Hyppää pääsisältöön

Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

TV-elokuva Laulukokeet on toistaiseksi katsottavissa Areenassa 12.9.2019 alkaen.

Sallin (Kaisa Martinkauppi) koulussa valmistellaan satuoopperaa Hannusta ja Kertusta ja mukaan pääsevät oppilaat valitaan laulukokeella. Salli haluaa mukaan oopperaan. Hän on innokas ja hyvä laulaja ja kokenut esiintyjä. Ongelmana onkin laulu, jonka Salli aikoo esittää. Miten kirkkokuorossa vaikuttava musiikinopettaja suhtautuu vasemmistolaisen kirkkoon kuulumattoman tytön laulamaan poliittiiseen rauhanlauluun?

Laulukokeet on ennen kaikkea elokuva ennakkoluuloista ja niiden voittamisesta. Luokassa keskustellaan ennakkoluuloista, mitä ne ovat ja miten ne vaikuttavat ihmisiin, ja siitä, miten niistä voi päästä eroon. Ennakkoluuloja herättävät oudot ruoat, vaatteet ja aatteet. Onko Jehovan todistaja hullu, voiko sellaisen kanssa leikkiä? Entä voiko uskova leikkiä ateistin kanssa, kun perhe on vielä poliittinen?

Vaikka Laulukokeet on valmistunut vuonna 1975, on se teemoiltaan ehkä ajankohtaisempi kuin valmistumisaikanaan. Vaikka suvaitsevaisuus on monilla aloilla yhteiskunnassa lisääntynyt, niin toisaalta vihapuhe ja monet ennakkoluulot elävät edelleen, tai taas, vahvoina.

Erilaisuuden hyväksyminen onkin yli sata tv-elokuvaa ohjanneen Raili Ruston monien elokuvien perusteema. Vuonna 1975 valmistuneen Laulukokeet on kirjoittanut Rauha S. Virtanen ja sen pääosissa nähdään Kaisa Martinkauppi ja Susanna Oravisto ja muissa rooleissa Oiva Lohtander isänä, Eira Soriola äitina sekä Anja Pohjola, Vesa Mäkelä ja Liisamaija Laaksonen opettajina. Avustajina nähdään Pitäjänmäen kansakoulun oppilaita.


Vuonna 1989 valmistunut henkilökuva ohjaaja Raili Rustosta.

Keskustele
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto