Hyppää pääsisältöön

Yhdyntä kuin puukonisku? – Yhdyntäkipu on pelottava vaiva, joka voi lopettaa seksin ja saada naisen elämän umpisolmuun

Nainen istuu kaatuneen puun päällä selkä kameraan päin. Puusta törröttää teräviä oksia.
Nainen istuu kaatuneen puun päällä selkä kameraan päin. Puusta törröttää teräviä oksia. Kuva: Tommi Parkkinen/Yle kipu,nainen,metsät

Mitä jos yhdyntä tuottaakin viiltävää kipua eikä nautintoa? Kun Viivi Sihvosen yhdyntäkivut alkoivat 25-vuotiaana, kokemus oli fyysisesti ja psyykkisesti raastava. Eihän missään kerrottu, että yhdyntä voi sattua – muutoinkin kuin ekalla kerralla. Nyt Sihvonen on seksuaalineuvoja ja haluaa, että yhdyntäkivuista puhuttaisiin ilman häpeää.

Viiltävä, lamaannuttava kipu. Kuin puukon isku. Viivi Sihvonen oli 25-vuotias, kun koki ensimmäisen kerran yhdyntäkipuja.

– Se oli helvetinmoista kipua. Mua ei sattunut mitenkään koko ajan, mutta jos emättimeen yritti laittaa jotain tai venyttää sitä, silloin tunsin kamalaa tuskaa, Viivi Sihvonen, 29, muistelee.

Kipu tuli täysin yllättäen ja aiheutti Viivissä pelkoa.

– Eihän missään koskaan mainita, että yhdyntä voi sattua. Lähinnä puhutaan, että eka kerta voi olla kivulias.

Viivi Sihvonen istuu jykevän puunrungon edessä.
Viivi Sihvonen istuu jykevän puunrungon edessä. Kuva: Tommi Parkkinen/Yle vulvodynia,kipu,seksi

Fyysisen kivun lisäksi päälle vyöryivät pettymyksen ja kelpaamattomuuden tunteet.

– Penis-emätinyhdyntä tuotti mulle kipua, joka teki nautinnon mahdottomaksi. Kehossani oli siis vika, joka piti korjata, jotta pystyisin sellaiseen seksiin mitä kumppanini halusi. En kelvannut sellaisena kuin olin.

– Se oli minulle aika raastava kokemus. Elin pelossa ja mietin, että mitä tämä tuottaa mulle tulevaisuudessa. Tunsin olevani viallinen nainen.

Vaiettua häpeää, parisuhteen ongelmia – jopa lapsettomuutta

Yhdyntäkivut vaikuttavat laajasti henkiseen hyvinvointiin ja esimerkiksi oman naiseuden kokemiseen, toteaa vulvodyniasta johtuvista yhdyntäkivuista väitellyt fysioterapeutti ja seksuaaliterapeutti Minna Törnävä.

Usein myös parisuhde kärsii tai naiset eivät edes uskalla solmia intiimiä parisuhdetta kipujen ja sen aiheuttaman häpeän vuoksi. Avun hakemisen kynnys voi olla korkea seksiin liittyvän ongelman vuoksi.

– Naiset saattavat kokea häpeää siitä, etteivät pysty siihen, mitä puolison ja hedelmällisen naisen pitäisi pystyä tekemään, Törnävä arvioi.

Yhdyntäkivut voivat johtaa naisen ja hänen kumppaninsa seksuaalisiin toimintahäiriöihin ja jos yhdyntä ei kertakaikkiaan onnistu, jopa lapsettomuuteen.

Yhdyntäkipujen taustalla monia syitä

Limakalvoperäinen yhdyntäkipu tuntuu tyypillisesti emättimen aukon ja ulkosynnyttimien alueilla. Syvä yhdyntäkipu puolestaan kohdistuu lantionpohjaan, alavatsaan, selkään tai peräsuoleen.

Kaikkein yleisimpiä ovat äkilliset ja ohimenevät yhdyntäkivut, jotka aiheuttaa esimerkiksi tulehdus.

Kroonisesta kivusta puhutaan silloin, kun kipu on kestänyt yli kolme kuukautta.

Suurimmalle osalle yhdyntäkivuista kärsivistä löydetään sopiva hoitokeino, jolla oireet saadaan katoamaan tai ainakin siedettävälle tasolle. Ensin täytyy kuitenkin löytää syy kivuille.

Hiivatulehdus, seksitauti tai hormonaaliset muutokset?

Äkillistä yhdyntäkipua aiheuttaa yleensä monien naisten tuntemat vaivat kuten hiivatulehdus tai hormonaaliset muutokset.

– Hyvinkin yleinen äkillisten yhdyntäkipujen aiheuttaja on hiivatulehdus, kertoo, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Päivi Tommola.

– Hiivatulehduksen oire ei aina välttämättä ole kutina, se voi olla myös limakalvojen kuivuus ja kosketusarkuus.

Kämmenestä valuu rantahiekkaa maahan.
Kämmenestä valuu rantahiekkaa maahan. Kuva: Tommi Parkkinen/Yle hiekka,kipu,seksi

Äkillisten yhdyntäkipujen taustalta voi paljastua myös seksitauti kuten herpes, tippuri tai klamydia. Näistä tippuri ja klamydia ovat täysin hoidettavissa antibioottikuureilla, mutta herpesvirukseen ei ole olemassa parantavaa hoitoa.

Kerran saatu herpestartunta jää elimistöön ja saattaa uusia ajoittain. Herpesrakkuloiden syntyä voidaan estää ja oireita lievittää lääkkeellä.

Yhdyntäkipuihin voivat johtaa myös hormonipitoisuuksien muutokset elimistössä.

– Jos omat hormonitasot jäävät matalaksi esimerkiksi vaihdevuosien tai imetyksen aikana tai hormonitoiminta muuttuu yhdistelmäehkäisypillereiden käytön aikana, voivat limakalvot tulla ohuiksi ja silloin tulee kipuja, Päivi Tommola kertoo.

Vulvodynia, vaginismi vai endometrioosi?

Kroonistuneen yhdyntäkivun syyksi paljastuu monesti vulvodynia, häpyalueen krooninen kiputila. Arviot vulvodyniasta kärsivien naisten määrästä vaihtelevat kahdeksasta jopa kahteenkymmeneen prosenttiin riippuen tutkimuslähteestä.

– Tyypillinen tarina on, että yhdyntä tai tamponin asetus sattuu eli potilaalla on penetraatiokipuja, kertoo aiheesta väitöstutkimuksen tehnyt Päivi Tommola.

Yleensä vulvodyniapotilaalla on terveen ja normaalin näköinen limakalvo, josta pumpulipuikolla hellästi koskettaen löytyy tietyt kipupisteet.

Tyypillinen tarina on, että yhdyntä tai tamponin asetus sattuu.― Päivi Tommola

Vulvodynian tarkkaa syntymekanismia ei vielä tunneta. Asiantuntijat ovat kuitenkin löytäneet joukon tekijöitä, joiden arvellaan olevan yhteydessä vulvodynian kehittymiseen.

– Näitä voivat olla toistuvat hiivatulehdukset ja yhdistelmäehkäisy. Myös aiemmin koetulla seksitraumalla ja perintötekijöillä sekä persoonan rakenteella saattaa olla merkitystä kipujen synnyssä ja pitkittymisessä, Tommola kertoo.

Vulvodynian hoitoon tarvitaan usein moniammatillista pitkällistä hoitoa.

– Pyritään selvittämään mahdolliset altistavat tekijät ja vaikuttamaan niihin. Ja sitten hoitojen myötä kipu lievittyy, Tommola kertoo.

Nainen polvillaan, pää vasten kaatunutta puunrunkoa. Naisen kädet pitävät kiinni terävän näköisistä oksista, jotka osoittavat taivasta kohden.
Nainen polvillaan, pää vasten kaatunutta puunrunkoa. Naisen kädet pitävät kiinni terävän näköisistä oksista, jotka osoittavat taivasta kohden. Kuva: Tommi Parkkinen/Yle kipu,nainen,metsät

Joskus syy yhdyntäkipuihin voi olla vaginismi, jolla tarkoitetaan emättimen tai lantionpohjanlihasten kouristustaipumusta. Vaginismia sairastavan lihakset menevät kramppiin silloin, kun yritetään penetraatiota eli sisäänpääsyä emättimen aukosta.

Vaginismi sellaisenaan on hyvin harvainen vaiva, mutta muuta lievemmän asteista lantiopohjan lihasjännitystä tavataan lähes kaikilla vulvodyniapotilailla.

– Potilaat usein sanovat, että tuntuu kuin emättimessä olisi seinä vastassa. Sitten tutkimuksissa todellakin huomataan jännityksen olevan niin voimakas, ettei sinne pysty edes sormen kärkeä viemään, Päivi Tommola kuvailee.

Vaginismi voi kehittyä muiden limakalvon kosketuskipujen seurauksena. Se voi myös johtua psyykkisistä syistä kuten henkisistä traumoista tai lapsuudessa koetusta hyväksikäytöstä.

Vaginismista kärsii arvioiden mukaan noin 1-6 prosenttia naisista.

Vaivaa hoidetaan fysioterapialla ja psykoterapialla.

Naisen kädet pitävät kiinni ohuista puiden rungoista, jotka ovat kietoutuneet toisiinsa.
Naisen kädet pitävät kiinni ohuista puiden rungoista, jotka ovat kietoutuneet toisiinsa. Kuva: Tommi Parkkinen/Yle kipu,nainen,metsät,kädet

Yhdyntäkipuja voi aiheuttaa myös endometrioosi, kohdun limakalvon sirottumatauti, jota sairastaa n. 10-30 prosenttia naisista.

Endometrioosissa kohdun sisälimakalvoa eli kuukautislimakalvon kaltaista kudosta sijaitsee väärissä paikoissa elimistössä, esimerkiksi lantion sisäkalvoilla, suoliston pinnalla, virtsarakon ja kohdun välissä, kohdun takapinnalla tai munasarjoissa.

– Endometrioosi elää samanlaista kiertoelämää kuin kuukautiskierto: turpoaa ennen kuukautisia parin viikon ajan ja sitten vuotaa verta kuukautisvuodon aikana, Tommola kuvailee.

Kuukautisten aikana kipuja on erityisen paljon. Kivuttomimmillaan endometrioosi on vähän jälkeen kuukautisten, kunnes se alkaa taas turvota.

Endometrioosi voi kuitenkin myös olla täysin oireeton. Yleisimmin sitä hoidetaan lääkkeillä.

– Kuukautislimakalvon aktiivisuus vaimennetaan yhdistelmäehkäisyllä tai hormonikierukalla, joskus myös muilla lääkkeillä. Jos lääkehoito ei auta riittävästi, endometrioosipesäkkeitä voidaan poistaa leikkauksella, Päivi Tommola kertoo.

Ärtynyt suoli, ihon autoimmuunisairaus, syöpä?

Myös ärtyneen suolen oireyhtymä tai kivulias rakko-oireyhtymä voivat aiheuttaa syvää lantionpohjassa tuntuvaa kipua.

– Nämä oireyhtymät ovat tutkimusten mukaan yleisempiä vulvodyniapotilailla, kertoo Päivi Tommola.

Tarkkaa tilastoa siitä, kuinka usein nämä oireyhtymät aiheuttavat yhdyntäkipuja ei kuitenkaan ole.

Yhdyntäkipujen syyksi voi paljastua myös ihon autoimmuunisairaus, kuten puna- tai valkojäkälä, jotka aiheuttavat iho- ja limakalvo-oireita ulkosynnyttymissä ja emättimen alueella.

Puna- ja valkojäkälät ovat pysyväissairauksia, joihin lääkehoito useimmiten tepsii.

Ne ovat kuitenkin huomattavasti harvinaisempia yhdyntäkipujen aiheuttajia kuin esimerkiksi hiivatulehdus tai seksitaudit.

Nainen pitelee voikukkaa käsissään. Kuva otettu naisen pään yli takaapäin.
Nainen pitelee voikukkaa käsissään. Kuva otettu naisen pään yli takaapäin. Kuva: Tommi Parkkinen/Yle voikukat,nainen

Syöpää yhdyntäkipuja kokevan naisen ei yleensä tarvitse pelätä, vaikka sekin monella käy mielessä.

– Kohdunkaulansyövän oire on aina kyllä joku muu kuin kipu. Syöpä oirehtii verenvuotona ja muilla tavoin ennen kuin se aiheuttaa kipuja, Tommola rauhoittelee.

Nuorilla myös limakalvon tai ulkosynnyttimen alueen syövät ovat harvinaisia.

– Peloitta vaan tutkimuksiin, jotta löydetään kipuihin syy ja oikea hoitokeino. Kaikki kuitenkin on enemmän tai vähemmän hoidettavissa, Päivi Tommola rohkaisee.

Nautinnollista seksiä ilman yhdyntää

Kun Viivi Sihvosen yhdyntäkipujen syyksi epäiltiin vulvodyniaa, hän koki tulevaisuuden seksin suhteen pelottavana.

Miksi edes tehdä asian eteen mitään, koska tilanne ei kuitenkaan tulisi paranemaan?

Oikeanlainen hoitokeino kuitenkin löytyi nopeasti ja kipu hävisi puolessa vuodessa.

Nyt Viivi kokee erityisen tärkeäksi, että yhdyntäkivuista ja vulvodyniasta voitaisiin puhua yhtä avoimesti kuin muistakin sairauksista.

Avoimen keskustelun myötä omastakin tuttavapiiristä löytyi naisia, jotka ensimmäistä kertaa uskaltautuivat puhumaan vulvodyniastaan.

– Huomasin, että kyllähän tätä on, mutta ihmiset eivät välttämättä uskalla puhua siitä muille.

Viivi Sihvonen istuu nurmikolla kukkaistutuksen vieressä. Silmät ovat kiinni ja aurinko osuu hänen kasvoilleen.
Viivi Sihvonen istuu nurmikolla kukkaistutuksen vieressä. Silmät ovat kiinni ja aurinko osuu hänen kasvoilleen. Kuva: Tommi Parkkinen/Yle kipu,seksi,seksuaalisuus

Viivi kiinnostui vulvodyniasta niin paljon, että paneutui aiheeseen ensin sosiaalipsykologian gradussaan ja opiskeli seksuaalineuvojaksi.

Häntä kiinnostaa, miten sosiaalisissa suhteissa vaietaan asioista, ja miten vaikeneminen liittyy sukupuolen ja seksuaalisuuden kysymyksiin.

Myös se, miten aiheesta puhutaan on olennaista. Tähän Viivi haluaa keskittyä omassa työssään seksuaalineuvojana.

Nainen on kokonainen kivusta huolimatta.― Viivi Sihvonen

– Musta on tosi tärkeetä, ettei mediassa puhuta vulvodyniasta vain siten, että ihmiset lamaantuu, kun on vain surua ja kipua. Vaikka toisaalta tämäkin puoli pitää tuoda esille, koska se koskettaa niin monia ihmisiä.

– Pitäisi muistaa mitä kaikkea seksi voi olla. On tärkeää tuoda esille myös positiivisia näkövinkkeleitä ja sitä, että nainen on kokonainen kivusta huolimatta, Viivi Sihvonen painottaa.

Vulvodynia ei vie koko seksielämää, joka on paljon muutakin kuin yhdyntä.

– Seksielämä ei ole tuomittu siitä. Moni nauttii seksistä, vaikka ei nauti penis-vaginayhdynnästä. Seksiä on monenlaista!

Lue myös:

Wilhelmiina Vihreälehto, 20, kärsi kivuliaista yhdynnöistä, kunnes syyksi paljastui yleinen, mutta vaiettu vulvodynia – “Kun vihdoin pystyin nauttimaan seksistä, se oli tosi hyvä fiilis”

Lääkäri: Endometrioosi on yhtä yleinen kuin astma ja diabetes

“Hormoniehkäisy vääristi kehoni ja mieleni” – Hormonaalisen ehkäisyn haitat tulevat liian monelle yllätyksenä, kertoo Akuutin kysely

Miksi synnyttäneet naiset eivät kerro näistä? – Kamalimmat lasten saamisen jälkeiset vaivat jäävät jakamatta

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!

Edit 13.11. 2019: Muokattu otsikkoa