Hyppää pääsisältöön

Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

TV-elokuva Laulukokeet on toistaiseksi katsottavissa Areenassa 12.9.2019 alkaen.

Sallin (Kaisa Martinkauppi) koulussa valmistellaan satuoopperaa Hannusta ja Kertusta ja mukaan pääsevät oppilaat valitaan laulukokeella. Salli haluaa mukaan oopperaan. Hän on innokas ja hyvä laulaja ja kokenut esiintyjä. Ongelmana onkin laulu, jonka Salli aikoo esittää. Miten kirkkokuorossa vaikuttava musiikinopettaja suhtautuu vasemmistolaisen kirkkoon kuulumattoman tytön laulamaan poliittiiseen rauhanlauluun?

Laulukokeet on ennen kaikkea elokuva ennakkoluuloista ja niiden voittamisesta. Luokassa keskustellaan ennakkoluuloista, mitä ne ovat ja miten ne vaikuttavat ihmisiin, ja siitä, miten niistä voi päästä eroon. Ennakkoluuloja herättävät oudot ruoat, vaatteet ja aatteet. Onko Jehovan todistaja hullu, voiko sellaisen kanssa leikkiä? Entä voiko uskova leikkiä ateistin kanssa, kun perhe on vielä poliittinen?

Vaikka Laulukokeet on valmistunut vuonna 1975, on se teemoiltaan ehkä ajankohtaisempi kuin valmistumisaikanaan. Vaikka suvaitsevaisuus on monilla aloilla yhteiskunnassa lisääntynyt, niin toisaalta vihapuhe ja monet ennakkoluulot elävät edelleen, tai taas, vahvoina.

Erilaisuuden hyväksyminen onkin yli sata tv-elokuvaa ohjanneen Raili Ruston monien elokuvien perusteema. Vuonna 1975 valmistuneen Laulukokeet on kirjoittanut Rauha S. Virtanen ja sen pääosissa nähdään Kaisa Martinkauppi ja Susanna Oravisto ja muissa rooleissa Oiva Lohtander isänä, Eira Soriola äitina sekä Anja Pohjola, Vesa Mäkelä ja Liisamaija Laaksonen opettajina. Avustajina nähdään Pitäjänmäen kansakoulun oppilaita.


Vuonna 1989 valmistunut henkilökuva ohjaaja Raili Rustosta.

Keskustele
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto