Hyppää pääsisältöön

Viikon 38 vinkit: uutta britti- ja espanjalaisdraamaa sekä Monty Pythonin 50-vuotisjuhlaa!

Fernando (Félix Gómez) ja Alejandra (Verónica Sánchez) sarjassa La republica - tasavalta
La República - tasavalta on uusi espanjalainen draamasarja. Fernando (Félix Gómez) ja Alejandra (Verónica Sánchez) sarjassa La republica - tasavalta Kuva: Javier de Agustin Aldeguer / RTVE La república - tasavalta,teeman sarjat

Syyskuun puoliväli tuo tullessaan uuden espanjalaissarjan La república - tasavalta sekä brittiläisen draamasarjan Murhaajajahti, jonka pääosassa rikoskomisariona nähdään Doc Martinista tuttu Martin Clunes. Teemalauantaissa puolestaan juhlistetaan 50-vuotiasta Monty Pythonia. Docstopin Pillupäiväkirjoissa parikymppinen kaveriporukka puhuu suunsa puhtaaksi intiimeistä ongelmistaan, ja syyskauden korkkaava urheilukomediapaneeliohjelma Villi kortti pureutuu jälleen urheiluilmiöihin huumorin siivin.

Tunteita, juonia ja repivää rakkautta uhkuva uusi espanjalaissarja La república on La Señora -sarjan spinoff. Sarja kertoo Espanjan toisen tasavallan syntyvuosista 1931-1933, jolloin osa kansasta juhli vallan vaihtoa ja osa valmistautui taisteluun. Elettiin aikaa, jolloin mahdottomat rakkaussuhteet ja intohimot riehuivat. Sarjan keskiössä on Madridissa asuva, ison maatilan omistama De la Torren perhe. Katsojien iloksi sarjassa on mukana La Señorasta tuttuja roolihenkilöitä, ja näyttelijäkaartiin kuuluu useita rakastettujen espanjalaissarjojen näyttelijöitä muun muassa Serranon perheestä.

Brittidraamaa tarjoaa tositapahtumiin pohjautuva minidraamasarja Murhaajajahti, jonka pääosassa nähdään Doc Martinina tutuksi tullut näyttelijä Martin Clunes. Sarja kuvaa Lontoota vuonna 2004 pelossa pitänyttä rikosaaltoa, jossa uhreina oli nuoria naisia. Sarja perustuu Lontoon poliisin entisen rikostutkijan ja sarjan päähenkilönä nähtävän ylikomisario Colin Suttonin muistelmiin.

Brittidraaman jälkeen on luontevaa siirtyä brittikomedian pariin, kun Teemalauantai juhlistaa brittikomedian timanttia, 50-vuotiasta Monty Pythonia! Teemalauantaissa nähdään muun muassa Monty Python -ryhmän komedia Juudeassa vuonna nolla syntyvästä Brianista, jonka elämänkaari sivuaa kummallisesti Jeesuksen vaiheita. Kaikkien aikojen parhaaksi komediaksi monesti äänestetyn, aina ajankohtaisen elokuvan ohjasi Terry Jones. Torstaina nähdään myös Monty Pythonin hullu maailma - riemukas satiiri kuningas Arthurin ja pyöreän pöydän ritareiden legendasta.

Lisäksi viikon aikana Docstopissa sukelletaan syvälle intiimeihin ongelmiin Pillupäiväkirjoissa, ja syyskauden korkkaa penkkiurheilun komediapaneelishow Villi kortti. Luvassa myös täydellisen ihmiskehon tutkintaa, Avaraa luontoa ja tv-ensi-illassa nähtävä elokuva Kaiken se kestää, jota tähdittävät Pihla Viitala, Antti Luusuaniemi ja Malla Malmivaara.

Katso viikon parhaat tv-ohjelmatärpit alta!

MAANANTAI 16.9.

Docstop: Pillupäiväkirjat 1-4

Yle Areena ja Yle TV2 klo 22.30.
Katso ohjelma Areenassa tästä

Naisen karvattomuus, penetraatiokeskeinen seksi, vulvodynia ja muunsukupuolisuus. Parikymppinen kaveriporukka antaa palaa ja puhuu suunsa puhtaaksi intiimeistä ongelmistaan. Muiden miellyttäminen ja ympäristöön mukautuminen kyllästyttää Alicea, Ella Juliaa, Mikaelaa ja Iitua. Yhdessä he opettelevat päästämään irti opituista ahtaista rooleista.

Aino Sunin ohjaamassa neliosaisessa Pillupäiväkirjat-dokumenttisarjassa seurataan ystävänelikon suhdetta omaan seksuaalisuuteensa. Tarkoituksena on löytää uskallus nauttia seksuaalisuudesta ja määritellä itse omat rajansa. Pääosissa ovat vulvodyniaa sairastava Mikaela, muunsukupuolinen Ella Julia, Ruandasta Suomeen muuttanut Alice ja kehopositiivisuutta tutkiva Iitu.

Kolme ystvystä seisoo rinnakkain.
Pillupäiväkirjat. Kolme ystvystä seisoo rinnakkain. dokumenttiohjelmat,dokumenttisarjat,Docstop,seksuaalisuus,seksi,vulvodynia,Yhdyntä,nuoret,nuoret aikuiset,ystävät,pillupäiväkirjat

Historia: Harlemin sotasankarit

Yle TV1 ja Yle Areena klo 19.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

Vuonna 1917 pelkästään afrikkalais-amerikkalaisista sotilaista koostuva rykmentti liittyi taisteluihin Ranskan johdolla. He taistelivat vapauden ja demokratian puolesta mutta myös rotusortoa vastaan - toivoen, että maailma muuttuisi oikeudenmukaisemmaksi myös kotona. Toteutuiko toive?

Vuonna 1917 pelkästään afroamerikkalaisista sotilaista koostuva rykmentti liittyi taisteluihin Ranskan johdolla.
Historia: Harlemin sotasankarit. Vuonna 1917 pelkästään afroamerikkalaisista sotilaista koostuva rykmentti liittyi taisteluihin Ranskan johdolla. Yle TV1,Historia: Harlemin sotasankarit

Sikariporras - lentopallon ikinuoret

Yle Teema Fem klo 20.30. Yle Areenassa 8.9.2019 klo 00.01
Katso ohjelma Areenassa tästä

Dokumentti presidentti Mauno Koiviston perustamasta veteraanilentopallojoukkueesta. Ohjelmassa kurkistetaan Sikariporras-joukkueen historiaan ja seurataan peliveljien edesottamuksia, kun he kilpailevat turnauksissa ympäri Suomea. Tuotanto: Filmus Oy, 2019.

TIISTAI 17.9.

Historia: Mullistavat keksinnöt 1/6

Yle Teema Fem klo 21.00 - Yle Areena 14 pv
Katso ohjelma Areenassa tästä

Monet arkiset laitteet aina ajoneuvoista kännyköihin tuntuvat nykypäivänä itsestäänselvyyksiltä, mutta joskus ne olivat aikansa mullistaneita keksintöjä, joiden taustalla oli tuhansien vuosien työ yrityksineen ja erehdyksineen. Dokumenttisarja käy läpi ihmiskunnan historian merkittäviä keksintöjä paljastaen, kuinka tiede on muovannut modernia maailmaa. (Revolutions - Ideas That Changed The World. Bigger Bang production for PBS, 2019.)

Nainen vanhassa salissa kirjoittamassa jotain paperille.
Historia: Mullistavat keksinnöt. Nainen vanhassa salissa kirjoittamassa jotain paperille. Kuva: Bigger Bang Communications Ltd / Yle Kuvapalvelu asiaohjelmat,Historia: Mullistavat keksinnöt

KESKIVIIKKO 18.9.

Prisma: Täydellinen ihmiskeho 1/2

Yle TV1 klo 19.00 - Yle Areena 59 pv
Katso ohjelma Areenassa tästä

Anatomian tutkija Alice Roberts aikoo luoda virtuaalisen kopion omasta kehostaan, mutta paranneltuna versiona. Evoluution erheet ja geenivirheet korjataan, ja tietokonemallinnuksella rakennetaan täydellinen ihmiskeho. Lopputulos esitellään yleisölle Lontoon tiedemuseossa. (Can Science Make Me Perfect? Tuotanto: October Films/BBC, 2018.)

Nainen jonka mahasta tulee vauvan pää ja toinen "tavallilnen" nainen vieressä seisomassa.
Prisma: Täydellinen ihmiskeho. Nainen jonka mahasta tulee vauvan pää ja toinen "tavallilnen" nainen vieressä seisomassa. Kuva: October Films / Pete Dadds/Yle Kuvapalvelu asiaohjelmat,Prisma: Täydellinen ihmiskeho

Mä oon mä 1-5

Yle Areena

Miltä maailma näyttää autistin, sähköherkän tai kuuron silmin? Millaista on joutua pakotetuksi yhteiskunnan ulkopuolelle sairastumisen jälkeen? Viisiosainen Mä oon mä -sarja tuo vastauksia ja näkökulmia näihin kysymyksiin. Silmiä avaava short form -sarja tarjoaa yhteyden viiteen nuoreen, joilla ei aina ole ympäristönsä ymmärrystä tai jotka ovat sairastuneet ympäristönsä vuoksi. Katsottavissa toistaiseksi.

La república - tasavalta UUSI SARJA!

Yle Teema Fem klo 20.00 - Yle Areena 89 pv
Katso ohjelma Areenassa tästä

Uusi sarja. Kausi 1, jakso 1/18. Tunteita, juonia ja repivää rakkautta uhkuva, La Señora -sarjan spinoff La república kertoo Espanjan toisen tasavallan syntyvuosista 1931-1933, jolloin osa kansasta juhli vallan vaihtoa ja osa valmistautui taisteluun. Elettiin aikaa, jolloin mahdottomat rakkaussuhteet ja intohimot riehuivat. Sarjan keskiössä on De la Torren perhe, joka asuu Madridissa, mutta omistaa ison maatilan, jossa perhe on elänyt parhaimmat hetkensä. Sarjassa on mukana La Señorasta tuttuja roolihenkilöitä, ja näyttelijäkaartiin kuuluu useita rakastettujen espanjalaissarjojen näyttelijöitä muun muassa Serranon perheestä (14 de Abril. La república, S1. Tuotanto: RTVE Espanja 2011.) Myös ruotsinkielinen tekstitys.

Totisen näköinen Mercedes (Mariona Ribas), taustalla Fernando (Félix Gómez) sarjassa La republica - tasavalta
La República - tasavalta. Totisen näköinen Mercedes (Mariona Ribas), taustalla Fernando (Félix Gómez) sarjassa La republica - tasavalta Kuva: RTVE La república - tasavalta,teeman sarjat

TORSTAI 19.9.

Minirekat - Uusi sarja alkaa!

Yle TV2 klo 17.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Truck Games) Pikku Kakkosen torstai-illoissa 19.9. alkava uusi sarja. Aleksi, Alli, Eemeli ja Liisa ovat neljä pientä minirekkaa, jotka viettävät kesää Rekkalassa Nipa-vaarinsa luona. Vaari antaa heille jännittäviä tehtäviä, joiden avulla he oppivat monenlaisia taitoja tullakseen isoina superrekoiksi. Toiset tehtävistä vaativat enemmän voimia ja nopeutta, toisten selvittämiseen taas tarvitaan älyä ja nokkeluutta. Kokemus kokemukselta minirekoille kertyy uusia taitoja ja onnistumisia.

Villi kortti - syyskausi alkaa!

Yle TV2 ja Yle Areena klo 21.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

Penkkiurheilullinen panel-show palaa ruutuun kesätauon jälkeen! Villi kortti iskee jälleen hampaansa suomalaisten pyhimpään: penkkiurheiluun. Panelistit pureskelevat urheiluilmiöt tavalla, johon suomalaiset eivät ole tottuneet. Huumoria unohtamatta.

Yle TV2:n Villi kortti -ohjelman juontaja ja panelistit yhteiskuvassa.
Villi kortti. Yle TV2:n Villi kortti -ohjelman juontaja ja panelistit yhteiskuvassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu / Numi Nummelin Villi kortti

Dokumenttiprojekti: Valehtelun jalo taito

Yle TV1 klo 19.00. Yle Areenassa 16.9. Katsottavissa 1 v 11 kk
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Propaganda: The Art of Selling Lies) Sosiaalinen media on räjäyttänyt tiedonjakamisen - nyt kuka tahansa saa viestilleen laajan yleisön. Somessa tehdään tietoisesti myös propagandaa, ja valemedia ja vaihtoehtoinen totuus jakavat ihmisiä yhä jyrkemmin. Propagandan historia on pitkä ja valtaapitävät ovat käyttäneet sitä kautta aikain, niin hyvässä kuin pahassa - nyt siis myös somessa.

Kino Klassikko: Monty Pythonin hullu maailma (12)

Yle Teema Fem klo 21.00 - Yle Areenassa 14pv
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Monty Python and the Holy Grail, Iso-Britannia 1975) Brittiläisen tv-komedian kuuluisin ja railakkain ryhmä siirsi huumorinsa elokuvan puolelle riemukkaassa satiirissa kuningas Arthurin ja pyöreän pöydän ritareiden legendasta.

Terry Jones ja MIchael Palin pyöreän pöydän ritareina elokuvassa Monty Pythonin hullu maailma
Monty Pythonin hullu maailma. Terry Jones ja MIchael Palin pyöreän pöydän ritareina elokuvassa Monty Pythonin hullu maailma Monty Pythonin hullu maailma,teeman elokuvat

Ulkolinja: Abortti jakaa Yhdysvallat

Yle TV1 klo 22.00. Yle Areenassa 16.9. Katsottavissa 2 v 2 kk
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Frontline: The Abortion Divide) Pennsylvaniassa 1980-luvulla taistelu abortin puolustajien ja vastustajien välillä oli kiihkeää. Yhdysvalloissa sama meno jatkuu yhä, 36 vuotta myöhemmin, mutta onko mikään muuttunut? Miksi aborttia puolustetaan ja vastustetaan niin kiihkeästi?

Abortin puolustajat ja vastustajat taistelevat kiihkeästi Yhdysvalloissa.
Ulkolinja: Abortti jakaa Yhdysvallat. Abortin puolustajat ja vastustajat taistelevat kiihkeästi Yhdysvalloissa. Kuva: Vanessa Carr / PBS Yle TV1,Ulkolinja: Abortti jakaa Yhdysvallat

PERJANTAI 20.9.

The Bold Type - Uusi, 3. tuotantokausi

Yle Areena

The Bold Type on Sarah Watsonin luoma amerikkalainen draamakomedia, joka on saanut innoituksensa Cosmopolitanin entisen päätoimittajan Joanna Colesin elämästä. Pääosissa: Katie Stevens, Aisha Dee ja Meghann Fahy. Tuotanto: NBC Universal, 2017.

LAUANTAI 21.9.

Avara luonto: Elämää Norjan vuonoissa

Yle TV1 klo 18.45. Yle Areenassa 16.9. Katsottavissa 2 kk 28 pv
Katso ohjelma Areenassa tästä

(The Norwegian Fjords - Life in The Twilights) Norjan jylhä vuonomaisema on yksi Euroopan karuimpia elinympäristöjä. Mutta pinnan alla kuhisee elämää. Vuonojen hyinen, tumma vesi on ihanteellinen elinympäristö monenlaisille olioille. Meri kuhisee kylmän veden koralleja, erikoisia pimeässä loistavia kaloja ja hohtavia äyriäisiä. Talvisin silliparvet hakevat suojaa vuonojen vesistä, tarjoten samalla runsaan pitopöydän saalistajille. Kesällä vuonoihin uivat lohikalat, jotka pyrkivät jokien latvavesille kutemaan. Aikanaan niiden poikaset jatkavat luonnon keskeytymätöntä kiertoa.

Vuono öisessä valossa.
Avara luonto: Elämää Norjan vuonoissa. Vuono öisessä valossa. Kuva: Nautilusfilm/Yle Avara luonto,Avara luonto: Elämää Norjan vuonoissa

Murhaajajahti - Uusi brittidraamasarja

Yle TV1 klo 19.40 - Ensimmäinen kausi katsottavissa Areenassa 21.9.-19.12.2019
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Manhunt) Uusi sarja 1/3. Sattuman satoa. Tosipohjainen sarja kuvaa Lontoota vuonna 2004 pelossa pitänyttä rikosaaltoa, jossa nuoria naisia joutuu uhriksi. Sarja perustuu Lontoon poliisin entisen rikostutkijan, ylikomisario Colin Suttonin muistelmiin. Rikostutkintaa johtavana Suttonina sarjassa nähdään Doc Martinina tutuksi tullut Martin Clunes. Myös ruotsinkielinen tekstitys.

Martin Clunesin esittämä poliisihahmo seisoo rikospaikalla nurmikolla.
Murhaajajahti. Martin Clunesin esittämä poliisihahmo seisoo rikospaikalla nurmikolla. Kuva: ITV rikossarjat,minisarjat,Martin Clunes,Manhunt

Teemalauantai: Käsin tehtyä - Monty Python 50 vuotta

Yle Teema klo 21.00

Teemalauantaissa juhlitaan 50-vuotiasta Monty Pythonia, 40-vuotiasta elokuvakomedian mestariteosta Brianin elämä sekä HandMade Films -studion lyhyttä mutta loistavaa historiaa.

