Hyppää pääsisältöön

Millaiset TE-palvelut auttaisivat sinua saamaan työpaikan? Kerro meille

Kerro kokemuksistasi TE-palveluista
Kerro kokemuksistasi TE-palveluista Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle työ,työttömyys

Millaisia kokemuksia sinulla on TE-toimiston palveluista? Millainen palvelu tai koulutus edistäisi tai on edistänyt sinun työllistymistäsi? Mitkä seikat vaikeuttavat tai estävät työllistymistäsi? Oletko saanut palautetta työnantajalta työnhausta? Jos olet itse työnantaja, mitä kautta haet uusia työntekijöitä?

Kotkassa tehtiin toimintatutkimus työttömien työnhakijoiden kanssa. Osallistavaan toimintaan osallistuivat joukko yli 50-vuotiaita työnhakijoita sekä TE-palvelun edustajia ja työnantajia.

“Tutkimukseen osallistuneet henkilöt kokivat, ettei palveluita ole olemassa ainakaan heille. Esimerkiksi kolmen kuukauden haastatteluissa kysytään vain oletko työllistynyt vai et”, kertoo tutkijatohtori Tytti Steel.

Tutkimuksen kautta tuli havainto, että työnhakijoiden ja TE-toimiston henkilökunnan välillä on luottamuspulaa. Työnhakijat olivat pettyneitä siihen, etteivät saaneet työllistymistä edistävää palvelua.

“Oli henkilöitä, jotka olivat tehneet pitkän työuran ja olleet töissä teini-iästä lähtien. He ajattelivat, että ovat maksaneet veronsa ja tehneet kaikkensa. He olivat jääneet työttömäksi ilman omaa syytä eli tuotannollis-taloudellisista syistä. Kun palveluita ei saa, se herättää ikäviä tunteita ja jopa vihaa”, sanoo Steel.

“Tuen tulisi olla yksilöllistä ja kannustavaa. Työnhakijat ymmärtävät sen, että TE-toimistossa on vähän resursseja, mutta kyse on myös siitä miten resursseja kohdennetaan”, kertoo tutkijatohtori Tytti Steel.

Työnantajat ja työntekijät kohtaavat muutakin kautta kuin TE-toimiston kautta, kuten esimerkiksi erilaisilla verkkosivuilla. TE-toimistot etsivät piilotyöpaikkoja. Steelin mukaan siihen olisi hyvä varata lisäresursseja.

“Monella yli 50-vuotiaalla tilanne on tosi hankala. Aiempi ammatti on voinut kadota kokonaan tai työn saaminen omalla paikkakunnalla on vaikeaa. Hoivavastuut esimerkiksi omista iäkkäistä vanhemmista sitovat ihmistä omalle paikkakunnalle. He hakevat töitä laajalta alueelta. Ei ole kyse siitä, että töitä haettaisiin vain omasta kaupungista”, kertoo Steel.

Työttömien työnhakijoiden taustat ja työkokemus ovat erilaisia. Mukana oli myös ihmisiä, jotka olivat tehneet uraa toimitusjohtajina. Jatkuvasta oppimisesta puhutaan paljon, mutta se vaatii resursseja.

“Kursseja ja oppimismahdollisuuksia ei esimerkiksi tarjottu tutkimukseen osallistuneille. Monet hakivat koulutuksiin, mutta eivät päässeet niihin. Heidän oman tulkintansa mukaan syynä oli ikä”, kertoo tutkijatohtori Tytti Steel.

Kotkassa tehtyyn toimintatutkimukseen osallistui säännöllisesti 60 työtöntä työnhakijaa. Toimintaan silloin tällöin osallistuneita oli 80. Kaikki osallistujat olivat iältään yli 50-vuotiaita. Tutkimus perustui osallistavaan toimintaan, jossa keskusteltiin sekä tehtiin työnhakuvideoita.

Millaisia kokemuksia sinulla on TE-palveluista? Millainen palvelu tai koulutus on edistänyt tai edistäisi sinun työllistymistäsi? Mitkä seikat vaikeuttavat työllistymistäsi? Oletko saanut työnantajalta palautetta työnhausta? Oletko itse työnantaja, mitä kautta rekrytoit uusia työntekijöitä? Annatko työnhakijalle palautetta?

Kerro kokemuksistasi perjantaihin 20.9. mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään aihetta Yle Radio 1:ssä torstaina 17.10. kello 12.10. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta - Havaintoja ihmisestä Pinokkio-klubilla lauantaina 12.10. Tule mukaan!

  Tahaton lapsettomuus on yksi elämän isoimmista kriiseistä.

  Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuushoidoista. Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla Helsingissä lauantaina 12. lokakuuta. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omia kokemuksiasi tahattomasta lapsettomuudesta Kansallisteatterin Lavaklubille Helsinkiin.

 • Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä?

  Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi?

  Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista? “Viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana meidän elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia.

 • Jumalanpalvelukset joulukuussa

  Jumalanpalvelukset joulukuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Jumalanpalvelukset marraskuussa

  Jumalanpalvelukset marraskuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset marraskuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.