Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Maailman vaarallisin olento!

Ihmisen jalanjälki rantahiekassa
Ihmisen jalanjälki rantahiekassa Jalankulkija

Noin miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto. Uhan alla olevien lajien määrä on suurempi kuin milloinkaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa.

Toukokuussa 2019 me saimme lukea tällaisen uutisen. Se ei ehkä tullut kaikille meille täydellisenä yllätyksenä, mutta silti se pysäytti. Noin miljoona eläin- ja kasvilajia, joita ei kohta enää ehkä ole. Eikä se siihen lopu, antaa tuo uutisen kertonut raportti ymmärtää. Lajien kuoleminen sukupuuttoon kiihtyy valtavaa vauhtia.

Raportti on Yhdistyneiden kansakuntien Hallitustenvälisen luonnon monimuotoisuus- ja ekosysteemipalvelupaneelin eli IPBES:n Global Assessment -raportti. Tuo raportti on laajin koskaan koottu ekosysteemiä koskeva raportti. Raportin tekemisessä on ollut mukana 145 asiantuntijaa 50 maasta, ja siihen on koottu tietoja kuluneiden 50 vuoden ajalta, kaikkiaan noin 15 tuhannesta tieteellisestä lähteestä.

Ja kyllä, se antaa meille todistusvoimaisen kuvan siitä, mikä on maapallon tila juuri nyt. Raportin mukaan ihminen on jo vaikuttanut oleellisesti ja merkittävästi kolmeen neljäsosaan maaympäristöistä ja kahteen kolmasosaan meriympäristöistä. Siinä samalla ihminen on hävittänyt eläin- ja kasvilajeja ja heikentänyt lajien elinympäristöjä. Suomeksi sanottuna: tuhonnut ekosysteemiä.

Mutta ei mitään uutta auringon alla. Noin sata tuhatta vuotta sitten maapallo jakaantui useisiin toisistaan erillisiin ekosysteemeihin, joista jokaisessa oli oma ainutlaatuinen valikoimansa eläimiä ja kasveja. Ja sitten tuli Homo sapiens, joka oli tekevä lopun tästä kaikesta biologisesta runsaudesta. Näin kirjoittaa Yuval Noah Harari kirjassaan Sapiens - Ihmisen lyhyt historia.

Hän sanoo Homo sapiensin näyttävän historian valossa suorastaan ekologiselta sarjamurhaajalta.

Tutkijat puhuvat käynnissä olevasta kuudennesta joukkosukupuutosta. Se on ihmisen toiminnan seurauksena alkanut sukupuuttoaalto, joka on kiihtynyt viime vuosisatoina voimakkaasti. Eritoten se on kiihtynyt 1900-luvun alun jälkeen. Nykyhetkeen tultaessa sukupuuttoja on tapahtunut noin satakertaisella nopeudella aiempaan verrattuna. Biodiversiteetti tuhoutuu valtavaa vauhtia, sanovat tutkijat. Ja samaan aikaan kaupunkialueiden pinta-alat maapallolla ovat kaksinkertaistuneet alle 30 vuodessa.

Yuval Noah Harari sanoo, että jo kauan ennen teollista vallankumousta Homo sapiens piti hallussaan ennätystä monien kasvi- ja eläinlajien tuhoamisessa.

Hän toteaa, että meillä ihmisillä on kyseenalainen kunnia olla biologian historian tappavin laji.

"Vaikka alun perin Edvard Lorenzin Washington D.C:ssä vuonna 1972 esittämä, alkuperäinen vastaamattomaksi tarkoitettu kysymys 'Voiko perhosen siipien heilahdus Brasiliassa aiheuttaa tornadon Texasissa?' ei kirjaimellisesti ottaen pitäisikään paikkaansa, niin itse olen vuosien varrella vähitellen oppinut ymmärtämään, kuinka maapallon pinnalla tapahtuvat, useimmille meistä näkymättömiksi ja salaisuuksiksi jäävät ilmiöt ja vuorovaikutusketjut vaikuttavat toisiinsa monimutkaisilla ja monisäikeisillä tavoilla." Näin kirjoittaa Erkki Finni.

"Huhtikuussa 2017 tekemäni Extinction on oikeista äänistä synnytetty", kirjoittaa Erkki Finni sävellyksestään ja esityksestään nimeltä Extinction, sukupuutto ja jatkaa, että nimen valinta on tavallisesti vaikea. Hän kertoo valinneensa Extinction-nimen sävellykselle vasta sen valmistuttua. "Näin tapahtuu useimmiten", hän sanoo.

"Kun aloitan tekemään kappaletta - sanon sitä John Cagen laajan musiikkikäsityksen mukaan säveltämiseksi ja tulosta musiikiksi - mielessäni ei aina ole päällimmäisenä nimi, jonka alle musiikillisia tapahtumia etsin", kirjoittaa Erkki Finni, "vaan enemmänkin mietin ja etsin, millaisia äänitapahtumia haluan käyttää".

"Joskus ennalta valittu nimi jopa kahlitsee säveltämisen etenemistä", hän jatkaa, "mutta toisinaan aluksi annettu nimi voi olla hyväkin sateenvarjo keräämään ajatukset".

