Hyppää pääsisältöön

Tarinoita tavaroista, joista ei voi luopua - Rojumonologeja on raakaa tilitystä kellareista ja kirppisten käytäviltä

piirros jossa nainen näyttää kyllästuneeltä kierrätyslippu kädessä ja vieressä David patsas
Rojumonologeja kertoo epätoivoisesta yrityksestä opiskella konmarituksen ideaa ja toteuttaa sitä omassa elämässä. Missä välissä tarpeellinen, rakas ja tärkeä tavara muuttui rasittavaksi rojuksi? piirros jossa nainen näyttää kyllästuneeltä kierrätyslippu kädessä ja vieressä David patsas Kuva: Yle / Tuula Rajavaara kierrätys,käytetyt tavarat,Turhat tavarat,siivous,koti

Minä ja Nefertitin pää

Tulemme kotiin viikonlopun reissusta. Huomaan sen heti: kultainen Nefertitin pää on kirjahyllyssä eri paikassa kuin tavallisesti. Syykin selviää nopeasti. Nefertitin kaula on murtunut ja melkein katkennut. Se näyttää kuolleelta.

Oikealla lehtikullalla päällystetty oma Nefertitini, jonka olen saanut syntymäpäivälahjaksi, maata retkottaa hyllyllä reporankana poikittain kaatuneena. Otan sen varovasti käsiini, kipsiä ja kultaa varisee hyllylle. Karjun alkukantaisesti: “Mitä on tapahtunut?” Kukaan ei vastaa.

Asunnossa on pidetty nähtävästi käty-pohjalta bileet. Asianomaiset bilettäjät eivät ole jostain syystä halukkaita istumaan ristikuulusteluun kultaisen veistoksen takia.

Kukaan ei tiedä asiasta mitään.

Sohvan pehmusteiden välistä löytyy avaamaton kaljatölkki.

Syyllistä Nefertitin kohtalolle ei löydy.

Katson Nefertitiä suruissani: “ Nimesi tarkoittaa ‘kauneus on saapunut’ ja nyt sinut on murhattu!”

En tiedä mitä tekisin. Kiedon teippiä hänen hauraan kaulansa ympäri. Nefertiti ei pysy enää pystyssä. Joudun kääntämään sen ylösalaisin ja nojalleen, jotta se voi enää seistä hyllyssä. En osaa selittää, miksi sen on edelleen oltava hyllyssä.

Nyt se katselee kaikkea ylösalaisin.

Niin myös minä.

kultainen Nefertitin rintapatsas seisoo päällään kaula murtuneena
kultainen Nefertitin rintapatsas seisoo päällään kaula murtuneena Kuva: Yle / Tuula Rajavaara koti,kirjahyllyt,hyödykkeet ,järjestäminen

Rojumonologeja on faktaa ja mustaa huumoria yhdistelevä 8-osainen radiosarja, jossa kirppisten keisarinna kohtaa minimalistisen maailman paineet. Rojumonologeja kertoo epätoivoisesta yrityksestä opiskella konmarituksen ideaa ja toteuttaa sitä omassa elämässä. Missä välissä tarpeellinen, rakas ja tärkeä tavara muuttui rasittavaksi rojuksi? Tunnenko enää itseäni pystyviikattuna?

Käsikirjoitus ja ohjaus: Tuula Rajavaara, äänisuunnittelu: Kai Rantala, musiikki: Lauri Wuolio ja tuottaja Hannu Karisto.

Kuuntele Rojumonologeja Yle Areenassa

Kuuntele myös Mahamonologeja

Kuuntele myös Aikamonologeja

Kommentit