HandMade Films - satunnainen studio
Klo 21.01
Katso ohjelma Areenassa tästä

Dokumenttielokuva siitä, miten George Harrison ja tuhma poika nimeltä Brian pelastivat brittielokuvan. Tämä on tositarina Monty Pythonit ja monta muuta englantilaista merkkiteosta - sekä muutaman flopin - tuottaneesta HandMade Filmsistä, sen synnystä, noususta ja tuhosta. Mukana kaikki mukana olleet. Ohjaus Bill Jones, Kim Leggatt ja Ben Timlett. Ensiesitys. (An Accidental Studio, Britannia 2019). Yle Aeenassa 2 kk 28 pv.

Kino: Brianin elämä (12)
Klo 22.34

Katso ohjelma Areenassa tästä

Monty Python -ryhmän komedia Juudeassa vuonna nolla syntyvästä Brianista, jonka elämänkaari sivuaa kummallisesti Jeesuksen vaiheita. Kaikkien aikojen parhaaksi komediaksi monesti äänestetyn, aina ajankohtaisen elokuvan ohjasi Terry Jones. (Life of Brian, Iso-Britannia 1979). Yle Areenassa 13 pv.

Brian (Graham Chapman) ja muut tuomitut riippuvat ristillä elokuvassa Brianin elämä, sadanpäämies (John Cleese) valvoo
Brianin elämä. Brian (Graham Chapman) ja muut tuomitut riippuvat ristillä elokuvassa Brianin elämä, sadanpäämies (John Cleese) valvoo Kuva: Python Pictures Brianin elämä,Teemalauantai,teeman elokuvat

SUNNUNTAI 22.9.

Jepu Neulanen - 21 upouutta jaksoa!

Yle TV2 klo 8.42
Katso ohjelma Areenassa tästä

Pikku Kakkosen katsojille jo tutuksi tulleen oravatyttö Jepu Neulasen tuoreita edesottamuksia nähdään Pikku Kakkosen sunnuntai-aamuissa 22.9. alkaen. Puiston takametsässä asustava Jepu kummastelee ihmiselämää yhdessä cityrusakko Jöns Jupelin, sekä uuden kaverinsa mäyräpoika Vomppa O:n kanssa.

Kaverukset ihmettelevät aidan takaa ihmisten kummia puuhia. Mitä ihmettä rannekellolla tehdään? Entä mitä kaverusten pitäisi tehdä Jepun löytämällä matkalipulla, joka Jönsin koululaiselta saamien tietojen mukaan "velvoittaa ihmisen lähtemään kotoaan pois"? Kolmikko törmää joka jaksossa myös kysymyksiin ystävyydestä; voivatko niin erilaiset eläimet kuin mäyrä, rusakko ja orava oikeastaan edes olla ystäviä? Entä miten sujuu majaleikki, jos yksi haluaa määrätä kaikesta? Joulun alla Jepun metsään on luvassa yllätys, kun maat ja mannut peittää ihana ensilumi.

Kolme eläinpukuista hahmoa katsoo kameraan ja hymyilee.
Jepu Neulanen. Kolme eläinpukuista hahmoa katsoo kameraan ja hymyilee. Kuva: Elli Murtonen / Yle Kuvapalvelu Pikku Kakkonen,Jepu Neulanen

La Scalan filharmonikot esiintyvät

Yle Teema klo 15.20 - Yle Areena 29 pv
Katso ohjelma Areenassa tästä

Sisilian Taorminan upea kreikkalainen amfiteatteri oli näyttämönä konsertille, joka pidettiin G7-maiden johtohenkilöiden kunniaksi toukokuussa 2017. Milanon oopperan orkesteri esiintyy kapellimestari Myung-Whun Chungin johdolla. Ohjelmassa on italialaisen oopperamusiikin helmiä teoksista Madama Butterfly, La Traviata, Italialainen Algeriassa, Wilhelm Tell ja Cavalleria rusticana. T: RAI, Italia (2017)

Kaiken se kestää (12)

Yle TV1 klo 21.05 - Yle Areena 29 pv
Katso ohjelma Areenassa tästä

Tv-ensi-ilta. Pihla Viitalan, Antti Luusuaniemen ja Malla Malmivaaran tähdittämässä elokuvassa pureudutaan maailman muutokseen ja sukupolvien väliseen ristiriitaan. Kun isät ja äidit pyristelevät vapaaksi vanhempiensa vanhoillisista malleista, seuraava sukupolvi kantaa seuraukset. N: Antti Luusuaniemi, Pihla Viitala, Malla Malmivaara. O: Visa Koiso-Kanttila. Suomi 2017.

Din för evigt
Kaiken se kestää. Din för evigt Kuva: Jolle Onnismaa / Silva Mysterium Oy Kaiken se kestää

Lue myös - yle.fi:stä poimittua