Hyppää pääsisältöön

Tarinoita tavaroista, joista ei voi luopua - Rojumonologeja on raakaa tilitystä kellareista ja kirppisten käytäviltä

piirros jossa nainen näyttää kyllästuneeltä kierrätyslippu kädessä ja vieressä David patsas
Rojumonologeja kertoo epätoivoisesta yrityksestä opiskella konmarituksen ideaa ja toteuttaa sitä omassa elämässä. Missä välissä tarpeellinen, rakas ja tärkeä tavara muuttui rasittavaksi rojuksi? piirros jossa nainen näyttää kyllästuneeltä kierrätyslippu kädessä ja vieressä David patsas Kuva: Yle / Tuula Rajavaara kierrätys,käytetyt tavarat,Turhat tavarat,siivous,koti

Minä ja Nefertiti

Tulemme kotiin viikonlopun reissusta. Huomaan sen heti: kultainen Nefertitin pää on kirjahyllyssä eri paikassa kuin tavallisesti. Syykin selviää nopeasti. Nefertitin kaula on murtunut ja melkein katkennut. Se näyttää kuolleelta.

Oikealla lehtikullalla päällystetty oma Nefertitini, jonka olen saanut syntymäpäivälahjaksi, maata retkottaa hyllyllä reporankana poikittain kaatuneena. Otan sen varovasti käsiini, kipsiä ja kultaa varisee hyllylle. Karjun alkukantaisesti: “Mitä on tapahtunut?” Kukaan ei vastaa.

Asunnossa on pidetty nähtävästi käty-pohjalta bileet. Asianomaiset bilettäjät eivät ole jostain syystä halukkaita istumaan ristikuulusteluun kultaisen veistoksen takia.

Kukaan ei tiedä asiasta mitään.

Sohvan pehmusteiden välistä löytyy avaamaton kaljatölkki.

Syyllistä Nefertitin kohtalolle ei löydy.

Katson Nefertitiä suruissani: “ Nimesi tarkoittaa ‘kauneus on saapunut’ ja nyt sinut on murhattu!”

En tiedä mitä tekisin. Kiedon teippiä hänen hauraan kaulansa ympäri. Nefertiti ei pysy enää pystyssä. Joudun kääntämään sen ylösalaisin ja nojalleen, jotta se voi enää seistä hyllyssä. En osaa selittää, miksi sen on edelleen oltava hyllyssä.

Nyt se katselee kaikkea ylösalaisin.

Niin myös minä.

kultainen Nefertitin rintapatsas seisoo päällään kaula murtuneena
kultainen Nefertitin rintapatsas seisoo päällään kaula murtuneena Kuva: Yle / Tuula Rajavaara koti,kirjahyllyt,hyödykkeet ,järjestäminen

Rojumonologeja on faktaa ja mustaa huumoria yhdistelevä 8-osainen radiosarja, jossa kirppisten keisarinna kohtaa minimalistisen maailman paineet. Rojumonologeja kertoo epätoivoisesta yrityksestä opiskella konmarituksen ideaa ja toteuttaa sitä omassa elämässä. Missä välissä tarpeellinen, rakas ja tärkeä tavara muuttui rasittavaksi rojuksi? Tunnenko enää itseäni pystyviikattuna?

Käsikirjoitus ja ohjaus: Tuula Rajavaara, äänisuunnittelu: Kai Rantala, musiikki: Lauri Wuolio ja tuottaja Hannu Karisto.

Rojumonologeja lauantaisin 14.9. alkaen Yle Radio Suomi klo 12.15 ja Yle Areena.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
  • Dokkarifestivaali! Areenassa! Jihaa!

    Yle Areena ylpeänä: Dokkarifestivaalin ohjelmisto!

    Lost Boys, Aalto, Self Portrait, Feels Good Man, Minding the Gap, Maddy The Model ja Chef Flynn plus muut rujonkauniit dokkarienskarit Yle Areenassa! Elämää yhteiskunnan laitamilta, kehopositiivisuutta, unelmien tekemistä todeksi, cheerleadereita, sammakkomeemejä, isoja suomalaisia vaikuttajia ja selviytymistarinoita. Haasta itsesi mukaan todellisten tarinoiden maailmaan. Areenassa dokumenttielokuvia sekä dokkareita ensiesityksinä 15.3.2021 alkaen. Puhetta riittää Ylen somessa, sekä tv-kanavilla. Dokkarisuosittelijoina Ina Mikkola, Susani Mahadura ja Sami Kieksi. Sekä Riku ja Tunna Docventuresista.