Demaritaustaiset yhdistykset ovat rakentaneet Jyväskylän seudulle kymmenittäin taloja liki täysin ilman omaa rahoitusta. Nyt ARA on pistänyt yhden yhdistyksen lainahanat kiinni. Toisen yhdistyksen toimiin liittyy petosepäily ja tukirahojen väärinkäyttöä.
67-vuotiaalla Tuula Rossilla on mitta täynnä kotitalon vuokrankorotuksiin.
Kolmisen vuotta sitten Rossi muutti kissoineen kerrostaloon, jonka omistaa kaksi demaritaustaista yhdistystä.
Talo oli vastavalmistunut, ja vuokrakin edullisempi kuin ympäröivissä taloissa.
– Sitten, jo ensimmäisenä kesänä tuli tuli vuokrankorotus, ja heti seuraavan vuoden alussa toinen vielä isompi. Nyt on menty yli kipurajan ja sietokyvyn.
Korotusten ei pitänyt olla mahdollisia, koska talo on rakennettu valtion korkotukilainalla. Vuokran pitäisi olla juuri sen suuruinen, että omistajat saavat peitettyä talon kulut, vain pieni tuotto omalle pääomalle sallitaan.
Tuula Rossin talossa vuokraa nostettiin vieläpä vastoin Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskuksen eli ARAn nimenomaista ohjetta.
Jo ensimmäisenä kesänä tuli tuli vuokrankorotus, ja heti seuraavan vuoden alussa toinen vielä isompi. Nyt on menty yli kipurajan ja sietokyvyn.
ARA: Lähes miljoona euroa puuttuu
Todennäköinen syy vuokrankorotuksille on rahapula. ARAn laskelmien mukaan kahden talon yhtiöstä puuttuu melkein miljoona euroa valtion tukilainaa.
Summa koostuu ainakin 200 000 euron luvattomasta lainasta omistajakonsernin muille yhtiöille, konsultille maksetuista ylisuurista rakennuttamispalkkioista, ja muusta ARAn perusteettomaksi havaitsemasta laskutuksesta.
Talojen pääomistaja on jyväskyläläisten demarivaikuttajien hallinnoima Jyväskylän Hoivapalveluyhdistys.
Talon raha-asiat olivat niin sotkussa, että ARA käynnisti tarkastuksen koko yhdistyksen taloudenpidosta. Tarkastuksen tulokset julkaistiin tänään. Ilmi tuli samoja puutteita kuin Tuulan talossa.
Demaritaustaiselle Jyväskylän Hoivapalveluyhdistykselle sapiskaa ARAlta
- ARAn tarkastus: Yhdistys on merkittävällä tavalla rikkonut yleishyödyllisyyssäädöksiä
- Yhdistyksen on vuoden loppuun mennessä palautettava yli puoli miljoonaa euroa yleishyödyllisiin tarkoituksiin konsernin liiketoimintaa harjoittavista osista
- Konsernin liikevaihto oli 11 miljoonaa euroa vuonna 2018 ja oma pääoma yli 730 000 euroa miinuksella. Tilintarkastajien mukaan tämä ”saattaa antaa merkittävää aihetta epäillä yhdistyksen kykyä jatkaa toimintaansa
- Konsernilla on vanhusten palvelutaloja, vuokrataloja ja päiväkoteja. ARA-kohteista lainaa on jäljellä 16 miljoonaa euroa
- Yhdistystä johti pitkään SDP:n piirijärjestön entinen toiminnanjohtaja Jari Blom. Blom on SDP:n kaupunginvaltuutettu ja nykyään muun muassa Säynätsalon Iltatuulen hallituksen puheenjohtaja
- Yhdistyksen hallituksen nykyinen puheenjohtaja on SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Ahti Ruoppila. Ruoppila on myös SDP:n puoluehallituksen jäsen
- Yhdistys itse painottaa, ettei se kuulu SDP:n lähipiiriin
Toverien talobisnes johti poliisitutkintaan ja välirikkoon
Yhdistyksiin liittyvä vyyhti alkoi purkautua juuri Tuulan kotitalosta, Säynätsalon Iltatuuli -nimisestä kiinteistöosakeyhtiöstä.
Se on demarivoimin rakennettu kahden talon yhtiö Jyväskylän Säynätsalossa. Hoivapalveluyhdistys omistaa taloista 80 prosenttia ja Säynätsalon työväenyhdistys 20 prosenttia.
Nyt osapuolet riitelevät siitä kuka on syypää sotkuun.
Ahti Ruoppila on ollut vastuuhenkilönä molemmissa yhdistyksissä. Hän sanoo, että virheelliset rahansiirrot ovat yksin talon entisen rakennuttamiskonsultin Pentti Tossavaisen syytä.

Pentti Tossavainen on puolestaan Ruoppilan edeltäjä Säynätsalon työväenyhdistyksen puheenjohtajana. Työväenyhdistys siis palkkasi oman puheenjohtajansa talohankkeen rakennuttamiskonsultiksi.
– Yhdeksänkymmentäyhdeksänprosenttisesti näihin kaikkiin sotkuihin liittyy se, että rakennuttajakonsulttimme on antanut meille virheellisiä ohjeita liittyen sekä rahoitukseen että kaikkiin muihinkin toimenpiteisiin, sanoo Ruoppila.
Toverien välit menivät poikki kun ARA huomasi, että valtion korkotukilainoista oli maksettu liikaa rakennuttamispalkkioita. MOT kertoi konsultin ylisuurista palkkioista vuosi sitten.
Hoivapalveluyhdistys vaatii nyt entiseltä konsultiltaan oikeudessa satoja tuhansia euroja liikaa perittyjä rakennuttamiskonsulttipalkkioita takaisin. Ruoppilan mukaan heitä on erehdytetty, ja osa maksuista perustuu vääriin sopimuksiin.
Tossavainen kiistää tämän.
– Se ei kyllä pidä paikkaansa, konsulttipalkkiot on maksettu täysin tehtyjen sopimusten mukaan, sanoo Tossavainen.
Poliisi epäilee Tossavaista useista talousrikoksista. Asia siirtyy pian syyteharkintaan.

Nuoriso- ja senioritaloja ilman omaa rahoitusta – asuntoja jopa tyhjillään
ARA on sulkenut myös toisen Jyväskylässä toimivan yhdistyksen lainahanat. Jyväskylän nuoriso- ja palveluasunnot JNP jäi tarkastuksessa kiinni samasta menettelytavasta kuin Hoivapalveluyhdistys.
JNP lainasi valtion tukilainoja konsernin sisällä vääriin kohteisiin. ARA huomautti asiasta, odotti aikansa, ja kun rahoja ei ollut palautettu, lainahana suljettiin kokonaan, kertoo ARAn valvontapäällikkö Sami Turunen.
– Meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa. Sääntöjä pitää noudattaa, sanoo Turunen.
Yhdistyksen puheenjohtaja on myös SDP:n Kypärämäen paikallisyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja.
Olen aloittanut lehden jakamisen, että saisin pikkuisen lisää tienestiä. Se minkä vuokrankorotus vie, on aina muusta toimeentulosta pois.
Demarivetoiset yhdistykset ovatkin rakentaneet Jyväskylän seudulle kymmenittäin valtion tukemia taloja – liki täysin ilman omaa rahoitusta.
Se on mahdollista, koska ne ovat saaneet lainan lisäksi erityisryhmien asumisen tarkoitettua valtion avustusta.
Lopputuloksena Jyväskylässä on rakennettu verorahoilla liikaa erityisryhmien asuntoja. Esimerkiksi vanhuksille ja nuorille mielenterveyskuntoutujille tarkoitettuja asuntoja seisoo jopa tyhjillään.
– On totta, että vajaakäyttöä on, sanoo apulaisjohtaja Heli Huuhka ARAsta.
– Vuodesta 2016 lähtien emme ole enää rahoittaneet Jyväskylään erityisryhmien asuntoja. Nyt seuraamme tilannetta, että kuinka paljon niitä tyhjiä asuntoja on.

Tuula hankkii lisätienestiä vuokran päälle
Tuula Rossinkin talossa Säynätsalossa on asuntoja tyhjillään. Rossin mukaan itse talo on kuitenkin hyvä, ja sen asukkaat auttavat toisiaan.
– Soisin vaan, että saataisiin tämä vuokra-asia reilaan, ja täyttyisivät nuo tyhjätkin asunnot, sanoo Tuula Rossi.
Vuokrankorotukset rasittavat muutenkin pienituloisen eläkeläisen arkea.
– Välillä joudun turvautumaan toimeentulotukeen, joka nyt on se ihan viimesijainen apu, mitä yhteiskunta antaa.
Vuosi sitten Tuula Rossi löysi sivutyön.
– Olen aloittanut lehden jakamisen, että saisin pikkuisen lisää tienestiä. Se minkä vuokrankorotus vie, on aina muusta toimeentulosta pois.
Miten rakennetaan talo ilman omaa rahaa
- Valtion korkotukilaina kattaa jopa 95 prosenttia talon rakentamiskustannuksista. Jos kunta puoltaa, voi ARA myöntää lisäksi erityisryhmien, kuten muistisairaiden tai mielenterveyskuntoutujien asumiseen tarkoitettua avustusta, jolloin omarahoitusosuutta ei tarvita lainkaan
- Esimerkiksi Jyväskylän Nuoriso- ja Palveluasuntoyhdistys JNP on hankkinut omistukseensa Keski-Suomeen yli 50 valtion rahoittamaa taloa
- Kaikkiin julkisilla varoilla tuettuihin asuntoihin ei ole riittänyt tukeen oikeutettuja asukkaita
- Yhdistys on hakenut vapautusta asuntojen käyttörajoituksista
Muokattu 16.9.
Päivitetty jutun faktalaatikkoon tiedot ARAn tuoreen tarkastuksen tuloksista.
MOT: Talobisnestä demarien tapaan
Demaritoverit kikkailevat kiinteistöbisneksessä ja vuokralainen maksaa viulut. Rikostutkinnan sivutuotteena paljastuu, miten asumisen tukirahoja on kanavoitu politiikkaan.
Maanantaina 16.9. Yle Areena klo 12, Yle TV 1 klo 20.