Hyppää pääsisältöön

Historia: Harlemin sotasankarit – afroamerikkalaiset nuoret taistelivat tasa-arvon ja vapauden puolesta

Vuonna 1917 pelkästään afroamerikkalaisista sotilaista koostuva rykmentti liittyi taisteluihin Ranskan johdolla.
Harlemin nuoret miehet taistelivat ensimmäisessä maailmansodassa vapauden ja tasa-arvon puolesta. Vuonna 1917 pelkästään afroamerikkalaisista sotilaista koostuva rykmentti liittyi taisteluihin Ranskan johdolla. Yle TV1,Historia: Harlemin sotasankarit

TV1 maanantaina 22.6.2020 klo 19.00 - 19.55, Areenassa

Vuonna 1917 pelkästään afroamerikkalaisista sotilaista koostunut rykmentti liittyi taisteluihin Ranskan johdolla. Nuoret, mustat miehet taistelivat ensimmäisessä maailmansodassa vapauden ja demokratian puolesta, sekä rotusortoa vastaan. He toivoivat, että maailma muuttuisi oikeudenmukaisemmaksi – myös heidän kotimaassaan Yhdysvalloissa.

Monille miehistä Ranska edusti jotakin suurempaa kuin mitä he olivat aikaisemmin kokeneet. Ranskassa eli ajatus vapaudesta, veljeydestä ja tasa-arvosta.

Yhdysvaltain tilanne oli sen sijaan ongelmallinen. Se ilmoitti taistelevansa maailmansodassa demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta. Samaan aikaan maassa oli vallalla syvä rasismi. Mustia syrjittiin ja heitä pidettiin toisen luokan kansalaisina.

Sotilaat lähtivät Eurooppaan, he vaaransivat henkensä, ansioituivat ja palasivat. Mutta mikään ei muuttunut, asiat jopa huononivat monella tapaa.

Dokumentti Harlemin sotasankarit kertoo Yhdysvaltain unohtamista sotasankareista. Henry Johnson ja James Reese Europe olivat nuoria miehiä, jotka taistelivat maailmansodassa rodullisen tasa-arvon puolesta. Tasa-arvosta, jollaisesta ei heidän kotimaassaan voinut edes uneksia.

Johnson oli ensimmäinen amerikkalainen, joka sai urheudestaan ansiomitalin Ranskassa.

La grande guerre des Harlem Hellfighters. Harlem Hellfighters. Ohjaus: François Reinhardt. Tuotanto: What's Up Productions, Ranska, 2017. Lukijana on Petri Hanttu. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.