Hyppää pääsisältöön

Kuinka George Harrison piirsi nimensä elokuvahistoriaan – Monty Python ja HandMade Films

Hahmoja HandMade Filmsin elokuvista: Withnail (Richard E. Grant, Withnail and I), Simone (Cathy Tyson, Mona Lisa), Brian (Graham Chapman, Brianin elämä)
Withnail (Richard E. Grant, Withnail and I), Simone (Cathy Tyson, Mona Lisa), Brian (Graham Chapman, Brianin elämä) Hahmoja HandMade Filmsin elokuvista: Withnail (Richard E. Grant, Withnail and I), Simone (Cathy Tyson, Mona Lisa), Brian (Graham Chapman, Brianin elämä) HandMade Films,teeman elokuvat

Teema juhlii kahta brittiläisen elokuvan tekijää: 50 vuotta sitten syntynyttä Monty Pythonia sekä tuotantoyhtiö HandMade Filmsiä, joka perustettiin George Harrisonin rahoilla Pythonia pelastamaan ja joka tuotti joukon omaperäisiä merkkiteoksia.

Kino Klassikon syksyn vahvan brittiputken käynnistää 50 vuotta täyttävä komediaryhmä Monty Python. Teema esittää torstaina 19.9 ryhmän ensimmäisen pitkän elokuvan Monty Pythonin hullu maailma (Monty Python and the Holy Grail, 1974), joka on ilkikurinen ja nerokas parodia kuningas Arthurin legendoista ja ritarielokuvista. Viikkoa myöhemmin 26.9 Kino Klassikko tarjoaa myös ryhmän riemastuttavan ”konserttielokuvan” Monty Python Hollywoodissa (Monty Python Live at the Hollywood Bowl, 1982), eräänlaisen ”best of”-kokoelman heidän parhaista tv-sketseistään.

Graham Chapman on kuningas Arthur ja Terry Jones on Sir Bedevere elokuvassa Monty Pythonin hullu maailma, taustalla Sir Galahad (Michael Palin) ja Sir Robin (Eric Idle)
Monty Pythonin hullu maailma Graham Chapman on kuningas Arthur ja Terry Jones on Sir Bedevere elokuvassa Monty Pythonin hullu maailma, taustalla Sir Galahad (Michael Palin) ja Sir Robin (Eric Idle) Monty Pythonin hullu maailma,teeman elokuvat

Näiden elokuvien lomassa nähdään Teemalauantaissa 21.9 myös ryhmän mestariteos Brianin elämä (Life of Brian, 1979), komedia miehestä, joka syntyy Juudeassa samaan aikaan kuin Jeesus. Mutta koska Pythonien oma tarina on kerrottu ja nähty jo monta kertaa, esitetään teemaillan dokumenttina jotain ihan muuta, tarina siitä kuinka Brianin elämä sai ex-Beatle George Harrisonin ryhtymään melkeinpä päähänpistosta elokuvatuottajaksi, eikä vain tuottajaksi, vaan kokonaisen elokuvayhtiön omistajaksi.

Reilun kymmenen vuoden ajan Harrisonin perustama HandMade Films teki elokuviaan ja sitten kuoli melkein yhtä sattumanvaraisesti kuin oli syntynyt. Sen suojissa syntyi yhtä lailla mestariteoksia kuin jo autuaasti unohdettuja floppeja, ja kaiken kaikkiaan se piristi melkoisesti aikakauden brittielokuvaa. Terry Gilliam, Neil Jordan, Michael Palin tai Bob Hoskins eivät kukaan aloittaneet elokuvantekoa HandMaden parissa mutta he kaikki saivat sieltä valtavasti vauhtia uralleen.

Teemalauantain sopivasti elokuvan mittainen dokumentti HandMade Films – satunnainen studio kertoo runsain näyttein sekä uusin ja vanhoin haastatteluin tämän ainutlaatuisen studion ja sen elokuvien tarinan. Ääneen pääsevät suunnilleen kaikki mukana olleet, ja koska he kaikki ovat mukavia, fiksuja ja hauskoja miehiä, sellainen on dokumenttikin.

Kun HandMade perustettiin, perinteikäs brittielokuva oli aallonpohjassaan. Elokuvia tehtiin vain kourallinen aikaisempiin vuosikymmeniin verrattuna ja niitä katsottiin niukasti – keskiverto britti kävi vuodessa puoli kertaa elokuvateatterissa. Ainoat jäljellä olevat isot studiot – Rank ja EMI – yrittivät pärjätä tekemällä yllätyksettömiä, tylsiä ja turvallisia elokuvia.

Brian (Graham Chapman) ja muut tuomitut riippuvat ristillä elokuvassa Brianin elämä, sadanpäämies (John Cleese) valvoo
Brianin elämä Brian (Graham Chapman) ja muut tuomitut riippuvat ristillä elokuvassa Brianin elämä, sadanpäämies (John Cleese) valvoo Kuva: Python Pictures Brianin elämä,Teemalauantai,teeman elokuvat

Niinpä kun EMI:n toimitusjohtaja Sir Bernard Delfont sattui lukemaan Brianin elämän käsikirjoituksen, hän järkyttyi sydänjuuriaan myöten. Hänen nähdäkseen EMI oli rahoittamassa ”iljettävää jumalanpilkkaa” ja perui rahoituksen juuri kun Pythonit olivat lähdössä Tunisiaan kuvaamaan Briania. Eric Idle onneksi rutisi tilanteesta hyvälle ystävälleen ja Python-fanille George Harrisonille, joka tuumaili, että hän voisi varmaan hankkia ne rahat. Harrisonin manageri Denis O’Brien neuvoi, että paras tapa tähän oli ryhtyä elokuvan tuottajaksi, mutta silti George joutui asettamaan talonsa ja toimistonsa pankkilainan pantiksi – seikka, jonka Pythonit saivat selville vasta myöhemmin.

Brianin elämästä loukkaantuivat lähes kaikki uskontokunna, vaikka Pythonit huolellisesti eivät koskaan pilkkaa itse Kristusta vaan ihmisten tekopyhyyttä ja fanaattisuutta tai vaikkapa uskonnon käyttöä politiikan ja sodan aseena. Yleisö oli samaa mieltä ja elokuvasta tuli valtavan suosittu. George sai pitää asuntonsa ja huomasi omistavansa nyt myös elokuvayhtiön. Hän päätti jatkaa elokuvien tekemistä, tärkeimpinä kumppaneinaan O’Brien ja mm. Elton Johnin entinen perkussionisti Ray Cooper.

Gangsterit kuulustelevat kilpailijoitaan teurastamon kylmiössä elokuvassa Pitkä pitkäperjantai
Pitkä pitkäperjantai Gangsterit kuulustelevat kilpailijoitaan teurastamon kylmiössä elokuvassa Pitkä pitkäperjantai Pitkä pitkäperjantai,teeman elokuvat

Teemalauantain jälkeen Kino Klassikko jatkaa HandMaden keskeisten elokuvien esittelyä. Niihin kuuluu yhtiön toinen elokuva, lontoolaisen gangsteripomon pahasta päivästä kertova Pitkä pitkäperjantai (The Long Good Friday, 1980; Teemalla 10.10). Tämä John Mackenzien ohjaustyö oli tosin oikeasti ostos – elokuvan tuottajat eivät uskaltaneet päästää sitä levitykseen tarinan pelätessään tarinaan liittyviä IRA-aineksia. HandMade osti elokuvan halvalla ja sai siitä toisen hittinsä. Nyt elokuva tunnustetaan brittiläisen rikoselokuvan huippusaavutuksiin, ja tarinan taustalle rakennettu yhteiskunnallinen tematiikka thatcherismin ajan Englannista tuntuu oudosti tutulta myös brexit-aikana. Bob Hoskins ja Helen Mirren saivat pääosissa kovaa potkua filmiuralleen, vanha nyrkkisankari Eddie Constantine nähdään kameoroolissa ja kyllä, se IRA-terroristin roolissa vilahtava tyyppi on tosiaan Pierce Brosnan ensimmäisessä filmiosassaan.

Seuraavaksi valmistui Rosvoja, rosvoja! (Time Bandits, 1981; Teemalla 24.10), josta tuli – hyvin yllätyksellisesti ja hieman onnekkaasti, kuten dokumentti kertoo – HandMaden suurin hitti. Terry Gilliamin ohjaama ja yhdessä Michael Palinin kanssa kirjoittama elokuva on kuin yhdistelmä C.S. Lewisin Narnia-tarinoiden kaltaisia fantasiaseikkailuja ja montypythonilaista rienahuumoria. Lastenhuoneen komerosta avautuu portti suureen seikkailuun, joka vie brittiläisen koulupojan keskelle hyvän ja pahan välistä ikuista kamppailua. Seuranaan hänellä on viisi kääpiötä, jotka aikakartan avulla liikkuvat eri aikakaudesta ja tarusta toiseen arvotavaraa ryöstellen. Näin he kulkeutuvat Napoleonin sotien, Robin Hoodin metsän, antiikin Kreikan ja Titanicin kautta legendojen maahan, ja vierasrooleissa esiintyvät mm. Sean Connery, John Cleese, Michael Palin, Ian Holm, Shelley Duvall ja Katharine Helmond.

Kääpiöt tähystävät laivan komentosillalla elokuvassa Rosvoja, rosvoja! (Time Bandits)
Rosvoja, rosvoja! Kääpiöt tähystävät laivan komentosillalla elokuvassa Rosvoja, rosvoja! (Time Bandits) Rosvoja,teeman elokuvat

HandMade oli julkaissut kolme hittielokuvaa kolmessa vuodessa. Yhtiö käytti voittonsa tekemällä vuositasolla enemmän elokuvia, jolloin materiaali alkoi käydä kirjavammaksi samalla kun Pythonit alkoivat suunnata levotonta energiaansa muualle. Seuraava Python-elokuva Elämän tarkoitus tehtiin HandMaden sijasta suurelle perinteiselle jenkkistudiolle, samoin kuin Gilliamin seuraava ”sooloelokuva” Brazil – tämän hetken tuolla puolen (Brazil, 1985; sarjan bonusleffana Teemalla 31.10).

Harrison itse osallistui harvoin jos koskaan elokuvien tekoon, ja silloinkin yleensä vain laulujen muodossa. Yhtiön sisäisissä kiistoissa rahaväen ja elokuvantekijöiden välillä Harrison yritti säännönmukaisesti asettua taiteilijoiden puolelle, ja hän oli siinä mielessä ihanteellinen tuottaja. Palautekin oli usein peiteltyä – Terry Gilliam ei vuosiin tajunnut, että Rosvoja, rosvoja! –elokuvan päätöslaulu Dream Away oli sanoitukseltaan itse asiassa Harrisonin kommentti heidän yhteistyönsä ongelmista.

George (Bob Hoskins) ja Simone (Cathy Tyson) autossa elokuvassa Mona Lisa
Mona Lisa George (Bob Hoskins) ja Simone (Cathy Tyson) autossa elokuvassa Mona Lisa Mona Lisa,teeman elokuvat

Vahvan alun jälkeen tuotanto alkoi paisuessaan aaltoilla laidasta laitaan. Madonnan ja Sean Pennin tähdittämä Shanghain yllätys (Shanghai Surprise, 1986) oli täysi fiasko mutta samaan aikaan sen varjossa tehty, Sohon alamaailmaan sijoittuva Neil Jordanin elokuva Mona Lisa (1986; Teemalla 17.10) osoittautui mestariteokseksi. Bob Hoskins palkittiin Cannesin festivaaleilla suorituksestaan puhelintyttöä kuskaavana ex-vankina, ja rooli toi hänelle myös Golden Globen, BAFTA:n ja Oscar-ehdokkuuden.

Paul McGann ("I") ja Richard E. Grant (Withnail) istuvat rappusilla elokuvassa Withnail and I (Onnen kiertolaiset)
Withnail and I Paul McGann ("I") ja Richard E. Grant (Withnail) istuvat rappusilla elokuvassa Withnail and I (Onnen kiertolaiset) Kuva: Handmade Films Limited Onnen kiertolaiset,teeman elokuvat

Yhä useammin Harrison kuitenkin huomasi tekevänsä elokuvia sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa hän ei oikeastaan halunnut tehdä elokuvia. Poikkeuksiakin oli, kuten Bruce Robinson ja hänen elokuvansa Onnen kiertolaiset eli Withnail & I (1987; Teemalla marraskuun festivaaleilla), joka olisi luultavasti jäänyt tekemättä, ellei Harrison olisi lukenut sen käsikirjoitusta ja käskenyt tuottaa elokuvan. Se oli juuri sitä mitä Harrison halusi HandMaden tekevän – hauska elokuva, joita muut eivät tekisi. Tämä kahden työttömän ja erinäisten vaikutusaineiden kuluttaman näyttelijän lomasta Monty-sedän mökillä on mitättömän alkumenestyksen jälkeen tullut brittielokuvan keskeisiä kulttileffoja. Sen katsomisesta on tehty opiskelijarituaali, jossa elokuvaa katsotaan nauttien samoja juomia samaan tahtiin kuin elokuvassa (sytytinneste tosin ymmärrettävästi korvataan yleensä joko erityisväkevällä rommilla tai etikalla).

Poikkeuksista huolimatta HandMade alkoi menettää alkuperäistä tarkoitustaan. Lisäksi mitä enemmän elokuvia syntyi, sitä useampi jäi tappiolliseksi. Hauskuus oli suureksi osaksi kadonnut, homma pyöri lainarahalla, ja yhtiön kymmenvuotisjuhlissa sisäiset ristiriidat alkoivat olla kaikkien nähtävillä.
Harrisonin ajan viimeisessä elokuvassa Nunnat karkuteillä näytteli Python-miehistä vain Eric Idle ja elokuva olikin hauskuudeltaan noin kuudesosa Brianin elämästä. Yleisökin meni sen sijasta katsomaan jotain teinimutanttininjakilpikonna-elokuvaa. Pian sen jälkeen George ilmoitti HandMaden lopettavan toimintansa ja paria vuotta myöhemmin myi yhtiön kanadalaiselle yritykselle.

HandMade Films oli menestynyt paremmin ja pidempään kuin useimmat itsenäiset pienet elokuvayhtiöt, mutta kasvoi lopulta liian suureksi. Rahaa, lahjakkuuksia ja ideoita ei vain riittänyt niin moneen elokuvaan vuodessa. Mutta elokuvia myös tehtiin, jopa uniikkeja sellaisia, myös ajan parhaita brittielokuvia, joista useimpia ei olisi koskaan syntynyt ilman Harrisonin käsintehtyä tuotantopajaa.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa