Hyppää pääsisältöön

Maalaa kaappiin kelim-kuvio

Kauniit vanhat tummasta puusta tehdyt kalusteet ovat kunnioitusta herättäviä. Saako sellaisia kalusteita muokata omien tarpeidensa mukaan? Minun vastaukseni on ”kyllä”.

Kunhan kalusteet ovat omiasi eivätkä suvun yhteistä perintöä, on oikeus muokata kalusteita niin, että ne sopivat sinulle ja sinun kotiisi. Ja ainahan voi myös aloittaa varovasti… kaapin sisäpuolelta.

Jos on suoralinjainen kaappi, ovia voi hyvin käyttää maalauskankaina. Minun kaappini korkeat, kapeat ovet sopivat siihen täydellisesti.

Tarvikkeet sopivan kalusteen lisäksi:

  • hiekkapaperi
  • valkoinen pohjamaali
  • akryylimaaleja
  • siveltimiä
  • lyijykynä
  • viivain
  • kartonkia

Malli on otettu kelim-matoista

Itämaiset sileäpintaiset kelim-matot ovat hyvin suosittuja, ja niitä tehdään enimmäkseen Turkissa ja Iranissa.

Kelim on persiaa ja tarkoittaa karkeakuteista peitettä. Tyypillisesti tällaisissa matoissa on ollut porrasmaisia vinokuvioita, jotka sopivat täydellisesti vinoneliön muotoon.

Etsi innoitusta kuvista, joissa on erilaisia kelim-kuvioita. Erilaisia kauniita muunnelmia on valtava määrä.

Ryhdy töihin tekemällä suunnitelma

Ennen kuin käyt oven kimppuun, suunnittele mallisi ja piirrä se mielellään luonnolliseen kokoon. Silloin saat oikeat mittasuhteet ja huomaat heti, toimiiko jokin kohta vai ei.

Aloitin mittaamalla oven reunoihin lyhyen sivun ja pitkän sivun keskikohdat. Näin sain neljä pistettä, jotka muodostavat ensimmäisen ja suurimman vinoneliön, itse kehyksen. Muoto riippuu tietenkin oven koosta ja mittasuhteista.

Sitten piirsin koko ajan pienempiä vinoneliöitä, jotka olivat paitsi osa mallia myös ”tuki” porrasmaisille kuvionosille.

Pohjatyöt kannattavat

Kun luonnos on valmis, on aika irrottaa ovet kaapista ja ehkä hioa ne hiekkapaperilla. Pyyhi hiontapöly pois. Ovet kaipaavat mahdollisesti pohjamaalia. Arvioi, mikä oman kalusteesi tarve on.

Kopioi luonnosmalli molempiin kaapinoviin.

Blommor i förgrunden och händer som målar i bakgrunden
Blommor i förgrunden och händer som målar i bakgrunden Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,taide,maalaustaide

Valitse väriasteikkosi

Monissa kelim-malleissa on monia hienoja värisävyjä, usein aika maanläheisiä sävyjä. Valitsin vähän voimakkaammat roosan, okran, sinisen ja turkoosin sävyt.

Aloita maalaaminen mallin keskiosista ja siirry ulospäin. Maalaa ovia rinnakkain niin, että seuraat mallia asteittain molemmissa ovissa.

Kaappimaalaus
Kaappimaalaus Kuva: Yle/Monica Storm Strömsö,taiteilijat,taide,maalaustaide,verhoilu

Lisää ohjelmasta