Hyppää pääsisältöön

Muutoksen matkaopas: Kuritatko kehoasi vai kohteletko sitä lempeydellä? – Harva puhuu läheisilleen niin rumasti kuin puhuu omasta kehostaan

Psykologi Katarina Meskanen ja toimittaja Maria Jyrkäs.
Psykologi Katarina Meskanen ja toimittaja Maria Jyrkäs sanovat olevansa sinut kehojensa kanssa. Psykologi Katarina Meskanen ja toimittaja Maria Jyrkäs. Kuva: Inkeri Kuisma / Yle Muutoksen matkaopas,Ulkonäköpaineet,kehosuhde

Miksi näemme peilissä helpommin arvosteltavaa kuin kaunista? Sen sijaan että käytämme valtavasti energiaa ulkonäkömme muuttamiseen, mitä jos muuttaisimmekin asennettamme kehoamme kohtaan?

Olen joskus miettinyt, että iso osa kauneuteen, hyvinvointiin ja muotiin liittyvästä bisneksestä voisi mennä nurin, jos me ihmiset yhtäkkiä alkaisimme tykätä itsestämme. Se, mitä jotkut kutsuvat hyvinvoinniksi, on usein vain pinnan kiillottamista.

Vieraani psykologi Katarina Meskanen pohti Muutoksen matkaoppaassa, uskallammeko me tehdä sitä, mikä meille on tärkeää vai annammeko kehonkuvamme estää sen.

Jos emme halua mennä sukutapaamiseen, uimarannalle tai luokkajuhliin, koska olemme tyytymättömiä ulkonäköömme, niin elämmekö muutenkaan itsellemme merkityksellisestä elämää?

– Erilaisia ongelmia yritetään ratkaista kehon kautta, ikään kuin kehoa kurittamalla voisi saavuttaa aitoa onnea tai hyvinvointia.

Ihminen on hänen mukaansa muutakin kuin kehonsa, ja keho on muutakin kuin ulkonäköä. – Keho aistii, liikkuu, tuntee, elää, se hengittää, ei vain näytä joltain.

Omaa kehosuhdetta voi Katarinaa mukaillen testata muutamalla kysymyksellä.

  • Herättääkö oma keho negatiivisia, ilkeitä ajatuksia tai ikäviä mielleyhtymiä?
  • Puhutko itsellesi niin rumasti ettet puhuisi niin kenellekään muulle?
  • Kohteletko kehoasi rakastavasti ja lempeydellä, vai onko kehosi sinulle kurittamisen ja kaltoinkohtelun kohde?

Muuta omaa asennettasi, älä kehoasi

Nykyajan kauneusihanteita Katarina pitää aivan liian kapeina ja rajoittavina. Minäkin ihmettelen, eivätkö ihmiset halua näyttää itseltään vaan joltakulta muulta.

Tyytymättömyys itseen saattaa kummuta jo lapsuudesta. Siitä, miten läheiset aikuiset puhuivat omista tai toisten vartaloista. Siitä, miten koulussa huomauteltiin lapsien korvista, nenistä tai ruumiin koosta.

Omien ajatusmallien ja asenteen muuttaminen auttaa. Katarina, jolla on pitkä kokemus mm. syömishäiriöiden hoidosta, neuvoo pyrkimään ensin kohti neutraalia kehosuhdetta eli opettelemaan sietämään omaa kehoaan. Sen jälkeen voi pyrkiä vähitellen kohti hiljaista kunnioitusta, arvostamista ja rakastamista.

Kun ihmisellä on joustava kehosuhde, hän huomaa tyytymättömyyden tunteensa kuin sääilmiöt. Tänään ajattelen näin, mutta en anna ajatusten määrittää itseäni.

Kun oma keho ei määritä omaa arvoa, eikä kehoon keskittymiseen mene kohtuuttomasti energiaa, jää ihmiselle voimia edistää sisäistä hyvinvointiaan muulla tavoin.

Minä ainakin mieluummin käytän aikani minulle mielekkäiden ihmisten ja asioiden parissa kuin peilin edessä ahdistuen.

Haluatko tietää lisää? Kuuntele keskustelumme kokonaisuudessaan Areenassa: Miten oppia rakastamaan kehoaan?

Muutoksen matkaopas Radio Suomessa ja Areenassa joka maanantai klo 19.05.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi