Hyppää pääsisältöön

Rosoista americanaa

Big dog little dog -duo on viulisti-säveltäjä Jessie Montgomeryn sekä basistin ja lauluntekijän Eleonore Oppenheimin projekti. Esikoisalbumillaan duo yhdistelee omalla persoonallisella tavallaan jälkiminimalismia ja americanaa.

Big Dog Little Dog äänitteen kansi
Big Dog Little Dog äänitteen kansi Jessie Montgomery

Alku- ja loppusoitolla vahvistetut seitsemän kappaletta hyppelevät iloisesti tyylistä ja esitystavasta toiseen. Lopputuloksena on huoleton ja miellyttävän karheasti kokonaisuus. Äänityspaikan valinta on onnistunut, kun vanhassa talossa taltioidut ja miksatut kappaleet soivat intiimisti ja hyvällä tavalla kotikutoisesti.

Se, mikä rentoudessa voitetaan, hävitään kuitenkin paikoin tarkkuudessa. Siellä täällä on soittoon jäänyt pieniä epäpuhtauksia ja rytmistä epätarkkuutta. Tämän voi tietysti kokea joko haitaksi tai pitää sitä osana projektin ilmaisullista estetiikkaa.

Ilmiselvästi kaksikolle itselleen on ollut tärkeämpää luoda ja ylläpitää raikas ja huoleton ote, kuin käyttää loppueditoitiin ikuisuuksia ja koota eri otoista palapelimäistä ”täydellistä” lopputulosta. Käyhän se näinkin.

Kiinnostavaa on, että äänite on julkaistu ainoastaan digitaalisessa muodossa. Mukavaa, että klassisen musiikin äänitemarkkinoilla on entistä ponnekkaammin tartuttu tähänkin mahdollisuuteen.

Big Dog Little Dog. Jessie Montgomery, viulu, Eleonore Oppenheim, basso. New Amsterdam Records.

Kuuntele Uudet levyt 17.9.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.