Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Abortti jakaa Yhdysvallat

Abortin puolustajat ja vastustajat taistelevat kiihkeästi Yhdysvalloissa.
Lääkäri Monique Ruberu vastustaa abortteja. Hän rukoilee Pennsylvaniassa aborttiklinikan ulkopuolella ja haluaa valistaa klinikalla vierailevia naisia. Abortin puolustajat ja vastustajat taistelevat kiihkeästi Yhdysvalloissa. Kuva: Vanessa Carr / PBS Yle TV1,Ulkolinja: Abortti jakaa Yhdysvallat

TV1 torstaina 20.8.2010 klo 22.10 - 23.05, Areenassa

Yhdysvaltain korkein oikeus teki vuonna 1973 päätöksen, jonka takia abortin vastustajat käyvät yhä kiihtyvää taisteluaan.

Naisten oikeus aborttiin nojaa yli 40 vuotta sitten tehtyyn korkeimman oikeuden ratkaisuun. Kuuluisa oikeusjuttu tunnetaan maassa nimeltä Roe vs. Wade. Päätös takasi naisille perustuslaillisen oikeuden aborttiin.

Oikeuden päätös teki pätemättömiksi monta osavaltio- ja liittovaltiotason rajoitusta, joilla säänneltiin oikeutta aborttiin. Päätös aloitti Yhdysvalloissa laajan, edelleen käynnissä olevan väittelyn abortista ja aborttilainsäädännöstä.

Vastustajat marssivat klinikoiden edustalla

Kymmenen vuotta korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen 1983 amerikkalaisen Frontline-ohjelman toimittaja Mark Obenhouse vieraili Chesterissä Pennsylvaniassa ja teki dokumenttia abortista. Abortti oli ollut laillinen 10 vuotta. Frontline kertoi ensimmäisenä Yhdysvalloissa abortin kokeneista naisista.

Obenhouse keskittyi dokumentissaan aborttiklinikan toimintaan. Pennsylvaniassa käytiin 1980-luvulla kiihkeää taistelua abortin puolustajien ja vastustajien välillä. Klinikan ulkopuolella marssi pennsylvanialaisia, jotka vastustivat aborttia ja klinikkaa.

Sama meno jatkuu yhä, 36 vuotta myöhemmin.

Kiista aborttioikeudesta kärjistynyt

Toimittaja Mark Obenhouse palaa nyt reportaaissaan tutkimaan kiistaa, joka on vuosikymmenien aikana vain kärjistynyt. Abortti jakaa Pennsylvanian asukkaita entistä rajummin.

Vuosikymmeniä jatkunut kiista ei ole muuttanut yhtä asiaa: ei-toivottu raskaus tarkoittaa naiselle hätää ja joskus kipeää päätöstä.

Dokumentti Abortti jakaa Yhdysvallat (12) tutustuu aborttikiistan osapuoliin ja tapaa naisia kiistan varjossa. Miksi aborttia puolustetaan ja vastustetaan niin kiihkeästi?

Frontline: The Abortion Divine. Ohjaus: Elizabeth Leiter. Tuotanto: PBS, Yhdysvallat, 2019. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.