Hyppää pääsisältöön

Rosoista americanaa

Big dog little dog -duo on viulisti-säveltäjä Jessie Montgomeryn sekä basistin ja lauluntekijän Eleonore Oppenheimin projekti. Esikoisalbumillaan duo yhdistelee omalla persoonallisella tavallaan jälkiminimalismia ja americanaa.

Big Dog Little Dog äänitteen kansi
Big Dog Little Dog äänitteen kansi Jessie Montgomery

Alku- ja loppusoitolla vahvistetut seitsemän kappaletta hyppelevät iloisesti tyylistä ja esitystavasta toiseen. Lopputuloksena on huoleton ja miellyttävän karheasti kokonaisuus. Äänityspaikan valinta on onnistunut, kun vanhassa talossa taltioidut ja miksatut kappaleet soivat intiimisti ja hyvällä tavalla kotikutoisesti.

Se, mikä rentoudessa voitetaan, hävitään kuitenkin paikoin tarkkuudessa. Siellä täällä on soittoon jäänyt pieniä epäpuhtauksia ja rytmistä epätarkkuutta. Tämän voi tietysti kokea joko haitaksi tai pitää sitä osana projektin ilmaisullista estetiikkaa.

Ilmiselvästi kaksikolle itselleen on ollut tärkeämpää luoda ja ylläpitää raikas ja huoleton ote, kuin käyttää loppueditoitiin ikuisuuksia ja koota eri otoista palapelimäistä ”täydellistä” lopputulosta. Käyhän se näinkin.

Kiinnostavaa on, että äänite on julkaistu ainoastaan digitaalisessa muodossa. Mukavaa, että klassisen musiikin äänitemarkkinoilla on entistä ponnekkaammin tartuttu tähänkin mahdollisuuteen.

Big Dog Little Dog. Jessie Montgomery, viulu, Eleonore Oppenheim, basso. New Amsterdam Records.

Kuuntele Uudet levyt 17.9.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Säveltävä tyttö Kaija Saariaho oli kummajainen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 14. lokakuuta!

    Säveltäjä Kaija Saariahon kansainvälinen maine on syntynyt erityisesti hänen oopperatuotannostaan, mutta myös orkesteriteokset ja kamarimusiikki ovat saaneet esityskertoja ja ylistäviä kritiikkejä. Saariaho kertoo etsivänsä musiikillaan tietä omaan itseensä. Sävellystyössään hän hyödyntää elektroniikkaa akustisten soittimien ja laulajien rinnalla. Tie tunnetuksi säveltäjäksi on vaatinut paljon työtä ja Saariaho on varmasti monille naisille todellinen esikuva.