Hyppää pääsisältöön

Alexandran uuden vuokra-asunnon "jäätävä helvetti": lattialla tiskiallas ja homeinen keittiötaso – valtiolla kiinni kymmenien miljoonien takauslainat kriisiyhtiö Siscossa

MOT:n haastattelema Alexandra
Alexandra muutti toissa talvena vuokralle idylliseltä näyttävään puutaloon, mutta sisällä vallitsi sekasotku. Sisco-konsernin rakentamissa asunnoissa on ollut vakavia puutteita rakentamisen laadussa. MOT:n haastattelema Alexandra MOT,jouni munukka

Sotku rakennusyhtiö Siscon ympärillä saattaa kaatua osin kansalaisten maksettavaksi. Puurakentajan tytäryhtiöillä on kymmenien miljoonien edestä valtion takaamia lainoja. Sekä Siscon uudella omistajalla että toimitusjohtajalla on rikostaustaa.

Parikymppinen Alexandra oli muuttamassa pois vanhempiensa luota toissa talvena. Nuorta naista odotti hyppy omaan elämään hienon näköisessä ja juuri valmistuneessa puutalossa Sipoossa. Asunnon piti olla muuttovalmis.

Kun Alexandra avasi ensimmäistä kertaa vuokra-asuntonsa oven, keskellä lattiaa lojui tiskiallas ja keittiötaso, jota täplitti home.

Kaapistot eivät olleet paikoillaan, vaan nekin lojuivat lattialla. Keittiömoduulin takana olevasta letkusta valui koko ajan vettä.

– Olin muutamassa ensimmäiseen omaan kotiini ja niin innoissani tuomassa tavaroita. Sitten alkoi aivan jäätävä helvetti. Että mitä täällä oikein tapahtuu? Miten asiakkaalle voi antaa avaimet sellaiseen asuntoon, vuokralainen kysyy.

Valtiolla on kymmenien miljoonien takauslainat kiinni yhtiössä, jonka tilanne on lievästi sanottuna hämärä.

Alexandra kieltäytyi ottamasta asuntoa vastaan ja lopulta hänelle vuokrattiin toinen asunto. Ongelmat eivät kuitenkaan loppuneet tähän. Alexandra ei halua esiintyä jutussa koko nimellään.

Kuvia Alexandran asunnosta: homeisia ja kosteusvaurion kärsineitä elementtejä.
Alexandran ”muuttovalmiin” vuokra-asunnon lattialla lojui kosteusvaurioitunut keittiön työtaso ja ovet olivat vinksallaan. Kuvia Alexandran asunnosta: homeisia ja kosteusvaurion kärsineitä elementtejä. Kuva: Alexandran kuvaamaa materiaalia ja Janne Järvinen / Yle MOT,rakennusvirheet,Sisco

Ongelmayhtiöllä miljoonalainat valtiolta

Kyseisen vuokratalokohteen rakennuttaja ja omistaja on Sisco Vuokra-asunnot Oy. MOT julkaisi elokuun puolivälissä laajan artikkelin Sisco-konsernin vakavista ongelmista. Konsernin yhtiöistä on käynnissä neljä poliisitutkintaa ja omistusasujat pelkäävät, että tekemättömät korjaustyöt jäävät heidän kontolleen.

Voi olla, että Siscon sotkujen maksumieheksi joutuu asukkaiden lisäksi Suomen valtio: Myös Siscon rakentamista vuokra-asunnoista on paljastunut vakavia ongelmia. Vuokra-asuntoja rakennuttaneilla Siscon tytäryhtiöillä on kymmenien miljoonien edestä valtion takaamia lainoja.

Olin muutamassa ensimmäiseen omaan kotiini ja niin innoissani tuomassa tavaroita. Sitten alkoi aivan jäätävä helvetti.― Alexandra

Lainat on hyväksynyt Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA. Se on rahoittanut yhteensä 402:n uuden vuokra-asunnon rakentamista Sipoossa, Porvoossa, Nurmijärvellä ja Uudessakaupungissa.

Sisco Asunnot Oy:lle, Sisco Vuokra-asunnot Oy:lle ja Sisco Vuokrakiinteistöt Oy:lle on hyväksytty yhteensä 54,4 miljoonan euron edestä korkotuki- ja takauslainoja.

Tästä on kyse

  • MOT paljasti elokuussa julkaistussa selvityksessä Sisco-konsernin laajat ongelmat
  • Useissa kohteissa vakavia puutteita rakentamisen laadussa ja takuukorjaustöitä tekemättä
  • Entiset työntekijät kertovat tahallisista laiminlyönneistä ja maksamattomista palkoista
  • Rakennusvalvojat ovat kokeneet painostusta
  • Poliisilla käynnissä neljä rikostutkintaa
  • Emoyhtiö Sisco Oyj on konkurssiuhan alla

Osa kohteista on vaihtanut omistajaa, mutta valtiolla on yhä noin 33,5 miljoonan euron edestä takausvastuuta jäljellä. Lisäksi yhteen kohteeseen myönnettiin 280 000 euron käynnistysavustus vuonna 2017.

Siscon rakentamiin vapaarahotteisiin omistusasuntoihin ei ole myönnetty Ara-lainoja.

Lue tästä MOT:n aiempi selvitys: "Ei kiinnosta v*ttuakaan missä käytte suihkussa" – Satu ja Tuomo ovat pulassa poliisinkin tutkiman rakennusfirman takia ja heillä voi olla jopa satoja kohtalotovereita

Tappiot korvattaisiin suomalaisten yhteisistä varoista

Kymmenien miljoonien eurojen kysymys on nyt se, mitä tapahtuu, jos Sisco ei suoriudu veloistaan.

Valtion takaamissa lainoissa ovat vakuutena Siscon rakentamat asunnot. Vakavassa tilanteessa kohteet voidaan realisoida eli ne myytäisiin ja summalla maksettaisiin pois lainoja.

Useissa Siscon kohteissa on paljastunut vakavia ongelmia rakentamisen laadussa, mikä voi vaikuttaa asuntojen myyntiarvoon.

– Jos kävisi niin huonosti, että myyntihinta on pienempi kuin jäljellä oleva laina, niin valtiolla olisi takaajana velvollisuus korvata pankille, Aran valvontapäällikkö Sami Turunen sanoo.

Tappiot korvattaisiin Valtion asuntorahastosta, johon on kertynyt omaisuutta muun muassa vanhojen aravalainojen lyhennyksistä ja koroista. Asuntorahastossa oleva varallisuus on kansalaisten yhteistä omaisuutta.

Alexandran kuvaamia yksityiskohtia asunnosta: kaapistot eivät ole paikoillaan, lattian keskellä on lavuaari, sarana on ruosteessa.
Vuokralaiselle tuli ikävänä yllätyksenä se, missä kunnossa hänen asuntonsa todellisuudessa oli. Alexandran kuvaamia yksityiskohtia asunnosta: kaapistot eivät ole paikoillaan, lattian keskellä on lavuaari, sarana on ruosteessa. Kuva: Alexandran kuvaamaa materiaalia MOT,jouni munukka

Aran tarkastus käynnissä – tutkintapyyntökin tehty

Sisco Vuokra-asunnot Oy on ollut vuodesta 2015 asti Aran nimeämä yleishyödyllinen yhteisö. Ja on edelleen.

Yleishyödyllisen yhteisön ”toiminnan tavoitteena on oltava asukkaiden hyvät ja turvalliset asuinolot sekä kohtuulliset kustannukset”, lukee Aran sivuilla. Vaatimuksia on useita muitakin.

Sisco Vuokra-asunnot Oy:n toiminta on alkanut epäilyttää Araa, ja se on käynnistänyt yhtiöstä tarkastuksen.

– Tarkastuksen lähtökohtana on selvittää se, täyttääkö toiminta yleishyödyllisyyden edellytykset, Aran valvontapäällikkö Sami Turunen sanoo.

Ara on myös tehnyt Sisco-konsernin yhtiöistä tutkintapyynnön poliisille elokuussa. Sisco Vuokra-asunnot Oy on ainakin aiemmin ollut sataprosenttisesti emoyhtiö Sisco Oyj:n omistuksessa.

Aralla on käynnissä tarkastus myös jo konkurssiin menneestä Sisco Asunnot Oy:sta ja Sisco Vuokrakiinteistöt Oy:sta eli nykyisestä Pt Vuokrakiinteistöt Oy:sta. Näiden osalta tarkastus koskee lainojen käyttöä ja muuta ARA-lainsäädännön noudattamista.

Uudella toimitusjohtajalla ja omistajalla rikostaustaa

Sisco Vuokra-asunnot Oy:n lähihistoria on vauhdikas. Viime kesäkuussa yhtiö muutti nimensä ZN Vuokra-asunnot Oy:ksi. MOT:n näkemän kirjeen mukaan vuokralaisten asioita ”hoitavan operaattorin” nimi on Renteks Oy.

Kaupparekisterissä kummankin firman hallituksen ainoaksi jäseneksi on merkitty sama virolaisnainen. Hänen roolinsa kummassakin yhtiössä on hallituksen varajäsen. Naisesta ei löydy juuri mitään muita tietoja kuin se, että hänet on nimetty hallituksen varajäseneksi myös useissa Siscon rakentamien kohteiden taloyhtiöiden hallituksissa.

Ara hoitaa selvitystyötä emoyhtiö Sisco Oyj:n kautta. Siscon omistaa nyt yhtiönsä Kulosaari Holding Limitedin kautta Kim Alapekkala -niminen mies.

Hänellä on talousrikoshistoriaa. Alapekkala on saanut muun muassa yli kolmen ja puolen vuoden ehdottoman tuomion vuonna 2012. Rikoskokonaisuudessa Alapekkala syyllistyi muun muassa kymmeneen törkeään petokseen, kolmeen törkeään kirjanpitorikokseen ja kahteen törkeään kavallukseen. Alapekkalan liiketoimintakielto päättyi viime joulukuussa.

Siscon nykyisellä toimitusjohtajalla Kari Järveläisellä puolestaan on lukuisia ehdollisia tuomioita muun muassa petoksista ja huumausainerikoksista.

Järveläinen ja Alapekkala eivät halunneet vastata Siscoon liittyviin kysymyksiin puhelinhaastattelussa, vaan he pyysivät lähettämään sähköpostia. Kumpikaan ei vastannut MOT:n lähettämiin kysymyksiin. Renteks Oy:n hallintonumerosta ei vastannut useista yrityksistä huolimatta kukaan.

Alexandra tiskaa
Asukkaiden vuokrat voivat kallistua, jos Siscon rakentamia vuokrakohteita joudutaan myymään. Alexandra tiskaa Kuva: Janne Järvinen / Yle MOT,jouni munukka

Ara ei tiedä, kenelle Siscon kohteiden vuokrarahat menevät

Ara ei halua kommentoida sitä, oliko se tietoinen Siscon uusien vastuuhenkilöiden rikostaustasta.

Pitääkö Ara todennäköisenä, että Sisco tulee maksamaan lainansa, valvontapäällikkö Sami Turunen?

– Siitä me lähdetään, että lainat tulevat maksetuiksi.

Uskotteko, että kyse on rehellisestä liiketoiminnasta?

– Jaa-a, eikös me olla tehty tutkintapyyntö poliisille, johtaja Jarmo Lindén kommentoi.

Selvää ei tällä hetkellä ole edes se, mille taholle vuokralaisten maksamat vuokrarahat tarkalleen ottaen menevät. Aran valvontapäällikkö Turunen sanoo olevansa huolissaan tilanteesta.

Se, kuinka laajaa rakentamisen laadun ongelmat ovat Siscon vuokrakohteissa, ei ole selvää todennäköisesti kenellekään.

– Fakta on se, että ongelmaa on Ara-kannassakin, valvontapäällikkö Turunen sanoo.

Siitä me lähdetään, että lainat tulevat maksetuiksi.― Valvontapäällikkö Sami Turunen

Ara ei kerro, tarkistetaanko toimijoiden taustat

Aran tehtävä on valvoa valtion tuella lainoitettujen asuintalojen omistajien toimintaa. Sisco-sotku herättää kysymyksen siitä, onko Ara onnistunut tehtävässään lainoja hyväksyttäessä ja sen jälkeisessä valvonnassa.

Aralla on valvottavana 600 yleishyödyllistä yhteisöä ja sen lisäksi noin tuhat kuntataustaista yhteisöä.

– Valvonnassa on töissä 11 ihmistä. Mutta osa tekee muitakin tehtäviä, jolloin meidän valvonta on kyllä aika...suht pienet resurssit, Turunen sanoo.

Alexandran kylpyhuone ja pilalle mennyt vaate
Lämpöpaneelista vuotanut vesi pilasi kasan Alexandran vaatteita. Remonttimiehiä on tullut ja mennyt, eivätkä he ole aina ilmoittaneet aikatauluistaan. Alexandran kylpyhuone ja pilalle mennyt vaate Kuva: Alexandran kuvaamaa materiaalia MOT,jouni munukka

Aran edustajat ovat sitä mieltä, että Siscon tapauksessa ongelmat ovat kumuloituneet lyhyessä ajassa, ja keskus on ollut nopeasti liikkeellä selvitystyön aloittamisessa. Kaikkia Siscon ehdottamia hankkeita ei ole Aran mukaan hyväksytty.

Valtiolla on nyt kuitenkin kymmenien miljoonien takauslainat kiinni yhtiössä, jonka tilanne on lievästi sanottuna hämärä.

Onko tapaus Sisco Aralle opin paikka?

– Totta kai valvonta olisi voinut olla ennakoivampaa ja haluamme oppia tästä lisää. Mutta olemme käyneet läpi rahoitusprosessin ja tekisimme edelleen samat johtopäätökset. Ne asiakirjat, joita meillä on ollut käytettävissä, ovat olleet kunnossa.

Aran edustajilta ei saa suoraa vastausta siihen, tarkistetaanko rahoitusta myönnettäessä yhteisöjen tai yhtiöiden johdon rikostaustat.

Toinenkaan asunto ei ollut asuttavassa kunnossa

Ensimmäisestä Siscon vuokra-asunnosta kieltäytynyt Alexandra sai lopulta toisen asunnon. Uudenkin asunnon piti olla muuttovalmis, mutta totuus oli toinen.

Kun Alexandra toi tavaroitaan asuntoon, istui keittiössä kaksi työmiestä juomassa kahvia.

– Työmiehet ihmettelivät, että mitä teen asunnossa, joka on kesken. He sanoivat, että vettä on valutettava hanasta koko ajan, jotta putket eivät jäädy.

Selvää ei ole edes se, mille taholle vuokrarahat tarkalleen ottaen menevät.

Alexandra sanoo siivonneensa uuden asuntonsa lopulta itse, mutta viikon päästä tuli taas lähtö.

– Sain viestin, että asuntoja ei ollut lopputarkastettu. Kaikki tavarani raijattiin pois talosta ja jouduin etsimään itselleni paikan, jossa asua.

Kuukausia kestäneen muuttorumban jälkeen hän pystyy nyt majoittumaan kyseisessä asunnossa. Erilaisia vikoja on kuitenkin piisannut: Suurin osa asunnon pistorasioista ei toimi, joidenkin kaappien ovet raapivat seinää, pesukoneen luukkua on vaikeaa saada kiinni, vessan ovi oli asennettu vinoon, peilikaapin rakenteet ovat paisuneet kosteudesta ja niin edelleen.

Työmiehiä on ravannut asunnossa usein, eivätkä he aina ilmoittaneet tulostaan etukäteen.

– Kerran, kun tulin kotiin, niin remonttimiehet olivat olleet hommissa ja huomasin, että kylpyhuoneen katosta roikkuu lämpöpaneeli. Sen alla oli kasa vaatteitani, jotka olivat menneet pilalle.

Asunnossa on Alexandran mukaan talvisin hyvin kylmä. Useissa Siscon rakentamissa kohteissa on ollut pahoja ongelmia lämmitysjärjestelmän kanssa.

Kuva Alexandran kodista ja sitaatti: "Kaikki tavarani raijattiin pois talosta ja jouduin etsimään itselleni paikan, jossa asua."
Kuva Alexandran kodista ja sitaatti: "Kaikki tavarani raijattiin pois talosta ja jouduin etsimään itselleni paikan, jossa asua." Kuva: Janne Järvinen / Yle MOT,jouni munukka

Vuokralaisten kohtalo epäselvä

Jos ZN Vuokra-asunnot Oy on rikkonut Aran sääntöjä, voidaan sen asema yleishyödyllisenä yhteisönä lopettaa. Näin tapahtui Nuorisosäätiö-tapauksessa, josta MOT on uutisoinut laajasti.

Nuorisosäätiön kohdalla peruuttamispäätös ei kuitenkaan ole lainvoimainen, vaan se on Aran mukaan käsiteltävänä Helsingin hallinto-oikeudessa.

Pahimmassa tapauksessa Sisco-kaaos voi kaatua myös vuokralaisten niskaan.

Esimerkiksi konkurssitilanteessa ZN Vuokra-asuntojen vuokrakohteita voidaan joutua vapauttamaan yleishyödyllisyysperiaatteen rajoituksista ja myymään. Uusi omistaja voi korottaa vuokria roimastikin.

Sisco aloittamassa uuden rakennushankkeen

Siscon kohtaloa ratkotaan tällä hetkellä Helsingin käräjäoikeudessa. Itä-Uudenmaan osuuspankki on hakenut emoyhtiö Sisco Oyj:tä konkurssiin, mutta Sisco on puolestaan hakenut pääsyä velkasaneeraukseen.

Saneeraushakemuksesta selviää muun muassa se, että Siscon on tarkoitus aloittaa lokakuussa uusi asuntohanke, joka käsittää 35 huoneistoa. Elokuussa jätetyn velkasaneeraushakemuksen allekirjoittaja on toimitusjohtaja Kari Järveläinen.

Rakennuslehden mukaan Siscon velkasaneeraushakemus käsitellään ennen konkurssihakemusta.

Jos sinulla on kiinnostavaa kerrottavaa ZN Vuokra-Asunnoista, Renteksistä tai Siscosta, voit lähettää viestiä osoitteeseen jouni.munukka@yle.fi

Rakentaminen

Kommentit