"Koska musiikilla ja muilla abstrakteilla äänillä ei ole kaikille ihmisille yhteistä sanastoa ja kielioppia, niin lienee parempi olla tuputtamatta omaa käsitystään ohjaamaan muiden kuuntelukokemusta. En ole tämän ajatukseni kanssa yksin." Näin kirjoittaa Erkki Finni ja kertoo, että Extinction tuli valittua tämän kappaleen nimeksi. "Ehkä aihe oli ollut esillä uutisvirrassa kappaleen tekemisen aikoihin ja nimi pelkästään sen takia tuntui sopivalta", hän pohtii. "Ehkä äänissä on jotain ajankohtaisten tai menneiden aikojen tapahtumiin viittaavaa?"

Käynnissä oleva eliölajien joukkosukupuutto on vaikuttanut jo esimerkiksi sammakkoeläimiin, koralleihin, nisäkkäisiin, hyönteisiin ja lintuihin. Suurin on kato ollut trooppisilla alueilla.

Tutkijat sanovat, että 1900-luvun alun jälkeen on kadonnut ainakin kaksisataa selkärankaista eläinlajia, ja että lajien häviäminen on tänä aikana ollut noin sata kertaa nopeampaa kuin aikaisemman kahden miljoonan vuoden aikana. Nykyisin sukupuuton uhkaamia suuria nisäkkäitä ovat esimerkiksi sarvikuonot, norsut ja isot ihmisapinat, meidän sukulaisemme.

Tutkijat sanovat myös, että hyönteisiä katoaa kahdeksan kertaa nopeammin kuin nisäkkäitä tai lintuja. Ennustetaan, että tulevina vuosikymmeninä noin 40 prosenttia hyönteislajeista on kuolemassa sukupuuttoon.

Ympäristöjärjestö BirdLifen raportin mukaan maapallon lintulajeista joka kahdeksas on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Suomen linnuista on luokiteltu uhanalaisiksi jo yli kolmasosa.

Englantilainen Dean Ramsay luontotunnelmissa albumillaan The Kingdom of The Eel:

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka paljon maapallolla on hyönteisiä? Niiden yhteenlaskettu paino on noin 17 kertaa suurempi kuin maapallolla elävien ihmisten paino. Siis jokaista maapallon ihmistä kohti on seitsemäntoistakertainen määrä hyönteisiä.

Hyönteisillä on monta tärkeää tehtävää maapallolla, ja nyt näyttää siltä, että monet maailman hyönteislajeista ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon.

Kymmenessä vuodessa hyönteisistä on kadonnut neljäsosa, sanovat tutkijat. 50 vuodessa niistä on kadonnut puolet ja sadan vuoden päästä kaikki hyönteiset ovat kuolleet. Ja viimeistään silloin meille kaikille käy huonosti, niin eläimille kuin ihmisillekin.

KITCH-ensemble ja nettijulkaisu Until His Name Is Forgotten:

KITSCH-ensemble on kuvataiteilija ja teatteriohjaaja Mohammed Moe Mustafan audiovisuaalinen projekti, joka musiikissa suuntaa ambientiin, droneen, noiseen, avant-gardeen ja äänimaisemiin.

Tekijä pyrkiii improvisoiden sekä ääniä tutkimalla ja tallentamalla luomaan elokuvallisia ja tunteita herättäviä äänitarinoita:

Ihminen on vaarallinen eläin, sanoo Yuval Noah Harari. Hän sanoo Homo sapiensin ajaneen sukupuuttoon noin puolet maapallomme suurista eläimistä jo kauan ennen kuin se keksi pyörän, kirjoitustaidon tai rautaiset työkalut. Harari sanoo Homo sapiensin olevan historian tuhoisin laji maapallolla. No, eihän tuo oikeastaan ole mikään uutinen. Pikemminkin surullinen fakta.

Yuval Noah Harari kirjoittaa, että hyvin paljon nykyihmistä muistuttavia eläimiä oli maapallolla jo kaksi ja puoli miljoonaa vuotta sitten. Hän sanoo meidän kuuluvan suureen isojen ihmisapinoiden heimoon, myönnämme me sitä tai emme. Halusimme tai emme. Meidän lähimpiä eläviä sukulaisiamme ovat gorillat, orangit ja simpanssit, joista viimeksi mainitut ovat meille lähimpiä.

Asuuko meissä kaikissa muinainen simpanssi? Asuuko meissä jokaisessa vielä muinainen metsästäjä-keräilijä? Mitä on ihminen? Asuuko ihmisen sisällä alkukantainen peto? Tätä voi miettiä sekä biologian että psykologian näkökulmasta.

[ówt krì] luotaa albumillaan Primal tätä asiaa: mitä on ihmismielen salatuissa syvyyksissä?

AVARUUSROMUA 22.9.2019 - OHJELMAN MUSIIKKI:
ERKKI FINNI: Extinction (nettijulkaisu)
DEAN RAMSAY: Two Nightingales Tell of Rebirth on the Heat (The Kingdom of The Eel)
DEAN RAMSAY: Countess Alftruda in Velvet Gowns (The Kingdom of The Eel)
DEAN RAMSAY: A Proposal at Devil's Dyke (The Kingdom of The Eel)
KITCH-ENSEMBLE: Set the Fire Into the Lungs (nettijulkaisu)
[ówt krì]: Ceremony Pt.1 (Primal)
[ówt krì]: Ceremony Pt.2 (Primal)

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri