Hyppää pääsisältöön

Sensuuri iski draamasarjaan? Espanjassa 1930-luvun tapahtumista kiistellään yhä

Punahuiviset sosialistit ovat valmiina katutaisteluihin sarjassa La republica - tasavalta
Punaiset valmiina katutaisteluihin. Espanja on sisällissodan partaalla. Punahuiviset sosialistit ovat valmiina katutaisteluihin sarjassa La republica - tasavalta Kuva: Mario Martin / RTVE La república - tasavalta,teeman sarjat

Teeman uusi espanjalainen draamasarja on kuohuttanut kotimaassaan, missä Espanjan televisiota on syytetty sen hyllyttämisestä vuosiksi poliittisin perustein.

Teeman uusi espanjalainen draamasarja La república – tasavalta sisältää juonittelua, toisiinsa monimutkaisesti kietoutuvia ihmissuhteita, odottamattomia käänteitä, kahden kerroksen elämää sekä 1930-luvun ajankuvaa ja historian dramaattisia vaiheita.

Varakkaan De la Torren perheen ympärille rakentuva kertomus Espanjan tasavallan myrskyisistä vuosista verisen sisällissodan alla toisin sanoen tarjoaa kaikkea, mitä viihdyttävältä ja tunteisiin menevältä draamasarjalta voi toivoa. Eikä ole yllätys, että se oli Espanjassa huippusuosittu.

Mutta La república on kuohuttanut kotimaassaan myös osana 2000-luvun päivänpolitiikkaa.

Palvelusväki lukee sanomalehteä sarjassa La república - tasavalta
Myös De la Torren talossa palvelusväki on perillä perheen asioista – politiikkaakin seurataan keittiön puolella. Palvelusväki lukee sanomalehteä sarjassa La república - tasavalta Kuva: RTVE La república - tasavalta,teeman sarjat

1900-luvun historian kipupisteet ovat Espanjassa yhä vaikeita puheenaiheita, joita käsiteltäessä on vaikea pysytellä puolueettomana. Vuosikymmenten takaiset jakolinjat tuntuvat lankeavan helposti sellaisinaan myös nykyajan poliittiselle kartalle.

La república syntyi jatkoksi Teemallakin nähtyyn menestyssarjaan La señora eikä lainkaan hävinnyt edeltäjälleen suosiossa: vuonna 2011 La repúblican ensimmäinen kausi veti ruudun ääreen keskimäärin kolme ja puoli miljoonaa espanjalaiskatsojaa, siis 17 prosenttia koko katsovasta yleisöstä. Odotukset vuodeksi 2012 valmistuneen jatkokauden suhteen olivat korkealla.

La repúblican ensimmäinen kausi veti ruudun ääreen kolme ja puoli miljoonaa espanjalaiskatsojaa.

Mutta poliittiset suhdanteet vaihtelevat, ja marraskuussa 2011 oikeistolainen Espanjan kansanpuolue PP otti historiallisen vaalivoiton ja sai yksinään enemmistön cortesin alahuoneen paikoista. Uudella pääministerillä Mariano Rajoylla oli ennennäkemättömän vankka mandaatti.

Pian tämän jälkeen La repúblican toisen kauden esittämistä lykättiin. Viidentoista miljoonan euron suurtuotanto vietti hyllyllä lopulta peräti seitsemän vuotta.

Amparo Romero - Sonia Ivanovna (Marta Belaustegui) kabareelaulajana sarjassa La república - tasavalta
El alemán -kabareessa käyvät kaikki, ja myös paikan omistajilla on lusikkansa politiikan sopassa. Amparo Romero - Sonia Ivanovna (Marta Belaustegui) kabareelaulajana sarjassa La república - tasavalta Kuva: Javier de Agustin Aldeguer / RTVE La república - tasavalta,teeman sarjat

Sellainen herätti huomiota – yleisön suututtamisesta puhumattakaan – ja näkyi muuallakin kuin Espanjan valtiollisen tv:n katsojapalautteessa. Moni veti nopeasti johtopäätöksen, että draamassa esitetty kuvaus Espanjan sisällissotaan johtaneista tapahtumista oli uudelle hallitukselle epämieluisa. Ajallinen yhteensattuma vaikutti liian ilmeiseltä. Ja mikä tv-yhtiö pudottaisi ohjelmistostaan ylivoimaisen yleisösuosikin?

