Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Oravat lähikuvassa – kosmopoliitti pörröhäntä on sopeutumisen mestari

Oravat ovat yksi maailman tunnetuimmista nisäkkäistä.
Vikkelä orava on tuttu näky Euroopan metsissä. Oravat ovat yksi maailman tunnetuimmista nisäkkäistä. Yle TV1,Avara luonto: Oravat lähikuvassa

TV1 lauantaina 14.9.2019 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaina 15.9. klo 7.10, Areenassa

Metsässä samoillessa puista kuuluu rapinaa ja esiin putkahtaa orava! Metsä onkin oravan alkuperäinen koti.

Orava on sopeutunut elämään myös kaupungeissa, ja pieni nisäkäs liittyy mielellään seuraan puistoissa makupalojen toivossa. Orava hämmästyttää akrobaattisilla tempuillaan ja viihdyttää monien animaatiosarjojen hahmona.

Oravat ovat yksi maailman tunnetuimmista nisäkkäistä. Ne ovat valloittaneet lähes koko maapallon. Lajeja on liki 280. Vain Australia ja Etelämanner ovat jääneet ilman näitä jyrsijöitä.

Erot lajien välillä ovat yhtä suuret kuin niiden esiintymisalueet.

Oravat ovat yksi maailman tunnetuimmista nisäkkäistä.
Erikoinen intianjättiorava elää Lounais-Intian ikivihreässä metsässä. Oravat ovat yksi maailman tunnetuimmista nisäkkäistä. Kuva: Yle TV1,Avara luonto: Oravat lähikuvassa

Suloisen ulkokuoren alla lymyilee uskomattoman sopeutuva eläin. Pörröhännät pärjäävät paitsi puissa, ne selviävät myös ilmassa, vedessä ja maan alla – eikä kylmyys tai kuumuus ole niille ongelma. Oravilla on myös suuri perhe!

Avaran luonnon dokumentti Oravat lähikuvassa selvittää, mistä oravien menestystarina juontaa juurensa. Mikä tekee oravista, maailman tarkkailluimmista nisäkkäistä, niin erikoisia?

Ohjelma tutustuu oravalajeihin ja niiden kiehtovaan elämään eri puolilla maapalloa. Luontodokumentissa tavataan muun muassa lentävä kanadanliito-orava, juovamaaorava, lähes apinan kokoinen intianjättiorava ja kaktuksen piikkejä uhmaava yumanorava.

Going Nuts – Tales from the Squirrel World. Tuotanto: Altayfilm, Saksa, 2019. Lukijana on Valtteri Tuominen.

Keskustele