Hyppää pääsisältöön

Suomen isotuloisimpiin kuuluva Kyösti Kakkonen: Lopussa jokaiselle jää vain kahden neliön tontti

Markus Turunen ja Kyösti Kakkonen muodostavat käsivarsillaan Karjalan vaakunaa.
Markus Turunen ja Kyösti Kakkonen muodostavat käsivarsillaan Karjalan vaakunaa, koska kummallakin on sukujuuria Pohjois-Karjalassa. Idea oli Kakkosen. Markus Turunen ja Kyösti Kakkonen muodostavat käsivarsillaan Karjalan vaakunaa. Kuva: Inkeri Kuisma / Yle Kyösti Kakkonen,Karjala,Ohjelmat (Yle Radio Suomi),markus turunen

Kauppaneuvos, toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen korostaa hyvien johtajien merkitystä yrityksen menestykselle. Hyvä johtaja mm. huolehtii yrityksen henkilökunnan hyvinvoinnista.

Yrittäjänä menestynyt Kyösti Kakkonen tuntee itse onnistuneensa henkilöstöpolitiikassa. Hän kertoo esimerkin ajalta ennen vuotta 2004 eli ajalta, jolloin Tokmanni oli vielä pienyritys.

Tokmannilla oli silloin töissä pari sataa henkeä, kaikki Kakkosen henkilökohtaisesti rekrytoimia. Hän muisti työntekijöitään lahjoin, kun heille syntyi vauvoja tai kun he täyttivät pyöreitä vuosia.

– Se oli välittämistä, yhdessä tekemistä ja sitoutumista. Henkilökunnasta moni sanoi että he ovat ‘Kyöstillä töissä’, ei ‘Tokmannilla töissä’, vaan ‘Kyöstillä töissä’. Tästä olen todella ylpeä, Kakkonen kertoo.

Hän sanoo, että jos toimitusjohtajalla on etäinen suhde henkilökuntaansa, niin jotain on mennyt pieleen.

Nykyisin Kyösti Kakkonen etsii uusia sijoituskohteita ja hän saa bisnesehdotuksia joka päivä. Liikeidean lisäksi ihmisten pitää olla sopivia.

– Hyvästäkin yrityksestä saadaan huono, jos johto on huono. Jos liikeidea on kohdallaan, niin huonostakin yrityksestä saadaan hyvän johdon avulla hyvä yritys. Osaavat, oikeat, sitoutuneet henkilöt oikeille paikoille, on äärimmäisen tärkeää, hän sanoo.

Jokainen henkilö on yrityksessä tärkeä, toimitusjohtajasta siivoojaan

Kakkonen on ehtinyt olla mukana kymmenissä yrityksissä, joista tunnetuin on tietysti veljen kanssa omistettu Tokmanni. Kakkonen johti halpakauppaa hyvällä menestyksellä vuodesta 1989 kahdenkymmenen vuoden ajan.
Kokemusta siis on.

– Yrityksen tärkein voimavara ovat ihmiset. Se ei ole mitään vappupuhetta, Kakkonen sanoo.

– Tänä päivänä vannotaan tiimien ja yhteistyön nimeen, jokainen henkilö on yrityksessä tärkeä, toimitusjohtajasta siivoojaan. Hyvässä johtajuudessa kaikki soutavat kirkkoveneellä samaan suuntaan eikä kukaan lepuuta airoja.

Kakkosen mukaan ongelmallisissa yrityksissä, kuten Postissa, pitäisi miettiä työnkuvia ja toimintatapoja ja kokeilla, miten hyvällä tavalla, työntekijöistä huolehtien, saadaan tulosta aikaan.

– Yrittäjä on vastuussa siitä, että henkilökunta voi hyvin ja että heillä on hyvä tehdä töitä.

Kakkosen mielestä palkka määräytyy kunkin työntekijän roolin mukaan ja sen pitää olla riittävä.

– Jokaisen pitää pärjätä palkallaan, se on tärkeää, hän sanoo.

Taide opettaa näkemään asioita eri näkökulmista

Kiihtelysvaarassa, Pohjois-Karjalassa syntynyt Kyösti Kakkonen on nykyisin yksi Suomen eniten ansaitsevia ihmisiä.

Omaisuuttaan hän on sijoittanut paitsi uusiin yrityksiin myös taiteeseen. Taiteen keräilystä ja yrittämisestä hän löytääkin yhtäläisyyksiä.

– Oma markkinarako pitää löytää ja pitää uskaltaa tehdä asioita eri tavalla kuin muut.

1980-luvulla suomalainen design oli hänen mielestään hyljeksittyä, eikä lasi- ja keramiikkaesineille osattu antaa arvoa. Niitä hän ryhtyi keräämään, ja nyt hän myhäilee, että kokoelma on taiteellisesti tärkeä.

Taide antaa ihmiselle hänen mielestään hahmottamisen ja avartamisen kykyä, joka auttaa muussakin elämässä.

– Taidetta tarkasteltaessa joutuu ottamaan toisen tai kolmannen tai neljännenkin näkökulman, hän filosofoi.

Yritykset ovat vain materiaa

62-vuotiaan Kakkosen uraa yrittäjänä on kestänyt kohta 43 vuotta.

Tokmannista, tai mistä tahansa yrityksestä, luopuminen on hänen mielestään ollut helppoa verrattuna muuhun luopumisen tuskaan elämässä.

– Vuonna 2007 oli isompi luopuminen, kun menetin aivokasvaimen takia vaimoni, hän kertoo.

– Yritykset on vain materiaa, hän vertaa. – Vaikka miten paljon maata tai kiinteistöjä tai neliöitä tai hehtaareja omistaisi, niin viime kädessä meille jää vain kahden neliön tontti omaan käyttöön.


Kuuntele kokonaisuudessaan Kyösti Kakkosen keskustelu Markus Turusen ja Paula Jokimiehen kanssa Areenassa.

Paula Jokimies ja Markus Turunen ovat juontajina tiistai-iltojen tuttu kaksikko. Mutta vaikka Tunteiden tiistai on historiaa, aiheet ovat edelleen suuria. Jatkossakin luvassa on uusia näkökulmia ja yllättäviä aiheita sekä vieraita, joista et tiennyt olevasi kiinnostunut. Kuuntele tiistaisin Radio Suomessa klo 18.05-20.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi