 USB-porttia ja kuulokeliitäntä. Mitä enemmän erikoisvarusteluja koneessa on, sitä todennäköisemmin se toimii huonosti Abitissa, Milla sanoo.

Minkä kokoinen ja kuinka paljon tehoja?

Ylioppilaskokeeseen osallistuvan läppärin näytön maksimikoko on 18 tuumaa, mutta Millan mielestä pienempi on parempi.

– 13–14-tuumainen on hyvä. 15-tuumainen käy jo hieman isoksi ja on vaikeampi kuljettaa.

Koska tietokonetta käytetään lukiossa paljon jokapäiväiseen opiskeluun, on hyvä jos akku kestää koulupäivän ajan eli noin kahdeksan tuntia. Yleensä kouluissa on mahdollisuus ladata konetta tunneilla tai välitunneilla, mutta on mukavampaa, jos laturia ei tarvitse raahata mukana.

Koneen tehokkuus koostuu monesta asiasta, kuten prosessorin tyypistä, keskusmuistin määrästä ja kiintolevystä. Pelkässä opiskelukäytössä tietokoneen tehokkuudella ei kuitenkaan Millan mielestä ole merkitystä.

– Tavallinen opiskelija ei huomaa eroa tehokkaamman tai ei-niin-tehokkaan välillä, jos konetta käyttää vain opiskeluun. Jos haluaa tehdä koneella jotain muutakin kuin opiskella, silloin kannattaa hommata jokin parempi kuin se 300 euroa maksava, Milla toteaa.

Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeet tietokoneesta
Prosessori64-bittinen x86-prosessori.
Keskusmuisti (RAM)4 Gt tai enemmän.
BIOS/UEFIMahdollisuus käynnistää käyttöjärjestelmä USB3-muistilta
NäyttöKoko alle 18 tuumaa ja resoluutio vähintään 1360×768.
AkkuToimiva akku sähkönsyöttöhäiriöiden varalta
VerkkoSuurin lukioista käyttää ylioppilaskokeessa langallista verkkoa, joten tietokoneessa on hyvä olla Ethernet-liitäntä. On hyvä olla myös WLAN-verkkokortti opiskelu- ja kurssikoekäyttöä varten.
ÄäniMahdollisuus liittää kuulokkeet ja mikrofoni joko USB-liitännän tai 3,5 mm:n pistokkeiden avulla.

Abitreenien seuraajat vinkkaavat

Kysyimme kokemuksia tietokoneista seuraajiltamme Instagramissa. Ota myös nämä vinkit huomioon!

Kuvakaappauksia Instagram-viesteistä.
Kuvakaappauksia Instagram-viesteistä. Abitreenit

Lähteet: Ylioppilastutkintolautakunta, Abitti.fi

Kommentit

Artikkelit