Hyppää pääsisältöön

Prisma: Täydellinen ihmiskeho – anatomian professori rakentaa kehostaan uuden version

Anatomian tutkija, professori Alice Roberts haluaa tietää, minkälainen hänen kehonsa olisi paranneltuna versiona.
Anatomian tutkija, professori Alice Roberts rakentaa yhdessä asiantuntijoiden kanssa uuden version omasta kehostaan. Anatomian tutkija, professori Alice Roberts haluaa tietää, minkälainen hänen kehonsa olisi paranneltuna versiona. Kuva: October Films Yle TV1,Prisma: Täydellinen ihmiskeho

TV1 keskiviikkoisin 18. - 25.9.2019 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaisin klo 13.40 ja tiistaisin klo 00.05, Areenassa

Ihmiskeho on miljoonien vuosien evoluution tulosta. Keho on monimutkainen mestariteos, jossa toimii luiden, lihasten ja muiden kudosten saumaton rakennelma.

Kehonsa ansiosta ihminen on yksi planeetan menestyneimmistä lajeista. Eläinten tavoin ihminen on sopeutunut erilaisiin elinympäristöihin, mutta nykyihmisellä on omat rajoitteensa. Tekninen sekä sosiaalinen kehitys on luonut uusia pulmia.

Lääketieteen, liikunnan ja hyvän ravitsemuksen ansiosta elämme vuosikymmeniä kauemmin kuin esi-isämme. Vanhemmiten selkää alkaa kolottaa, nivelissä on kipuja, aistit tylsistyvät eikä sydämeenkään voi aina luottaa.

Anatomian tutkijan keho 2.0

Anatomian tutkija, professori Alice Roberts on kiinnostunut ihmisen kehosta. Tutkija haluaa tietää, minkälainen hänen oma kehonsa olisi paranneltuna versiona.

Virtuaalista kopiota varten Roberts etsii eläinkunnasta evoluution ratkaisuja ongelmiin, joita ihminen kohtaa elämänsä varrella.

Olisiko apinoilla ihmisen kaipaama kivuton selkä? Voisiko mustekala antaa ihmiselle paremman näkökyvyn? Voisiko pussieläin opettaa meille jotain synnytyksestä?

Eläinten parhaimmat ominaisuudet

Professori Roberts yhdistelee asiantuntijoiden avulla eläinten parhaimpia ominaisuuksia luonnollisen kokoiseen malliin ja laittaa oman kehonsa uusiksi.

Kaksiosaisessa tiededokumentissa Täydellinen ihmiskeho seurataan, kuinka Robertsin suunnitelman todellisuuteen ankkuroi kehon 3D-malleja luova Scott Eaton. Scott luo työkseen malleja taiteilijoille ja tietokonegrafiikan tueksi. Mallin rakentaa proteesi- ja erikoistehostemestari Sangeet Prabhaker. Hänen päätyönään on rakentaa elokuviin monenmoisia otuksia.

Tietokonemallinnuksella rakennettu ihmiskeho esitellään yleisölle Lontoon tiedemuseossa. Miltä täydellinen Alice Roberts lopulta näyttää? Mitä professori itse miettii luomuksestaan?

Can Science Make Me Perfect? Tuotanto: October Films/BBC, 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.