La repúblicasta tulikin vuosiksi poliittinen kiistakapula (paljon poliittisempi kuin se oikeasti on). Espanjan lehdistön liberaalit ja vasemmistolaiset julkaisut kyselivät vuosien ajan toistuvasti kadonneen kakkoskauden perään. Hyllytyspäätöstä selitettiin lehdille muun muassa talousvaikeuksilla, mihin kriitikot vastasivat, että ilmeisesti rahapula ei kuitenkaan estänyt TVE:tä samaan aikaan tuottamasta ja esittämästä kokonaisia uusia sarjoja.

Hugo (Raúl Peña) everstiluutnantin univormussaan sarjassa La república - tasavalta
Nuoren Beatriz de la Torren kummisetä Hugo on armeijan everstiluutnantti ja mukana juonimassa tasavallan tuhoa. Hugo (Raúl Peña) everstiluutnantin univormussaan sarjassa La república - tasavalta Kuva: Mario Martin / RTVE La república - tasavalta,teeman sarjat

Syytöksiä suoranaisesta sensuurista kuultiin sisäpiirin lähteiltä, ja niitä esittivät myös eräät tekijöistä. Muiden muassa sarjan romanttisessa pääroolissa esiintyvä Félix Gómez (Fernando) sanoi, että tekijöiden ainoa rikos oli kertoa rakkaustarinan lisäksi siitä yhteiskunnallisesta tilanteesta, jossa herrat ja rengit, rikkaat ja köyhät, valkoiset ja punaiset 1930-luvun Espanjassa elivät.

Sarja, jonka ainoa rikos oli, että se halusi kauniin rakkaustarinan lisäksi kertoa yhteiskunnallisesta tilanteesta.― Félix Gómez (Fernando)

Vuonna 2017 sarjasta väiteltiin jopa Espanjan parlamentissa, kun vasemmistolainen koalitio teki toimenpidealoitteen kakkoskauden esittämisestä! Eikä La república ollut ainoa: 2010-luvun aikana TVE oli jättänyt "varastoon" useita historiallisia tv-draamoja, joissa käsiteltiin mm. vuoden 1936 sotilasvallankaappausta, Espanjan viimeisen kuninkaan (ennen Francon aikaa) Alfonso XIII:n vaiheita, espanjalaissotilaita toisessa maailmansodassa sekä baskien separatistijärjestön ETA:n terrorin aikakautta.

Mutta heilurit heilahtavat, ja vaikka pääministeri Mariano Rajoyn onnistui pitää kiinni hallitusvallasta vielä vuoden 2015 ja 2016 vaaleissa, mistään yhden puolueen enemmistöistä ei enää ollut puhetta. Kesällä 2018 Rajoyn hallitus kaatuikin epäluottamuslauseeseen. Sattumaako, että TVE:n päättävät tahot saman vuoden syyskuussa katsoivat ajan viimein olevan kypsä ja sijoittivat La repúblican toisen kauden syksyn 2018 ohjelmistoon...

Tosin myöhäisiltaan, klo 23.30 jälkeen. Tekijöiden ankarien vastalauseiden jälkeen päätöstä muutettiin ja sarja sai paremman lähetysajan iltakymmeneltä.

Oli lopullinen totuus La repúblicasta mikä tahansa, seitsemän vuoden varastointi oli valitettavasti tehnyt tehtävänsä, eikä jatkokausi saavuttanut ensimmäisen puoliskon suosiota, vaan sen katsojaluvut jäivät – vain – pyöreään miljoonaan.

La república – tasavalta Teemalla 18.9.2019 alkaen keskiviikosta perjantaihin klo 20, uusintoina lauantaipäivisin ja jaksot Areenassa 90 päivän ajan.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa